Festskrift til gjev mann
Lederen for Arbeiderbevegelsens Arkiv, Knut Einar Eriksen, ble i går hedret med et eget festskrift.
Presentasjonen av festskriftet fant sted i lokalene til Arbeiderbevegelsens Arkiv og Bibliotek, Knut Einar Eriksens arbeidsplass siden høsten 1999. Bakgrunnen var at han fylte 65 år på en tid da alle andre har ferie.
Det er ved jubileer, ved viktig karrieremessig begivenhet eller ved overgang til pensjon at slike festskrift utgis, og da primært til en respektert akademiker. Og respekt står det av Knut Einar Eriksen, enten han omtales som historiker, forsker eller underviser, veileder overfor studenter eller leder av arkivet.
Dyktig formidler
For vår egen del kan vi tilføye to forhold: det ene er evnen til å tilrettelegge for alle dem som oppsøker arkivet og biblioteket i Folkets Hus i Oslo, det andre er at han behersker norsk og dermed kan formidle. Historie-professoren skriver ikke primært for den akademiske eliten, men henvender seg til et bredere publikum, enten han skriver om minoriteter og minoritetspolitikk på Nordkalotten eller debatten om sikkerhetspolitikken i Arbeiderpartiet.
Artiklene i dette festskriftet med tittelen ”I politikkens irrganger” har tilknytning til mottakerens akademiske arbeid. Dermed får også andre med ikke fullt så dyptpløyende kunnskap først anledningen til, deretter gleden av å lese seg fram til ny kunnskap om helt ukjente områder eller oppnå ny viten, som rokker ved tidligere oppfatninger.
Fascinerende om sjøforsvar
Førstnevnte gjelder artikkelen ”Den svenske fare og skjærgårdsflåten på 1700-tallet”. Vi er nå tilbake til den store nordiske krig, Karl XII og Gustav III, han med statskuppet og Napoleonskrigene. Med utgangspunkt i at jubilanten har vært sterkt opptatt av Norges medlemskap i NATO og skrevet om den finske og russiske fare, tar professor Finn Erhard Johannessen for seg det norske sjøforsvaret og byggingen av galeier under trusselen av mulig angrep fra øst. Tro meg eller ikke, men dette kapitlet fasinerte. Omtale av robåter av tre med kanon akterut (datidens kanonbåter) gir et helt annet bilde av datidens sjøheimevern enn dagens MTB’er. En slik kanonjolle bygd etter originaltegninger fra Napoleons tid, kan studeres i Risør. Den krevde 25 roere.
Mange bidragsytere
Hele 17 kolleger og bidragsytere har skrevet. Tor Are Johansen, selv ansatt i Arbark, gjør sitt beste for å avsløre myten om ødeleggelsen av arbeiderpressen under krigen og produksjonskapasiteten. Det klarer Johansen til fulle. Selv om de aller fleste arbeideravisene ble nedlagt av politiske årsaker, fortsatte produksjonen av trykksaker, såkalt aksidens, i mange aviser. Tor Are Johansen dokumenterer at mange avistrykkerier faktisk kom styrket ut av krigen og at gjenreisningsbehovet kanskje ikke var så stort som hva den utrettelige disponent Ona fremhevet. Forfatteren har her gått til kildene og funnet en mer nyansert virkelighet enn den andre har forholdt seg til – eller det som har vært vår barnelærdom.
Slik burde vi fortsette, men velger i stedet å anbefale. Dette festskriftet er like spennende og innholdsrikt som mange av årbøkene til Arbeiderbevegelsens Arkiv og Bibliotek kan være, for både leg og lærd. Også den som nå er hedret med eget festskrift, bør være fornøyd med en slik attest.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Tormod Ytrehus