Engra-saken henlagt
ØKOKRIM slår fast at lønns- og arbeidsforholdene til de bosniske arbeiderne ved ombyggingen av Ansgar hotell var ulovlige. Saken mot arbeidsgiveren Engra d.o.o. and Partners må likevel henlegges fordi Norge ikke kan forfølge selskapet i Bosnia.
Grunnen er blant annet at Bosnia står utenfor Schengen-samarbeidet, skriver ØKOKRIM i en pressemelding.
Foreslår solidaransvar også for byggherren
ØKOKRIM foreslår derfor at det lages en ny forskrift om at også byggherren kan holdes ansvarlig for minstelønn til arbeidere, såkalt solidaransvar. Dette som en særordning for byggenæringen. Solidaransvar for lønn som innføres fra 1. januar av, omfatter ikke lønnsforpliktelser for byggeherrer.
En rekke lovbrudd
ØKOKRIMs etterforsking av arbeidsforholdene på byggeplassen i Møllergata 26 i Oslo i 2007 (tidligere hotell Ansgar), som Arbeidstilsynet anmeldte til ØKOKRIM i april 2008, viser at arbeidsgiveren, det bosniske selskapet Engra d.o.o, gjorde seg skyldig i en rekke lovbrudd, heter det videre i pressemeldingen:
– fiktive arbeidskontrakter og timelister ble presentert for byggherren og norske myndigheter
– den reelle lønnen til arbeiderne lå betydelig under allmenngjøringslovens krav til minstelønn
– betydelig brudd på norske arbeidstidsbestemmelser
Etter reglene om minstelønn (allmenngjøringsforskrift red. anm.) skulle timelønnen for de 32 ansatte vært på rundt 120-135 kroner. De fiktive kontraktene og timelistene viste en lønn på rundt 135 til 165 kroner per time og 37,5 timers normalarbeidsuke.
24-35 kroner i timen
Men ifølge de reelle kontraktene var timelønnen betydelig lavere, ofte bare på rundt 24 til 35 kroner. Normalarbeidsuken var på minst 60 timer, understreker ØKOKRIM.
– Norsk straffereaksjon ikke mulig
"Vi anslår at lovbruddene i utgangspunktet kunne tilsi forelegg og inndragning hos arbeidsgiveren i en størrelsesorden på rundt 3-4 millioner kroner eller mer, men har likevel besluttet å ikke forfølge saken mot Engra d.o.o and Partners videre", skriver ØKOKRIM videre.
"Bakgrunnen for dette er at man fra norsk side ikke har mulighet til å påtvinge selskapet eller dets ledelse å møte for norske domstoler eller å gjennomføre en norsk straffereaksjon, blant annet fordi Bosnia står utenfor Schengen-samarbeidet. Å sette i gang en strafferettslig forfølgning er da ikke hensiktsmessig", forklarer ØKOKRIM.
Uvitende byggherre?
ØKOKRIMs etterforsking har ikke funnet det bevist at personer hos den norske byggherren Realinvest Holding AS hadde slik kjennskap til de reelle lønns- og arbeidsforholdene at det gir grunnlag for strafferettslig forfølgning. Det samme gjelder det norske selskapet Engra Norge AS, som i dag er under avvikling.
På denne bakgrunn blir saken henlagt, skriver ØKOKRIM.
– Allmenngjøringsloven må styrkes
ØKOKRIM finner det lite tilfredsstillende å måtte henlegge en sak der det er avdekket et så grovt tilfelle av sosial dumping, og mener det er grunn til å vurdere om regelverket som skal sikre etterlevelsen av allmenngjøringsloven, bør styrkes ytterligere.
Det er med virkning fra 1. januar 2010 gitt nye regler i allmenngjøringsloven om solidaransvar for lønn, hvor alle bedrifter i en kontraktskjede er solidarisk ansvarlig for at arbeidstakerne skal få utbetalt minstelønnen etter allmenngjøringsloven med forskrifter. Men dette gjelder ikke byggherren.
"Vi mener denne saken viser at det er grunn til å vurdere å gi en slik forskrift for å trygge arbeidernes rettigheter i liknende saker i fremtiden. I tillegg kan andre tiltak vurderes, for eksempel en styrking av byggherrens plikt til å påse at utenlandsk entreprenør følger allmenngjøringslovens regler", anbefaler ØKOKRIM.
– Bekrefter det vi sa
– Økokrim bekrefter med dette at det har vært slik som vi har sagt hele tiden. Det har vært lønninger på 32 kroner timen. Det har vært 60 timers uke uten overtidsbetaling. Og det har vært falske arbeidsavtaler og timelister for å dekke over dette, understreker Kjell Skjærvø, ombud for utenlandske arbeidere i Oslo Bygningsarbeiderforening, overfor magasinett.org.
– Full oppreisning for arbeiderne
– Dette er viktig, ikke minst for de fem arbeiderne som sto fram og fortalte fakta, meldte seg inn i Fellesforbundet og krevde sin bosniske arbeidsgiver for lønn. For dem vil dette være en stor lettelse. De er jo nærmest blitt anklaget i Bosnia for å ha forsøkt å svindle arbeidsgiveren sin. For dem betyr dette full oppreisning, mener Skjærvø.
– Det er ikke bra, at ingen blir stilt til ansvar. Den bosniske arbeidsgiveren går fri. Den norske byggherren, Realinvest Holding AS, går også fri. For meg er det ingen tvil om at byggherren har vært med på leken. Men ØKOKRIM har ikke greid å bevise det, sier ombudet.
–
Enig i solidaransvar for byggherrer
– Økokrim mener at saka viser at vi trenger solidaransvar for lønn for byggherrer. Det er vi helt enig i. Det er svært bra at de er så klare på dette. Det hadde de ikke behøvd å være. Men det er de, påpeker Fellesforbundets mann.
Regner med at Stordalen holder ord
– Du kan si hva du vil om Petter Stordalen, men han er den eneste som har hatt noen befatning med byggeplassen som har opptrådt anstendig. Han har sagt til oss at arbeiderne skal få betalt, om han så må betale sjøl, hvis de har et krav mot arbeidsgiveren sin, og den ikke betaler. Det har vi full tillit til at han vil stå ved, understreker Kjell Skjærvø.
–
Sterkt beklagelig
– Det er sterkt beklagelig at utenlandske arbeidstakere blir utsatt for grov sosial dumping og at de ansvarlige ikke kan straffeforfølges, skriver arbeidsminister Rigmor Aasrud i en pressemelding.
"Vi har gått grundige runder med Økokrim og Arbeidstilsynet for å forsikre oss om at det som kan gjøres er gjort i denne konkrete saken, og vi vil nå se på hvordan vi kan unngå liknende saker i framtiden", lover Aasrud.
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO
Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt
NØDVENDIG: Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener det er på høy tid å allmenngjøre lønna i utsatte bransjer på øygruppa.
Katharina Dale Håkonsen