JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ville ikke ha slaver på verftet

Saksøkernes advokater ble stille da Fellesforbundets Helge Larsen sto i vitneboksen. Den tillitsvalgte fortalte om virkeligheten ved norske verft, et godt stykke unna rettssalen i Oslo. Selvopplevd og veldokumentert.15.12.2009
19:04
16.12.2013 12:10

47-åringens historie begynte i slutten av 2003, første gang klubblederen så østeuropeiske arbeidere dukke opp på verftet hjemme i Haugesund, Karmsund Maritime. Uten at klubben visste om det.

"Utkledd" som sjøfolk

Polske arbeidere, mønstret på en båt. Sjøfolk, fikk klubbleder Larsen beskjed om av verftsledelsen. Til 30 kroner i timen. At det var flere "sjøfolk" på båten enn det var plasser i livsbåtene, var ikke så viktig - og ikke påfallende heller. "Alle" luktet lunta, men ingen fikk slukket den.

– Vi fikk beskjed om å holde fingrene av fatet. Det var jo nytt for oss alle, og så var vi vel litt naive, innrømmet Helge Larsen i sin vitneforklaring og fortalte hva polakkene brukte som regntøy i regntunge Haugesund: svarte søppelsekker.

42 kroner timen

Noen måneder senere dukket et litauisk firma opp ved Haugesund-verftet. Timelønn: 40 kroner.

– Dette var første gang vi skrev tvisteprotokoll med ledelsen, fortalte Larsen. Det skulle bli mange uenighetsprotokoller etter det.

– De litauiske arbeiderne ville ikke snakke med oss. De stolte ikke på oss. De var jo ikke vant til fagbevegelsen og tillitsvalgte slik vi er her hjemme, understreket den tidligere klubblederen som nå jobber som distriktssekretær i Fellesforbundet ved kontoret i Haugesund.

– Arbeidsgiveren ignorerte oss fullstendig, og vi fikk ikke firmaet ut av verftet, fortalte han.

Genfer Lloyd

Tidlig 2006 dukket det etter hvert så kjente Genfer Lløyd opp på verftsscenen, etter å ha leid ut polske arbeidere først og fremst til den norske byggebransjen.

– Arbeidskontraktene viste 42 kroner timen, ingen overtidsbetaling. Men det verste var at arbeiderne ble truet med bøter fra 30.000 til 150.000 kroner hvis de snakket med oss i klubben. Eller som straff når de gjorde feil i arbeidet. Du må jobbe j... lenge for 150.000 når du bare får 42 kroner i timen, fortsatte 47-åringen.

– Vi brukte tre måneder på å komme inn på de utenlandske arbeiderne. Tre måneder.

Redde for sitt bare liv

– Vi var ikke interessert i å ha slaver inne på verftet, så klubben lagde selvfølgelig bråk, sa Larsen bestemt.

– Det var første gang jeg opplevde å ha voksne folk inne på klubbkontoret som var redde for sitt bare liv, fortsatte den tillitsvalgte alvorlig og fortalte om en polsk arbeider som var livredd for å ta flyet hjem "fordi han visste at det ventet noen der som kommer til å ta ham".

– Vi måtte få han inn på en polsk trailer. Han brukte tre dager for å komme seg hjem til familien, fortsatte den tillitsvalgte og tegnet litt lengre linjer. Om hvordan utenlandske arbeidere behandles som "vare", deres ønske om god fortjeneste, men også deres redsel for trusler fra useriøse aktører som ser sitt snitt i å utnytte dem.

– Gitt i streng fortrolighet

– De ble jo behandla verre enn dyr, folka fra Genfer Lloyd, sa Larsen engasjert og kommer inn på Norsk Industris begjæring om detaljert innsyn i Fellesforbundets dokumentasjon.

– Alle kontrakter, avtaler og timelister som jeg har fått siden 2003, har jeg fått i streng fortrolighet. Jeg har taushetsplikt som tillitsvalgt, minnet Larsen saksøkerne om.

De mange enkeltmannsforetakene

– Så ble Genfer Lloyd kreative. Det dukket plutselig opp mange såkalte enkeltmannsforetak. Hver mann var jo sitt eget firma. Hver mann, fortalte haugesunderen.

– Samtidig brukte de våre kjeledresser og vårt verktøy.

– Det var klart at Genfer brukte fiktive entrepriser for å unngå det ene eller andre EU-direktivet. Dette var jo bare svindel og bedrag. Det innrømmet jo ledelsen også etter hvert, fortsatte Helge Larsen.

Så kom rumenerne...

Så kom utleiefirmaet TMTK, en gjenganger i papirene om sosial dumping. Og rumenere, før Romania ble EU-land i 2007.

