JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer Stoltenberg mot svenskesuget

Statsminister Jens Stoltenberg har bedt partene i arbeidslivet om innspill for å få ned sykefraværet. Et av forslagene er å kopiere svenskenes modell med faste fraværssatser. Svensk fagbevegelse advarer mot dette.20.01.2010
09:56
16.12.2013 12:23

nina.hanssen@lomedia.no

– Er det virkelig sant at den rød-grønne regjeringen i Norge henter ideer fra Sverige når de nå skal prøve å få ned sykefraværet. Det er absolutt ingen god løsning, slår Seko-leder Janne Ruden fast.

Han har 140.000 medlemmer i statlig sektor i ryggen.

Ruden er svært forundret når han blar igjennom norske medier de siste månedene. Han sier at sykelønnsordningen kommer til å bli en av de viktigste valgkampsakene i Sverige før valget i september.

Fagbevegelsen er svært bekymret for den utviklingen som har skjedd de siste årene.

Tar ferie framfor sykedag.

Presset på arbeidstakerne i det svenske forsvaret er stort. Likevel er eksempelvis sykefraværet hos Försvarets Materielverk (FMV) kun 2 prosent.

Selv har ikke Seko-tillitvalgt Göran Stolpe hatt en offisiell sykedag på 15 år.

– Har jeg følt meg uvel har jeg enten jobbet hjemme, tatt avspasering eller en feriedag i stedet. Jeg velger heller det, enn en karensdag uten lønn, sier han.

Han tror mange kollegaer i FMV tenker sånn.

Ansatte går gjerne på jobb selv om de føler seg litt syke. Resultatet er et ekstremt lavt sykefravær blant de 1 600 ansatte.

– Vi har rundt 2 prosent sykefravær, sier han.

– Jeg tror at folk prøver å gå på jobb også når er syke. Mange går på jobb, men går hjem kanskje hvis de føler seg dårlig. Da får de godtkjent en halv arbeidsdag og tar bare en halv karensdag, sier han.

– Uholdbart.

Stolpe mener at dagens sykelønnsordning er veldig byråkratisk. Hvis man er alvorlig syk er det mye byråkrati man skal igjennom.

Stolpes bror måtte gå hele tre måneder uten lønn mens han var alvorlig syk.

– Det var uholdbart. Ingen tvil om at vi har en dårligere sykelønnsordning i Sverige enn dere. Den norske regjeringen bør ikke kopiere oss, sier han.

Bekymret.

Særlig er Janne Ruden bekymret for de 50.000 langtidssykemeldte.

1. januar måtte de ut i arbeidsledighetskøen, fordi regjeringen før jul fikk flertall for en større innstramning i sykeforsikringsordningen.

(10.12.2009: Sverige blir et kaldere land)

Mange må klare seg på 4 000 kroner i måneden. Ruden tror de vil ha problemer med å klare utgiftene.

Sosialminister Cristina Husmark Pehrsson (Moderaterna) fikk krass kritikk fra opposisjonen da forslaget ble behandlet i Riksdagen.

Den nye loven betyr at folk som har vært syke i over 30 måneder ikke skal ha utbetalt sykelønn lenger.

Sosialministeren hevder at de, med denne endringen, bygger en bro fra Sykeforsikringskassen til Arbeidsformidlingen, og at dette vil være bra for de det gjelder.

Opposisjonen er ikke like optimistisk.

– Blir fattige mennesker raskere friske? spurte sosialdemokraten Veronica Palm sarkastisk i Riksdagsdebatten.

Kaldere samfunn.

Gunvor G. Eriksson fra Miljøpartiet mener regjeringen har skapt et hardt og kaldt system, som jager mennesker med lys og lykte. Det er Seko-lederen enig i. Han mener Sverige under Reinfeldt er blitt et kaldere samfunn.

– Endringene som den moderate regjeringen har gjort de siste årene med blant annet sykelønnsordninger er nok et eksempel på at de prøver å uthule det svenske velferdssamfunnet. Det er de syke som blir rammet hardest. Vi har et system der man tøyer grensene, og der syke og langtidsledige blir sparket mens de ligger nede, sier Ruden.

Blant annet ble det svenske systemet for sykepenger og uføretrygd lagt om i 2008.

Tidsbegrenset uføretrygd ble avskaffet, og A-kassen ble både dyrere og dårligere.

Over en halv million svensker meldte seg ut av A-kassen og står derfor uten et sikkerhetsnett hvis de mister jobben.

– Systemet er veldig urettferdig og ikke bygd på sosialdemokratiske verdier. Dette er ikke noe godt eksempel for en rødgrønn regjering å følge, sier han.

Fraværssatser.

Ruden synes heller ikke ordningen med faste fraværssatser basert på diagnoser som ble innført i Sverige i 2007, er noe å herme.

For mange sykdommer ble resultatet en halvering eller mer av sykepengeperioden.

– Sverige er kanskje eneste land i verden som mener de har funnet fasiten og standarisert lengden på en sykdom. Det er helt urealistisk at for eksempel utbrente arbeidstakere skal greie seg uten en eneste dag sykemelding. Kanskje er det jobben som har gjort dem syke?

Ruden mener i stedet for å fokusere på sykdommer, at man må fokusere på rehabilitering og arbeidsmiljøet.

– Dessuten må folk som er syke følges opp individuelt og ikke behandles som en flokk, sier han.

Fengselsbetjentene og Seko-tilltisvalgte Ylva Borrelid og Holger Nordin har ikke tro på den svenske sykelønnsordningen. De advarer norske politikere til å ta blåkopi. I fengselene er det høyt sykefravær i den faste staben.

Borrelid er ikke begreistret for omleggingen av sykelønnsordninger.

– Et rigid regelverk der folk nærmest tvinges tilbake i jobb før de blir helt friske, fungerer ikke i kriminalomsorgen. Arbeidet her er handlingsstyrt og skjer det noe må vi agere fort. Da må man både fysisk og psykisk være 100 tilstede og «fit for fight». Kommer du litt syk, går dette ut over kollegaene. Dette handler jo om vår sikkerhet, poengterer Borrelid.

Jager sykmeldte.

Hun mener problemet i dag er at forsikringskassen jager de sykemeldte rundt, og prøver å få dem over i jobb igjen så fort som mulig.

Er barna dine syke, må man ha skriftig datostemplet erklæring fra skolen eller barnehagen for å få utbetalt 80 prosent lønn.

– Dette er uholdbart og veldig byråkratisk. Det er slitsomt både for våre arbeidstakere og for personalet som jobber i skolen og barnehagene, sier hun.

Fleksibelt nok.

Helsedirektoratet i Sverige har i debatten understreket at retningslinjene først og fremst skal være veiledende, og at legene må begrunne hvorfor en pasient trenger mer tid.

Sosialminister Cristina Husmark Pehrsson ser ingen problem med et slikt fleksibelt system.

Seko-lederen derimot, synes det er hårreisende at ikke regjeringen ser hvordan dette slår ut. Han lover kamp for et mer rettferdig system, og oppfordrer sosialdemokratene i Norge til å holde fast ved det systemet de har og ikke eksperimentere.

– Folk blir ikke friskere om de tvinges tilbake til jobb før de er friske, sier han. – Det kan muligens se ut som sykefraværet går ned, men arbeidsmiljøet blir ikke bedre av dette. Heller tvert imot, advarer han.

Ruden mener sykelønnsordningene i Sverige ikke gjør folk friske, bare fattigere.

Roser regjeringen.

En av de som er stolt over den svenske sykelønnsordningen er riksdagsmann Andreas Norlen (Moderaterna).

– Jeg mener sykeforsikringsreformene er noen av de viktigste reformene vi har fått igjennom siden 2006. Da alliansen overtok regjeringsmakten hadde Sverige 200.000 sykemeldte og rundt 554.000 førtidspensjonister. Totalt sto 750.000 mennesker utenfor arbeidsmarkedet på grunn av helsa, i et land som er kjent for å ha et godt helseveset.

– Vi vil med vår politikk skape en kortere vei til ett friskere liv for både den enkelt og for samfunnets skyld. Vi vil gi alle en mulighet til å bruke sin arbeidskapasitet, og ikke la folk bli sittende fast i passivitet og utenfor arbeidsmarkedet. De som ikke har jobb skal fortsatt ha trygghet. Rehabiliteringskjeden i sykeforsikringen og en storsatsning på medisinsk rehabilitering og arbeidslivsrelatert rehabilitering er de viktigste byggestenene i disse reformene, sier han til Aktuell.

– Ikke en tjeneste.

Utreder Linda Grape i arbeidslivsenheten i LO Sverige er lei av å høre politikere som Andreas Norlen fortsette å snakke om sine endringer i helseforsikring som en slags tjeneste de har gjort for alle som er rammet av uhelse eller nedsatt arbeidsevne.

– Problemet er at denne regjeringen ikke har lagt til rette for at folk skal gå tilbake til arbeid. I stedet er den ensidig fokusert på å tvinge folk ut av sykeforsikringsordningen, noe som skaper helt uakseptabel ubalanse. Betingelsene for å få riktig rehabilitering til rett tid er ikke tilstede. I stedet legger de en tung bør på skuldrene til de som allerede er sykemeldt, sier Grape.

En karensdag (uten betaling)

2 uker med betalt 80 prosent av lønn (hvis man er sykemeldt i mer enn en uke må arbeidstaker levere inn legeerklæring).

Etter to uker tar Försäkringskassan over og gjør en ny vurdering om man fortsatt har rett til sykepenger. Försäkringskassan skal også ha legeerklæring.

Sykepenger gis i 364 dager i en periode på 15 måneder.

Etter 364 dager kan du etter en søknad få forlenget sykepenger i inntil 550 dager. Hvis det er yrkesskade er det ikke en øvrig tidsgrense. Erstatningen er litt lavere enn 75 prosent av den lønna til den som er sykemeldt.

De som etter en vurdering av Försäkringskassan ikke lenger har krav på sykepenger får tilbud om å delta i arbeidslivsintroduksjon hos arbeidsformidlingen.

Kravet for å få permanent syke-erstatning (tidligere førtidspensjon) er strengere. Nå skal man ikke lenger ta hensyn til andre faktorer enn de rent medisinske. Faktorer som alder, bosted, utdanning og så videre skal ikke vektlegges når man skal vurdere permanent sykeerstatning.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.01.2010
09:56
16.12.2013 12:23Mest lest

Ida Bing

Nina (25) vil leve av avkastning på bolig og pensjonere seg før 40

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

MOR: – Jeg vil bruke det lille jeg har av energi på sønnen min. Det må Nav skjønne. Han er det aller viktigste for meg, sier Linn Henriksen. Her sammen med bunkene av papirer fra over ti år i Nav-systemet.

Yngvil Mortensen

Alenemamma Linn (32) føler Nav ikke tror henne: – Jeg har aldri følt meg dårligere

Colourbox

Hotell-tilsette gjekk på tips-tap: Arbeidsgivarar kan ta delar av pengane, slår tingretten fast

Sp og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum fosser fram på ny måling etter to målinger på rad med tilbakegang.

Sp og statsministerkandidat Trygve Slagsvold Vedum fosser fram på ny måling etter to målinger på rad med tilbakegang.

Jan-Erik Østlie

Sp slår tilbake på ny måling. Nå merker partiet Vedum-effekten igjen

Nav forskyver uføretidspunktet for personer som innvilges uføretrygd. Mange kan dermed ha fått utbetalt flere tusen kroner mindre. (Illustrasjonsfoto)

Nav forskyver uføretidspunktet for personer som innvilges uføretrygd. Mange kan dermed ha fått utbetalt flere tusen kroner mindre. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

Uføretrygdede kan ha fått flere tusen kroner for lite fra Nav

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Transportselskapet Girteka Logistics anklages for å bedrive sosial dumping og lønnstyveri mot sine ansatte i en dokumentar publisert av produksjonsselskapet Laisves TV.

Stein Inge Stølen

IKEA renvasker dumping-anklaget transportbedrift

Ble permitterte da koronaen traff:

Ole Palmstrøm/Teknisk museum/Katharina Dale Haakonsen

For én er «ha-det-gøy-kontoen» helt tom. En annen har funnet drømmejobben

Torbjørn Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen stopper streiken i Oslo kommune

På tirsdag ble Rødts forslag om en tannhelsereform nedstemt i Stortinget. Men Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror tannhelse kan bli en viktig sak under høstens valgkamp.

På tirsdag ble Rødts forslag om en tannhelsereform nedstemt i Stortinget. Men Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror tannhelse kan bli en viktig sak under høstens valgkamp.

Jan-Erik Østlie

Rødt og SV fikk ikke flertall for tannhelsereform: – De andre har det i kjeften, sier Bjørnar Moxnes

SAVNER IKKE AP: Jan Bøhler har funnet seg godt til rette i sitt nye parti. Denne helgen var han med på sitt første landsmøte i Senterpartiet.

SAVNER IKKE AP: Jan Bøhler har funnet seg godt til rette i sitt nye parti. Denne helgen var han med på sitt første landsmøte i Senterpartiet.

Ylva Seiff Berge

Slik har Jan Bøhler påvirket Senterpartiet etter overgangen fra Ap

– Det er alvorlig av en arbeidsminister som selv unnlater å fortelle hele sannheten, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

– Det er alvorlig av en arbeidsminister som selv unnlater å fortelle hele sannheten, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

Jan-Erik Østlie

Du kan tape opptil 70.000 kroner årlig i pensjon når regjeringen endrer særaldersgrensa, ifølge Fagforbundet

Aps Sverre Myrli ønsker i tillegg å få vurdert muligheten for å gi Vy kontraktene som er tildelt Go-Ahead og SJ gjennom å kjøpe dem ut.

Aps Sverre Myrli ønsker i tillegg å få vurdert muligheten for å gi Vy kontraktene som er tildelt Go-Ahead og SJ gjennom å kjøpe dem ut.

Eivind Olai Kristiansen

De rødgrønne vil la Vy kjøre tog i Oslo-området

JOBBYTTE: Ryggproblemer gjorde at Petter Tømta skiftet yrke fra pølsemaker til bussfører.

JOBBYTTE: Ryggproblemer gjorde at Petter Tømta skiftet yrke fra pølsemaker til bussfører.

Kathrine Geard

Petter kjører buss på heltid, uten fast arbeidstid eller rute: – Det eneste jeg vet er at jeg har fri lørdag og søndag

Trygve Ingstad (t.v.) Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad kan tenke seg å bli vernepleiere. De har jobbet i åtte og ti år i Hjemmetjenesten i Levanger, i omsorgsbolig for en mann med utviklingshemming.

Trygve Ingstad (t.v.) Eirik Leverås (t.v.) og Trygve Ingstad kan tenke seg å bli vernepleiere. De har jobbet i åtte og ti år i Hjemmetjenesten i Levanger, i omsorgsbolig for en mann med utviklingshemming.

David Engmo

De to arbeidskameratene vil bli vernepleiere, men kan ikke med dagens utdanningsløp

ØVELSE: Her fra en samøvelse mellom politi og fengselsbetjenter i Trondheim fengsel i 2017: Politifolkene kledd i rosa vester spiller oppviglere og gyver løs på fengsels- og politibetjenter med kraftige spark. De skriker og kaster tennisballer mot veggen av skjold som kommer mot dem. Betjentene bak skjoldene er bevæpnet med øvelseskøller. Kommer oppviglerne nærme nok, slår de til. Ingen kom til skade.

ØVELSE: Her fra en samøvelse mellom politi og fengselsbetjenter i Trondheim fengsel i 2017: Politifolkene kledd i rosa vester spiller oppviglere og gyver løs på fengsels- og politibetjenter med kraftige spark. De skriker og kaster tennisballer mot veggen av skjold som kommer mot dem. Betjentene bak skjoldene er bevæpnet med øvelseskøller. Kommer oppviglerne nærme nok, slår de til. Ingen kom til skade.

Ole Palmstrøm

Lovfester forskjellsbehandling ved yrkesskade: – Skammelig, sier NFF-leder Asle Aase

KUNDENE VURDERER: Var den ansatte smilende, imøtekommende eller kunnskapsrik? Det kan kundene krysse av for etter et besøk hos Jysk.

KUNDENE VURDERER: Var den ansatte smilende, imøtekommende eller kunnskapsrik? Det kan kundene krysse av for etter et besøk hos Jysk.

Jysk

Jysk oppfordrer kundene til å evaluere enkeltansatte: – Alt står og faller på kundens dagsform, sier HKs nestleder

Bakgrunn: Ole Palmstrøm

Unge har fått dårligere oppfølging etter at Nav-reformen ble innført, konkluderer forskere

Senterpartiet og leder Trygve Slagsvold Vedum har vedtatt nytt partiprogram for stortingsperioden 2021-2025.

Senterpartiet og leder Trygve Slagsvold Vedum har vedtatt nytt partiprogram for stortingsperioden 2021-2025.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste sakene fra Sps landsmøte

Jan-Erik Østlie

Fellesforbundets leder ut mot Sp-vedtak: – Gjør valgkampen vanskelig, sier Eggum

– De siste fem–seks årene har oppslutningen om EØS-avtalen vært formidabel og jevnt økende. Samtidig ser vi at stadig flere snuser på tanken om et norsk EU-medlemskap, sier generalsekretær Fredrik Mellem i Europabevegelsen.

– De siste fem–seks årene har oppslutningen om EØS-avtalen vært formidabel og jevnt økende. Samtidig ser vi at stadig flere snuser på tanken om et norsk EU-medlemskap, sier generalsekretær Fredrik Mellem i Europabevegelsen.

Svein Tofteng

Rekordhøy støtte til EØS-avtalen, viser ny måling


Flere saker