Mest penger til Ap og Høyre
Arbeiderpartiet og Høyre har fått inn mest i valgkampbidrag.
De to partiene kan dermed bruke henholdsvis 8,6 åtte og 7,4 millioner i innspurten fram mot valget.
I valgåret publiserer Statistisk sentralbyrå en fortløpende oversikt over partienes inntekter fra valgkampbidrag mellom 1. mars og 6. september. Det er bare summer over 10.000 kroner som blir registrert.
– Les også: Valgkampen uoffisielt i gang
I slutten av juli utgjør Arbeiderpartiets bidrag godt over åtte millioner kroner, mest av samtlige partier. Seks millioner kommer fra LO.
– Økonomiske bidrag til valgkampen er selvfølgelig viktig. Mesteparten av pengene brukes til kjøp av materiell og roser. Ved forrige valg gjennomførte vi over 400.000 husbesøk. Denne gangen satser vi på å runde en halv million, sier partisekretær Raymond Johansen til NTB.
Av de drøyt sju millionene som har funnet veien til Høyre, har Stein Erik Hagens Canica og forretningsmannen Christian Sveaas bidratt med henholdsvis én og 2,5 millioner kroner. Begge har for øvrig donert penger til flere partier.
– Les også: Norge rundt på 45 dager
Enkeltpolitikere regnes som eksterne aktører, noe som gjør at partiskatt også blir tatt med i bidragsoversikten. Eksempelvis har Senterpartiets partileder Liv Signe Navarsete bidratt med 2,5 prosent av sin bruttolønn, som utgjør 14.484 kroner. Det samme har hennes regjeringskollegaer fra partiet gjort.
SVs partiskatt på 9 prosent gjør at deres regjeringsmedlemmer også er med på lista. Ap-representantenes avgift på 700 kroner er ikke nok til at de blir oppført som givere, men partiet melder at disse midlene sannsynligvis går til valgkampen. I fjor gikk summen til AUF.
– Les også: Driver valgkamp i utlandet
En enkeltoverføring på 75.000 kroner er det eneste femsifrede beløpet som står oppført hos Kristelig Folkeparti siden mars, noe som er lavere enn hva Rødt kan skilte med. KrF-leder Knut Arild Hareide mener at det er finansiell urettferdighet i valgkampen.
– Det er klart jeg kunne tenke meg mer penger til disposisjon når vi ser at Høyre har rike onkler og fagbevegelsen involverer seg mye på venstresiden. I stedet må vi i KrF heller være smarte i bruken av de midlene vi har, sier Hareide.
– Hva ville du gjort med en ekstra million i valgkampen?
– Mange er enige med KrF uten at de nødvendigvis kjenner partiet så godt. Derfor ville jeg brukt millionen til å spre budskapet vårt enda mer. Men du vil neppe se et bybilde preget av Knut Arild Hareide–plakater fram mot valget, sier han. (ANB–NTB)
Arbeiderpartiet: 8.615.000 kroner
Høyre: 7.430.600 kroner
Sosialistisk Venstreparti: 2.336.332 kroner
Senterpartiet: 1.984.136 kroner
Venstre: 1.341.000 kroner
Fremskrittspartiet: 935.000 kroner
Rødt: 196.730 kroner
KrF: 75.000 kroner
Miljøpartiet De Grønne: 25.000 kroner
(Kilde: partifinansiering.no)
Mest lest
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
Nå er streikeuttaket klart. Se hele lista for hvor det blir streik fra 23. mai.
Erlend Angelo, Magasinet for fag
Her kan det bli elektrikerstreik fra 23. mai
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
Debatt
Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.
Ole Palmstrøm
«Svar til Unio om lønn i staten»
STREIKEKLARE: Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland utenfor hotell Terminus onsdag 11. mai. De forbereder seg på mulig elektriker-streik. Leder Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland. Påmeldte deltakere på klubbledersamlingen i Bergen var Kjartan Sletten, Bjørn Fidjeland, Magnus Tveit Hamre, Stian Risøy, Lewinsen Ignesias, Kristoffer Ask, Remi Unnvik, Øyvind Landsvik, Åge Blummenfelt, Ann Olene Boge, Christer Erstad, Raymond Svardal, Rune Nilsen Kvalheim, Raymond Straume, Krister Thomassen, Thomas Stien, Roger Nese, Knut Tore Veivg, Oddbjørn Halvorsen Kaland, Lars Inge Horvei, Vipakaran Kanthasamy, Nirokanth Lothe, Erik Breistrand, Daniel Helle, Øyvind Myklebust Huus, Øyvind Bessesen, Camilla Høgøy, John Arne Handeland, Ole-Johnny Hopsdal, Hans Eldevik, Martin Bøyum, Roger Johansen, Tom K. Turøy, Tom Erik Iversen, Henriette Thorsen, Rune Myntevik, Magnus Rødseth, Vidar Straume, Thomas Engen, Karsten Eriksen.
Paul S. Amundsen