– Via Litauen, for å gjøre dem stuerene, sa Larsen ironisk.

– Men vi hadde jo blitt tøffere i klypa, vi og. Så klubben fant seg ikke i dette. Vi krevde norsk lønn for arbeiderne, ellers skulle firmaet ut av verftet.

75 kroner fikk rumenerne i dagsdiett.

– Jeg kjøpte en kopp kaffe i Oslo i går, og et rundstykke. Det kostet 85 kroner, poengterte haugesunderen, og selv den siste i rettssalen burde ha skjønt hva han mente, selv om jurister dro på smilebåndet.

– Reinspikka mafiavirksomhet

Så nevnte han et annet firma, også involvert i begjæringen om allmenngjøring av norsk lønn ved norske verft, og han snakket om "reinspikka mafiavirksomhet".

– Da vi begynte å stille spørsmål, ble arbeiderne fjernet fra Norge - over natta.

Og så fortalte han om en rumener som hadde blitt utsatt for en alvorlig arbeidsulykke, som hadde blitt sendt hjem og som holdt på å få amputert beinet. Larsen dro til Litauen og hovedkontoret til TMTK på tre timers varsel, etter å ha blitt ringt opp av arbeiderens kone - for å sikre mannen nødvendig medisinsk hjelp.

– Hadde det ikke vært for fagbevegelsen, hadde mannen fått amputert beinet, mente den tillitsvalgte.

Angrepet i verftsstyret

Hovedtillitsvalgt Helge Larsen var også ansattevalgt styrerepresentant ved Karmsund Mekaniske. Et verft med 150 fast ansatte - og 450 innleide arbeidere.

Og han tok opp ting i styret, alvorlige ting som klubben ikke ville finne seg i.

– Du blir jo satt til veggs i styret, av selskapets advokater. Jeg ble beskyldt for å ødelegge Karmsunds Maritimes gode navn. Vet ikke hva du skal si når du blir trakassert i et styre, bare fordi du har en holdning til norsk arbeidsliv, sa Larsen retorisk.

– Måtte jo organisere galskapen

Den tidligere klubblederen kom også inn på arbeidstiden ved verftene - som er blitt tatt opp hver dag under rettssaken.

– Våre arbeidsledere og baser fikk plutselig en enorm arbeidsbelastning på grunn av den omfattende innleien fra utenlandske firmaer. Noen måtte jo administrere denne galskapen, sa han.

– Vi kunne jo ikke slippe løs 400 arbeidere som bare snakket sitt eget språk, påpekte Helge Larsen med henvisning til både industrivern og arbeidet for helse, miljø og sikkerhet.

Arbeidstid og nøkkelpersonal

– Alle vi norske var jo plutselig blitt nøkkelpersonell, sa Larsen.

– Vi kunne ikke fått dette til å fungere med ulik arbeidstidslengde. Derfor trengte vi en 37,5 timers arbeidsuke, understreket haugesunderen og forsvarte med dette Tariffnemndas vedtak om å lovfeste den tariffestede arbeidstiden - framfor arbeidsmiljølovens 40 timer - som NHO, Norsk Industri og verftene vil ha.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.12.2009
19:04
16.12.2013 12:10Mest lest

Rune Breivik i huset hjemme på Hellesøy utenfor Bergen.

Rune Breivik i huset hjemme på Hellesøy utenfor Bergen.

Paul S. Amundsen

Alenepappa Rune har kjempa i ti år for å bli trodd. Nå beklager Nav

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

– Menneskelig sett skjuler det seg en personlig svært krevende situasjon bak dommen, sier advokat Anne-Lise Rolland.

– Menneskelig sett skjuler det seg en personlig svært krevende situasjon bak dommen, sier advokat Anne-Lise Rolland.

Tri Nguyen Dinh

Alenemoren ble sagt opp og sto uten inntekt. Nå kan hun få fast jobb og 300.000 i erstatning

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Ole Palmstrøm

Dette tenker sjefen når du jobber fra hjemmekontor

Oljearbeider Øyvind Jahren mener det er urettferdig at ikke innleide skal ha samme bonuser som det de fast ansatte får.

Oljearbeider Øyvind Jahren mener det er urettferdig at ikke innleide skal ha samme bonuser som det de fast ansatte får.

Ole Palmstrøm

Innleide Øyvind krever samme bonuser som fast ansatte i bedriften

Imagebroker/Martin Siepmann

Full ordkrig: Wizz Air-sjefen kaller fagbevegelsen barnslig

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Håvard Sæbø

Bussjåførene vant folkets støtte: – På 13 år har vi mistet 40.000 i årslønn. Det ser vi på som et tyveri

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

Erlend Angelo

Bankansatte får ny lønn: Her er resultatet

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om


Flere saker