Frihet til billigsalg av helse og arbeidskraft
Jeg har til gode å se konkrete forslag til endringer i Arbeidsmiljøloven som begrunnes med ønsket om å øke den ansattes valgfrihet som ikke har en skjult agenda, skriver Stein Aamdal.
Arbeidsmiljøloven er først og fremst en arbeidervernlov, den representerer nivået på den kollektive fornuften til enhver tid. Uten en arbeidsmiljølov ville det vært fritt fram for et brutalt arbeidsliv, der arbeidskjøperne fritt kunne sette ansatte opp mot hverandre, si opp hvem de ville uten konsekvens, kreve arbeid til alle døgnets tider uten kompensasjon, og tilby arbeid til dem som var villig til å selge helsa si for minst betaling.
Det er ikke sant at Arbeidsmiljøloven hindrer et fleksibelt arbeidsliv. På Aker Verdal har vi jobba til alle døgnets tider, vi har veksla mellom perioder med permitteringer og perioder med fullt kjør sju dager i uka, 365 dager i året. Vi har alltid kommet fram til arbeidstidsordninger innenfor loven og tariffavtalens rammer. Loven og tariffavtalen har aldri hindret fornuftig organisering av arbeidet. Dersom partene ikke kommer fram til fornuftige arbeidstidsordninger innefor rammen av dagens Arbeidsmiljølov, skyldes det stahet eller prinsipprytteri hos den ene eller begge parter.
Når det går an å få til helkontinuerlig drift i fullstillinger på plattformer i Nordsjøen, og i prosessindustrien, som Norske Skog, skulle det ikke være all verden å få til det samme innenfor helsevesenet, dersom kommunene og helseforetakene er villig til å ansette nok folk for å få turnusene til å gå opp og kompensere for ubekvem arbeidstid.
Alt skiftarbeid tærer på helsa, og burde av hensyn til samfunnsmessige kostnader begrenses så mye som mulig. Men der det ikke er noen vei utenom, må vi være villige til å kompensere dem som må legge igjen helsa i jobben. Det gjøres ikke ved konkurranseutsetting og svekka pensjonsrettigheter.
Arbeidsmiljøloven og sentrale tariffavtaler har ikke gått ut på dato, men noen håper at glemselens slør kan trekkes over den nære fortid. Når arbeidskjøpere, mediefolk og politikere plutselig vil gi oss vanlige folk mer makt over egen arbeidsdag, bør det ringe ei varselklokke. De foreslår ikke å svekke arbeidsgivers styringsrett, de har ingen forslag som gir lokale klubber og fagforeninger mer rett til medvirkning og innflytelse på egen arbeidsplass. De foreslår å svekke sentrale tariffavtaler og gi mer makt og innflytelse til lokale parter.
Når været er bra kan en lett glemme hva uvær betyr.
I medgangstider med mye arbeid og for lite folk, kan det nok la seg gjøre å få til gunstige lokale avtaler. Med økende arbeidsløshet og krise i EU, vil mange oppleve at den nye friheten uten regulerende sentrale avtaler, vil bli friheten til å velge lavere lønn, lengre og mer ubekvem arbeidstid uten kompensasjon. Når de sentrale fagforeningene er svekka og de landsomfattende tariffavtalene erstatta med lokale avtaler ligger landet åpent for dem som vil selge arbeidskrafta si billigst mulig.
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 13/2013)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com