Erna snur i skolesaken
På to år har Høyre-leder Erna Solberg gått fra å hylle den svenske skolen til å distansere seg fra den.
Hun avviser at økt privatisering vil ødelegge den norske fellesskolen.
«Ser man på Nederland, hvor over 70 prosent av barna går i friskoler, eller Sverige, hvor langt flere går i friskoler enn hos oss, forstår man at friskolene ikke er noen trussel mot fellesskap. Tvert imot.»
Sitatet er Erna Solbergs. Hun skrev dette i en bok som Høyre ga ut foran landsmøtet i 2011. To år senere er hun ikke like opptatt av å hylle den svenske skolemodellen.
– Vi skal ikke innføre det samme systemet som i Sverige. Der har de en helt annen struktur, sier hun til NTB.
– Les også: – Slik får vi unge til å stemme
Etter at den svenske friskolereformen ble innført på begynnelsen av 1990-tallet, er skolesystemet blitt blant de mest markedstilpassede og konkurranseutsatte i verden.
Kombinasjonen av full offentlig finansiering av skoleplassene og muligheten til å ta ut utbytte, har gjort friskolene attraktive for private investorer. Ifølge den amerikanske professoren og skoleforskeren Henry Levin har Sverige gått lengst av alle vestlige land når det gjelder markedstilpasning og konkurranse.
– Problemet med økt segregasjon blant befolkningen har begynt å vise seg. Over tid er det store farer forbundet med dette, anførte han i et intervju med Sveriges Radio tidligere i år.
En forskerfelle av Levin, professor Patrik Scheinin ved universitetet i Helsingfors, mener likhetstankegangen er årsaken til at den finske skolen oppnår så gode resultater.
– Det gir grunn til bekymring at forskjellene mellom skolene i Sverige er så pass store at man som foreldre må være engstelige for å sende sine barn i feil skole. Da blir det lett en ghettofisering, der alle som kan, velger andre skoler for sine barn, sier Scheinin til SR.
– Les også: Dødt løp på ny måling
Ifølge kredittopplysningsselskapet UC har konkursfaren for selskaper som eier og driver svenske friskoler økt markant de siste årene. Hver fjerde private skoleeier driver nå med tap, viser tall fra selskapet.
Før sommeren gikk statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ut og advarte norske velgere om skolekollapsene i Sverige. Da hadde John Bauer-konsernet nettopp kunngjort at det skulle selge seg ut av den svenske skolen. Et 30-tall skoler med flere enn 10.000 elever måtte få nye eiere - eller bli lagt ned.
– I Sverige opplever man at resultatene faller og forskjellene øker. Å frykte at skolen skal gå konkurs er en usikkerhet som elever og lærere bør få slippe, sa Stoltenberg til NTB.
Høyre-leder Erna Solberg understreker at partiet hennes ikke går til valg på en svensk skolekopi. Det skal ikke bli lov å ta ut utbytte og myndighetene skal ikke gi finansiering av private skoleplasser, forsikrer hun.
– Les også: Vinner fram i moderpartiet
Solberg er ikke redd for at nye norske friskoler vil forringe den norske offentlige skolen og føre til et etnisk og sosialt klasseskille. Forslaget om fritt skolevalg er heller ikke dramatisk, mener hun.
– En tredel av landets fylker har faktisk fritt skolevalg i dag. Det er ikke noe nytt. Dessuten skal elever i grunnskolen alltid kunne velge sin nærmeste skole først, sier Solberg.
Hun påpeker at mange skoler i de største kommunene allerede er etnisk delt.
– Det skjer fordi folk bor etnisk delt. Mange av friskolene i Norge er mer blandet enn de lokale nærskolene, der sammensetningen stort sett avspeiler boligprisene, sier hun.
At skoleresultatene er dårligere i Sverige enn i Finland, tilskriver hun ikke det store innslaget av friskoler.
– Svensk forskning viser at det ikke er friskolene som er problemet. Problemet er at Sverige har manglet et kunnskapsløft som det vi fikk på plass da vi sist satt i regjering. (ANB–NTB)
Mest lest
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
Nå er streikeuttaket klart. Se hele lista for hvor det blir streik fra 23. mai.
Erlend Angelo, Magasinet for fag
Her kan det bli elektrikerstreik fra 23. mai
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
Debatt
Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.
Ole Palmstrøm
«Svar til Unio om lønn i staten»
Alf Ragnar Olsen