Felles rødgrønn front mot tvang
De rødgrønne partiene danner felles front mot borgerlige planer om å slå sammen norske kommuner med tvang.
bjorn.erik.dahl@anb.no
– Vi mener at kommunekartet ikke skal tegnes i Oslo. Det er en avsporing å diskutere tvangssammenslåing, slår Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen fast overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Sammen med SV-leder Audun Lysbakken og Sp-leder Liv Signe Navarsete gjør Johansen det klinkende klart at en fortsatt rødgrønn regjering er et like klart nei til tvangssammenslåing av kommuner. På borgerlig side er det enighet om tvangssammenslåing.
– Noen ganger kan det være hensiktsmessig å slå sammen, hvis velferdstilbudet blir bedre og innbyggerne ønsker det. Vi i Arbeiderpartiet har også en formulering om at enkeltkommuner ikke må kunne stanse endringer som er hensiktsmessige ut fra regionale hensyn, og hvis kommunene rundt ønsker det, sier Johansen.
Arbeiderpartiets landsmøte har vedtatt at endringer i kommunestrukturen normalt skal bygge på lokale ønsker.
– Les også: Avviser å bruke tvang
– Høyresiden vil også avskaffe fylkeskommunen og går inn for en gigantisk sentralisering av makt i Norge. Disse store endringene er det bra om vi får diskutert i valgkampen, sier Johansen.
– Noe av det aller viktigste for kommunene og kommunenes innbyggere er at man bruker penger for å sikre en god og trygg kommuneøkonomi. Derfor er vi glad for at de tre rødgrønne partiene er enige om å bruke pengene på velferdsproduksjon, som skole og helse. Vi styrker kommunene framfor å prioritere gigantiske skattekutt til dem som har mye fra før, slår partisekretær Johansen fast.
– Når SV sier nei til tvang, så er det først og fremst fordi vi mener at denne typen beslutninger skal tas nærmest mulig folk. Det er et stort paradoks at høyresiden snakker veldig varmt om valgfrihet og mot tvang, mens de i denne saken er villig til å ta i bruk omfattende tvang, sier SV-leder Audun Lysbakken til ANB.
– Les også: Spår 105 regionkommuner
– Dette handler om identitet, røtter og nærhet og er viktig for svært mange rundt om i landet vårt. Her kan vi få en situasjon der makten over kommunestrukturen blir løftet ut av lokalsamfunnet og kan dikteres fra Oslo, slår Lysbakken fast.
Han understreker at når SV sier nei til tvang, så er ikke det nødvendigvis fordi partiet mener at kommunestrukturen er akkurat som den skal være i framtiden.
– Det er fordi beslutningene om dette må tas lokalt av dem som berøres. For SV er det heller ikke noe politisk mål å drastisk redusere antall kommuner, fordi vi mener at det er fordeler knyttet til at vi ikke får for mye sentralisering i kommune-Norge. Vi ønsker heller ikke at helse- og omsorgstjenester i kommunene skal bli et marked. Noe av høyresidens agenda med tvangssammenslåinger er å gjøre det lettere å konkurranseutsette og privatisere tjenester, sier Lysbakken.
– Les også: – Et valg for distriktene
– Det finnes noen tjenester som det kan være vanskelig å ha god nok kvalitet på i små kommuner, for eksempel barnevern som jeg selv har jobbet mye med. Det er feil at kommunesammenslåinger er det eneste svaret på dette. Interkommunalt samarbeid, som vi har satset på, kan også være løsningen, mener Lysbakken.
Sp-leder Liv Signe Navarsete peker på at man ved årets valg har fire borgerlige partier som både vil legge ned fylkeskommunen og gjennomføre en tvangssammenslåing av kommunene.
– Det vil få fart på sentraliseringen, noe jeg mistenker at Høyre og Frp egentlig vil. Hvis vi skal ha ned mot 100 kommuner, vil vi miste 300 ordførere, 300 rådmenn og en stor mengde folkevalgte. Det er minimale innsparinger på byråkrati, men man vil miste talspersoner for lokalsamfunnene som i dag står på overfor myndighetene, og som jobber for å skape arbeidsplasser, sier Navarsete til ANB.
– Les også: Ber Stortinget ta ansvar
Hun frykter varige endringer for folkestyret som ikke kan gjøres om.
– Innbyggerne i de små kommunene er jo mer fornøyd med tjenestene enn innbyggerne i de store kommunene, som innbyggerundersøkelsen viste. Vi er uansett ikke dogmatiske, for vi har vært med på en rekke sammenslåinger der innbyggerne lokalt har sagt ja til det. Men tvang er ikke tenkbart for oss, sier Navarsete.
– Alle de rødgrønne partiene er mot tvang, mens alle de borgerlige er for tvang. Dette er en av valgkampens tydeligste motsetninger. Dette er også et av de få områdene der det ikke er kaos på borgerlig side, skyter Audun Lysbakken inn.
Leder Jan Davidsen i det mektige Fagforbundet registrerer at borgerlige planer om tvangssammenslåinger av norske kommuner vekker sterke reaksjoner i egne rekker.
– Vi er veldig glad for at partiene i dagens regjering har sagt nei til tvangssammenslåinger. Vi frykter enorme konsekvenser hvis det blir tvangssammenslåing av kommuner og nedleggelse av fylkeskommuner, sier Davidsen. (ANB)
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes