80 år med KrF
Sist Kristelig Folkeparti måtte forlate regjeringskontorene jublet vi. Nå er det sånn at en nesten ønsker dem tilbake.
torgny.hasaas@lomedia.no
I dag fyller Kristelig Folkeparti 80 år. Partiet ble dannet med bakgrunn i det lavkirkelige miljøet i bibelbeltet på Sør- og Vestlandet. De har sine røtter i de tradisjonelle folkebevegelsene avholdssak- og målsak, men først og fremst kristendommen. Partiet ble dannet av utbrytere fra Venstre som mente at kristendommen fikk for lite plass i partiet.
Partiet har hatt statsministeren i tre perioder: Først Lars Korvald i 1973, som overtok da Trygve Bratteli stilte ultimatum i forbindelse med den første folkeavstemningen om norsk medlemskap i EF. I 1997 ble Kjell Magne Bondevik statsminister da Torbjørn Jagland forlangte 36,9 prosent av stemmene for å fortsette som statsminister. I 2001 ble Bondevik igjen statsminister etter at Jens Stoltenberg hadde kjørt i grøfta med en kraftig høyresving.
Kristelig Folkeparti har sine kjerneverdier. Etter stortingsvalget i 2001 oppsummerte Kristelig Folkeparti Barne- og familiepolitikk, utdanning og miljø som de sakene partiet ønsket å sette på dagsorden. De oppfattet selv at de områdene de hadde størst tillit til hos velgerne var: Helse/velferd, barn og familie, verdispørsmål og kirkesaker. (Aardal m.fl.: I valgkampens hete).
Kanskje med unntak av miljøspørsmålet er disse politikkområdene stort sett Kristelig Folkepartis kjerneområder. Og de er i stor grad alene om å ha dem som kjerneområder.
Innenfor det KrF oppfatter som sitt kjerneområde er de knallharde. De oppfattes av de andre partiene som ekstremister i spørsmål som homofili, abort og alt som har med seksualopplysning å gjøre. Er det noe parti i Norge som virkeliggjør slagordet: «Kinder, Kirche und Küche» (Barn, kirke og kjøkken) så er det Kristelig Folkeparti.
De er beinharde tilhengere av kontantstøtte for å få flere kvinner tilbake til kjøkkenbenken for å føde barn. Homofile i Norge opplever partiet som hovedmotstander.
Men når en beveger seg utenfor partiets harde verdikjerne er de medgjørlige og kompromissvillige. Gi KrF noen millioner (ja gjerne milliarder) til kirkebygg og så blir de med på ganske rause kompromisser.
Under Bondevik II var arbeidslivspolitikken overlatt til Høyre. Det er utenfor KrFs kjerneområder og Høyre fikk boltre seg, først med Norman og siden med Meyer i Arbeidsdepartementet. Dette resulterte i et aggressivt forsøk på å reformere arbeidsmiljøloven.
I Bondevik I var det Venstres Elbjørg Løwer som styrte over Arbeidslivet. Hun fikk gjennomført den skandaløse arbeidsmarkedsreformen som er grunnlaget for de store problemene med vikarbyråer og innleie av arbeidskraft som vi har i dag.
Men det er ikke sånn at Kristelig Folkeparti ikke er lydhør overfor LO.
I 2008 arrangerte NHO en mottakelse i forbindelse med at de flyttet tilbake til huset sitt i Middelthunsgate i Oslo. Blant de inviterte til å si noe var Kjell Magne Bondevik. Han skulle fortelle om forholdet mellom partene i arbeidslivet og regjeringa.
Det han fortalte var ganske interessant. En dag mens han var statsminister fikk han en telefon fra daværende LO-leder Yngve Hågensen. Ifølge Bondevik var omtrent samtalen sånn:
– Det er Hågensen i LO. Jeg trenger fire utvalg. Kan du ordne det?
– Ja, det kan vi jo alltids, svarte statsministeren.
Resultatet var at regjeringen Bondevik på beskjed fra LO satte ned fire utvalg som skulle revidere hele arbeidslivet. De fire utvalgene var:
– Stabel-utvalget, NOU 2001: 14 Vårens vakreste eventyr…?
– Arntzen-utvalget NOU 1999: 14 Forberedelse av inntektsoppgjørene i 1999
– Colbjørnsen-utvalget NOU 1999: 34 Nytt millenium – nytt arbeidsliv?
– Holden-utvalget NOU 2000: 21 En strategi for sysselsetting og verdiskaping
Arbeidsliv var og er ikke blant Kristelig Folkepartis kjerneverdier. Derfor var det ikke noe problem for Bondevik å si ja til LOs krav.
Det ser nå ut til at det er umulig med et rødgrønt flertall etter mandagens stortingsvalg. Det ser heldigvis ut til at vi også unngår et blåblått flertall. Det mest sannsynlig utfallet er at Kristelig Folkeparti eller Venstre kommer i en vippeposisjon.
Borgerlige regjeringer har hatt en tendens til å implodere (kollapse). Det er ingen grunn til å tro noe annet enn at det samme vil skje i neste stortingsperiode nå når Fremskrittspartiet krever en regjeringsplass.
Da den første borgerlige regjeringa etter krigen brøyt sammen i 1971, uttalte daværende statsminister, Per Borten, at å lede den regjeringa var som å bære staur. Erna Solbergs oppgave blir vel minst like umulig. Hennes oppgave blir som å øse en båt full av vann med en vott.
Håpet nå er at sammenbruddet skjer så fort at skadevirkningene av et borgerlig flertall blir minimalt. Og at KrF er i en slik posisjon på Stortinget at Arbeiderpartiet kan overta roret.
Vi løfter glasset i en forsiktig skål med champagnebrus for jubilanten, og gir et råd til sjefsjubilant, Knut Arild Hareide: Husk ta telefonen når LO-lederen ringer.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Martin Håndlykken