Håp for egyptiske fagforeninger
Seks uker etter at President Morsi ble avsatt er situasjonen i Egypt ustabil. Men med en arbeidsminister med bakgrunn fra føderasjonen for uavhengige fagforeninger er mange optimistiske på fagbevegelsens vegne.
3. juli ble det klart at Egypts president Mohammad Morsi var avsatt av hæren etter at millioner av egyptere hadde protestert siden den 30. juni. Mohammad Morsi er Egypts første folkevalgte president og kom til makten 30. juni 2012. Men etter et år med energi- og sikkerhetsproblemer, prisstigning, økende arbeidsledighet og fattigdom ble Morsi og Det muslimske brorskapet mer og mer upopulære.
22 millioner egyptere skal ha skrevet under et skriv som krevde presidentens avgang. Mens diskusjonen pågår internasjonalt om hvorvidt det var et militærkupp, mener de fleste egyptere at hæren gjorde det eneste rette og at andre land ikke har noe med å dømme det som skjedde.
- Å støtte folkets vilje er ikke et militærkupp, det er en nasjonal plikt sa Mohamed Abdel Aziz som er en nøkkelpersonene bak protestene, ifølge Daily News Egypt.
Morsi måtte bort
- Det som har skjedd er en ny revolusjon, mer enn 30 millioner av oss gikk ut i gatene og protesterte. Vi er stolte over ar vi klarte å mobilisere så sterkt, sier Ezzat Naem Gendy.
Gendy er generalsekretær i en fagforening som startet i ly av revolusjonen i 2011, og som jobber med å formalisere og forbedre levekårene for en gruppe arbeidere som jobber med søppelhåndtering i Kairo. Fram til fagforeningen startet jobbet alle svart og under svært vanskelige vilkår, de gikk fra dør til dør for å samle husholdningssøppel som ble resirkulert og solgt.
Gendys fagforening er medlem av EFITU (Egyptian Federation of Independent Trade Unions) som oppsto på grunn av revolusjonens krav om organisasjonsfrihet. Fram til da var den eneste lovlige fagforeningen i Egypt ETUF (Egyptian Trade Union Federation) som sto nært Hosni Mubaraks eneveldige regime (1981 – 2011).
- Rettighetene våre som uavhengig fagforening hang i en tynn tråd under Morsi. Morsi og Det muslimske brorskapets plan var å omdanne Egypt til et islamistisk kalifat. (Kalifat er betegnelsen på et islamistisk styre, styrt av en religiøs leder). Hæren gjorde det eneste rette ved å avsette Morsi som var i ferd med å styre Egypt ned i en mørk tunell, sier Gendy.
Det muslimske brorskapet er en islamistisk organisasjon som har eksistert helt siden 1928, like etter revolusjonen dannet de et politisk parti med Morsi som leder.
Redd for politisk islam
Gendy og de fleste i fagforeningen for avfallsarbeiderne tilhører Egypts koptisk kristne minoritet, en gruppe som følte seg spesielt truet under Morsi. Nå er flere av de sentrale lederne i Brorskapet arresterte og under etterforskning.
Selv om de er i mindretall har Morsi fortsatt sine tilhengere som krever «den legitimt valgte president» tilbake og det egyptiske folket er splittet. De fleste av Morsis tilhengere er fattige fra landsbygda i Egypt, de har blokkert en gate i Nasr city i Kairo og sier de ikke vil forlate stedet før Morsi blir gjeninnsatt, mange sier de er rede til å dø som martyrer.
Tallene varierer, men etter at Morsi ble avsatt skal rundt 250 ha blitt drept i sammenstøt der både tilhengere og motstandere av Brorskapet, militære og politi har vært involvert. Det er mange rykter ute og går og vanskelig å skille sannhet fra løgn. Et av dem er at Hamas som i sin tid oppsto som en grein av Brorskapet, har deltatt for å støtte Brorskapet.
Morsis styre førte ikke bare til splittelse mellom kristne og muslimer, men også blant muslimene. Egypts øverste imam, Al-Azhar, oppfordret nylig alle parter til dialog for å finne en løsning på konflikten og for å få slutt på volden. Det har flere sentrale islamistiske ledere nektet å være med på, Det muslimske brorskapets talsperson Ahmad Aref skal ha beskyldt imamen for å være «en støtter av militærkuppet», ifølge Daily News Egypt.
- Problemet er ikke Morsi, men politisk islam. Jeg er redd for terrorangrep og framveksten av flere islamistiske grupper, sier Ziad Abdel Tawab, fra Cairo Institute for Human Rights Studies.
Ny arbeidsminister
En midlertidig president, statsminister og regjering er oppnevnt. De skal styre landet fram til det blir holdt nye valg i begynnelsen av neste år. Kamal Abou Eittah, tidligere generalsekretær i føderasjonen for uavhengige fagforeninger, EFITU, er oppnevnt som arbeidsminister. EFITU var en sterk motstander av Morsis styre.
- Vi er svært fornøyde med å ha Eittah som arbeidsminister. Jeg er sikker på at han vil gjøre en god jobb for å styrke de nyopprettede uavhengige fagforeningene og at han vil endre lovverket, sier Gendy.
Til tross for en økonomi i krise og mange sikkerhetsmessige problemer er han optimistisk på sitt lands vegne.
- Det er første gangen vi har uavhengige fagforeninger i Egypt, og jeg tror fagbevegelsen vil vokse seg stor og sterk. De frivillige organisasjonene har ikke lykkes med å bekjempe fattigdom i Egypt, men jeg tror fagforeningene kan gjøre en mye bedre jobb her, sier Ezzat Naem Gendy.
Mest lest
Kathrine Samland ble oppsagt etter at hun ikke gjengjeldte sjefens tilnærmelser. Rett før jul ble hun tilkjent 800.000 kroner i erstatning av Vestfold tingrett. Hun fikk hjelp av HK og advokatene i LO til å kjøre saken.
Brian Cliff Olguin
Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
PÅ GLATTISEN: Álfhildur i fint driv på skøyter på Lomnessjøen. Sjukehjemmet ligger i et stort rødt hus til høyre for kirken i bakgrunnen.
Harald Vingelsgaard
Álfhildur (21) mistet lappen: Går på skøyter over sjøen for å komme seg på jobb
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sette ein standard
TVANGSSELGES: «Diavlos Force» kom til Norge i september da den var chartret av verftet til Vard i Brattvåg på Sunnmøre. Båten ble tatt i arrest av ITF, og skal nå tvangsselges siden mannskapet om bord fremdeles har over en million norske kroner utestående i lønn.
Syver Grepstad
Mannskapet hadde ikke fått lønn på seks måneder – likevel fikk båten oppdrag i Norge
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Landsmøtet 2021:
DIGITALT LANDSMØTE: HK-leder Christopher Beckham på storskjerm hos en gruppe representanter fra region Østlandet Sør samlet til landsmøte i Drammen.
Brian Cliff Olguin
Her er HKs nye ledelse
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
I tingretten: Kjell Næss (f.v.), Wenche Bye og Daniel Bakke – en av renholderne som har tapt på bytte av arbeidsgiver – er i Asker og Bærum tingrett for å få en avklaring i spørsmålet om renholderne har krav på å bli virksomhetsoverdratt.
Morten Hansen
Togrenholdere har fått mer jobb og mindre lønn etter bytte av arbeidsgiver
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Nå har feierne fått ny yrkestittel. Kan det lokke jenter inn i faget?
Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.
Eirik Dahl Viggen
Streik i private omsorgsbedrifter
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie