Frihet til billigsalg av helse og arbeidskraft
Jeg har til gode å se konkrete forslag til endringer i Arbeidsmiljøloven som begrunnes med ønsket om å øke den ansattes valgfrihet som ikke har en skjult agenda, skriver Stein Aamdal.
Arbeidsmiljøloven er først og fremst en arbeidervernlov, den representerer nivået på den kollektive fornuften til enhver tid. Uten en arbeidsmiljølov ville det vært fritt fram for et brutalt arbeidsliv, der arbeidskjøperne fritt kunne sette ansatte opp mot hverandre, si opp hvem de ville uten konsekvens, kreve arbeid til alle døgnets tider uten kompensasjon, og tilby arbeid til dem som var villig til å selge helsa si for minst betaling.
Det er ikke sant at Arbeidsmiljøloven hindrer et fleksibelt arbeidsliv. På Aker Verdal har vi jobba til alle døgnets tider, vi har veksla mellom perioder med permitteringer og perioder med fullt kjør sju dager i uka, 365 dager i året. Vi har alltid kommet fram til arbeidstidsordninger innenfor loven og tariffavtalens rammer. Loven og tariffavtalen har aldri hindret fornuftig organisering av arbeidet. Dersom partene ikke kommer fram til fornuftige arbeidstidsordninger innefor rammen av dagens Arbeidsmiljølov, skyldes det stahet eller prinsipprytteri hos den ene eller begge parter.
Når det går an å få til helkontinuerlig drift i fullstillinger på plattformer i Nordsjøen, og i prosessindustrien, som Norske Skog, skulle det ikke være all verden å få til det samme innenfor helsevesenet, dersom kommunene og helseforetakene er villig til å ansette nok folk for å få turnusene til å gå opp og kompensere for ubekvem arbeidstid.
Alt skiftarbeid tærer på helsa, og burde av hensyn til samfunnsmessige kostnader begrenses så mye som mulig. Men der det ikke er noen vei utenom, må vi være villige til å kompensere dem som må legge igjen helsa i jobben. Det gjøres ikke ved konkurranseutsetting og svekka pensjonsrettigheter.
Arbeidsmiljøloven og sentrale tariffavtaler har ikke gått ut på dato, men noen håper at glemselens slør kan trekkes over den nære fortid. Når arbeidskjøpere, mediefolk og politikere plutselig vil gi oss vanlige folk mer makt over egen arbeidsdag, bør det ringe ei varselklokke. De foreslår ikke å svekke arbeidsgivers styringsrett, de har ingen forslag som gir lokale klubber og fagforeninger mer rett til medvirkning og innflytelse på egen arbeidsplass. De foreslår å svekke sentrale tariffavtaler og gi mer makt og innflytelse til lokale parter.
Når været er bra kan en lett glemme hva uvær betyr.
I medgangstider med mye arbeid og for lite folk, kan det nok la seg gjøre å få til gunstige lokale avtaler. Med økende arbeidsløshet og krise i EU, vil mange oppleve at den nye friheten uten regulerende sentrale avtaler, vil bli friheten til å velge lavere lønn, lengre og mer ubekvem arbeidstid uten kompensasjon. Når de sentrale fagforeningene er svekka og de landsomfattende tariffavtalene erstatta med lokale avtaler ligger landet åpent for dem som vil selge arbeidskrafta si billigst mulig.
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 13/2013)
Mest lest
Kathrine Samland ble oppsagt etter at hun ikke gjengjeldte sjefens tilnærmelser. Rett før jul ble hun tilkjent 800.000 kroner i erstatning av Vestfold tingrett. Hun fikk hjelp av HK og advokatene i LO til å kjøre saken.
Brian Cliff Olguin
Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp
Lill Sverresdatter Larsen
Nanna Aanes Wolden
Sykepleiere får ny lønn – streik avverget
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
SIKKERHETSNETT: Klubbleder i Aker BP, Ingard Haugeberg, sier sikkerhetsnettet de tidligere BP-ansatte fikk under fusjonen til Aker BP, ikke har noen utløpsdato.
Industri Energi
Klubbleder Ingard kjemper for sluttpakker til 231 ansatte. Nå blir det rettssak
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen
Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, fikk full støtte fra medlemmene til å si nei til oppgjøret i kommunesektoren.
Norsk sykepleierforbund
Økt lønn til sykepleierne vil utløse krav fra resten av kommunesektoren
TVANGSSELGES: «Diavlos Force» kom til Norge i september da den var chartret av verftet til Vard i Brattvåg på Sunnmøre. Båten ble tatt i arrest av ITF, og skal nå tvangsselges siden mannskapet om bord fremdeles har over en million norske kroner utestående i lønn.
Syver Grepstad
Mannskapet hadde ikke fått lønn på seks måneder – likevel fikk båten oppdrag i Norge
Ap-leder Jonas Gahr Støre kan bli statsminister for en rødgrønn koalisjon etter høstens valg. Her i duell med statsminister Erna Solberg (H).
Stortinget
Dagpenger, lønn og pensjon: Dette blir de viktigste sakene i 2021
PÅ GLATTISEN: Álfhildur i fint driv på skøyter på Lomnessjøen. Sjukehjemmet ligger i et stort rødt hus til høyre for kirken i bakgrunnen.
Harald Vingelsgaard
Álfhildur (21) mistet lappen: Går på skøyter over sjøen for å komme seg på jobb
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Landsmøtet 2021:
DIGITALT LANDSMØTE: HK-leder Christopher Beckham på storskjerm hos en gruppe representanter fra region Østlandet Sør samlet til landsmøte i Drammen.
Brian Cliff Olguin
Her er HKs nye ledelse
I tingretten: Kjell Næss (f.v.), Wenche Bye og Daniel Bakke – en av renholderne som har tapt på bytte av arbeidsgiver – er i Asker og Bærum tingrett for å få en avklaring i spørsmålet om renholderne har krav på å bli virksomhetsoverdratt.
Morten Hansen
Togrenholdere har fått mer jobb og mindre lønn etter bytte av arbeidsgiver
Jonas Gahr Støre mener regjeringen nå svikter titusener av permitterte.
Jan-Erik Østlie
Støre refser Solbergs utspill om permitterte: – Rett og slett arrogant
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Nå har feierne fått ny yrkestittel. Kan det lokke jenter inn i faget?
FIKK ETTERBETALING: Fra venstre: Trond Østgård og Øyvind Jahren fikk begge rundt 200 000 kroner i etterbetaling etter seieren i Høyesterett. Begge var innleide fra Semco Maritime, men Østgård ble fast ansatt i Aker BP i 2018.
Ole Palmstrøm
Innleie-dom i Høyesterett får konsekvenser: – Allerede kommet 150 nye krav
Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.
Eirik Dahl Viggen
Streik i private omsorgsbedrifter
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Vernepleiere må ansettes i skolen på lik linje med lærere og barnehagelærere, mener vernepleier Trond Helgheim Spurkeland.
Privat
Flere hundre har signert oppropet til vernepleier Trond
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie