RBK-Hansen: – Løft blikket!
– I Trondheim er det 1400-1500 sprøytenarkomane og kanskje flere. Ser dere dem, eller er de usynlig for dere? Spør tidligere RBK-trener Bjørn Hansen.
nina.hanssen@lomedia.no
Bjørn Hansen utfordret LO-tillitsvalgte til å være selvkritiske på dagskonferansen om solidaritet i forbindelse med NTL NTNUs jubileum.
Må bry oss
Temaet er ”Solidaritet i praksis - internasjonalt, nasjonalt, lokalt”.
Journalist Erling Borgen og generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Finn Erik Thoresen, har akkurat forelest om urettferdighet i verden. Nå er det Bjørn Hansens tur til å snakke om utfordringer i nærmiljøet.
Nærmere bestemt folks forhold til storsamfunnets lavest rangerte.
– Er det noen som er ekskludert fra storsamfunnet og står utenfor det gode selskapet? Sorterer vi ut noen? JA! sier Hansen, som er alvorlig bekymret for situasjonen til de flere tusen rusavhengige i Trondheim.
– Dette er mennesker som mangler alt. Det eneste de har er tid. Massevis av tid. Det er på tide å være litt selvkritisk. Er vi moderne mennesker i ferd med å sløves? Driver vi med solidaritet light? Kanskje mangler vi det siste, nemlig at solidaritet skal koste noe. Vi må gi mer av oss selv og tørre å bry oss om de som sitter nederst ved bordet, sier han og løfter pekefingeren.
Tunnelsyn eller samhandling?
Det er ingen tvil om at Hansens direkte stil påvirker forsamlingen.
– Jeg har selv vært litt blind og nesten oversett rusavhengige i Trondheim. Nå har jeg heldigvis sluppet dette tunnelsynet. Det håper jeg også dere gjør. Vi må løfte blikket og se dem. Snakke til dem. Kjøpe gatemagasinet Sorgenfri som selges i og rundt Trondheim av vanskeligstilte personer i regionen.
Gatemagasinet Sorgenfri er i likhet med =Oslo, Megafon og The Big Issue medlem av The International Network of Streetpapers (INSP).
Hansen forteller at det å selge Sorgenfri har vært en opptur for mange rusavhengige i Trøndelag.
Han har selv mye kontakt med miljøet, fordi han er trener på et lavterskeltilbud der folk kan melde seg til idrettsaktiviteter som fotball.
– Alle, uavhengig av bakgrunn, har vi det samme behovet for å bli akseptert, få respekt og bli vist tillit. Det er solidaritet. Så enkelt er det, sier han.
For Hansen er det meningsfylt å se mennesker vokse og få mer selvtillit ved å delta sammen med andre i idrett.
– Den som tror man står sterkest alene, tar feil. Det er sammen med andre man vokser. Det er forskjell på å samarbeide og å samhandle. Sjansen for å prestere noe bra er best når man samhandler, sier han.
Mange baller i lufta
– Sorgenfri er et lyspunkt i manges liv. Bladet har et opplag på 14.400. Salget bidrar til at folk som før var usynlig har blitt mer synlige for oss. Det har også gitt mennesker en mer verdig hverdag gjennom tilhørighet, arbeid og inntekt. Det er heller ikke forbudt å slå av en prat når man kjøper magasinet, sier han.
Folk nikker og klapper spontant. Noen tar ordet og forteller om sine møter med magasinselgere i trønderhovedstaden. Ingen tvil om at Hansens foredrag treffer mange midt i hjertet. Så gir han også alt.
Selv om han har lagt opp som profesjonell fotballtrener, trives Hansen med å ha mange baller i lufta. Også langt utenfor gressmatta.
– Jeg har jobbet 14 år i Fotballforbundet, 22 år i Rosenborg og 27 år i skoleverket. Det blir 63 år, så jeg håper folk forstår at det har vært en del overlappinger underveis, sprudler han. Og får publikum til å le.
Tankevekker
Men mest av alt har Hansen gitt folk en tankevekker. Så er han også i dag en attraktiv foreleser og ressursperson i Olympiatoppen Midt Norge.
Sin yrkeskarriere har han som rådgiver på Sverresborg ungdomsskole, på Idrettshøgskolen og ved administrasjonen i Trondheim kommune. Men mest har nok tiden sammen med Nils Arne Eggen på Lerkendal preget han og hans livsfilosofi.
Den magiske formelen som Hansen stadig gjentar og ber alle NTL-ere merke seg er ”Samhandling = empati + feedback”.
Det er den originale Rosenborgfilosofien om samhandling mot et felles mål, som vi kjenner igjen fra Eggens godfot-teori.
Haakon Lies tanker
Konferansier John Peder Denstad fra LO i Trondheim var imponert over Bjørn Hansen engasjement.
– Du fikk meg til å tenke på det siste Haakon Lie var opptatt av før han døde. Han var opptatt av at arbeiderbevegelsen nå skal ta ansvar for de rusavhengige på plata i hovedstaden og andre steder.
Også flere av tilhørerne ønsket å slippe tunnelsynet og gjøre noe aktivt etter foredraget.
NTL'erne Ingrid T. Tømmerdal og Martha Bjerknes lot seg begge inspirere av Bjørn Hansen.
– Vi skal absolutt, både kjøpe og prate med folk som selger Sorgenfri, erklærer de etter foredraget.
Mest lest
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
Riksmekler Mats Ruland må være klar til å mekle helt til sola står opp. Det skal fortsatt være stor avstand mellom partene.
Jan-Erik Østlie
SISTE: Streikestarten er utsatt. Meklingen i lønnsoppgjøret fortsetter. De som skulle ha startet streiken i dag, har fått beskjed om å gå på jobb.
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik
Leif Martin Kirknes
Klart for knallhard mekling i lønnsoppgjøret
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Innsikt: Dette avgjør om det blir streik eller ikke
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.
Hanna Skotheim
Ingrid (57) har mer krefter på jobb under koronaen
HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.
Anita Arntzen
Engstelige kunder ringer til Ingunn. Noen av dem ender med å gråte av glede
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com