4,1 prosent mer i lønn
Heltidsansatte i industrien har fått en lønnsøkning på 4,1 prosent det siste året, viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå.
Ifølge statistikken hadde de en gjennomsnittlig månedslønn, eksklusive overtidsbetaling, på 35.600 kroner per oktober 2009. Dette var altså 4,1 prosent eller 1.400 kroner mer enn på samme tidspunkt i 2008. Avtalt månedslønn eller månedslønn uten tillegg og bonus, økte med 4,4 prosent til i gjennomsnitt 33.500 kroner.
Verftsansatte 40.200 i mnd.
I industrien er det mange ansatte i nærings- og nytelsesmiddelindustri og i produksjon av skip og oljeplattformer. Heltidsansatte i førstnevnte næring hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 30.700 kroner (+ 1.000 kroner eller 3,4 prosent), mens ansatte ved ships- og offshoreverft hadde en gjennomsnittlig månedslønn på 40.200 kroner (+ 1.600 kroner/ 4,1 prosent).
Verftsarbeiderne får langt mindre
Hvor misvisende denne gjennomsnittlige statistikken er med tanke på bestemte arbeidstakergrupper, viser en telefonoppringing Magasinets nettavis fikk fra Stavanger. Selv om verftsansatte, ifølge SSBs tall, har en gjennomsnittlig månedslønn på 40.200 kroner, betyr ikke det at verftsarbeiderne får det samme. Faktiske tall viser nemlig at Fellesforbundets medlemmer ved verftene får langt mindre i lønn.
– En fagarbeider med toppansiennitet får 184 kroner i timen. Det gir rundt 354.000 kroner i året, ikke 480.000 kroner som statistikken gir inntrykk av, påpeker Eldar Myhre, lederen av Fellesforbundet avd. 25 i Stavanger som hadde blitt ringt opp av klubblederen ved Bergen Group Rosenberg, Roy Inge Nilsen.
1,8 % for maskinoperatører
Maskinoperatører og sjåfører utgjør alene en tredel av alle heltidsansatte i industrien. Denne yrkesgruppen omfatter blant annet maskin- og prosessoperatører, produksjonsarbeidere, sjåfører og maskinarbeidere.
Månedslønna for denne gruppen utgjorde i gjennomsnitt 28.800 kroner (+ 1,8 prosent fra oktober 2008). Også håndverkere utgjør en stor yrkesgruppe i industrien. De hadde en månedslønn på 31.000 kroner (+ 3,7 %). Denne yrkesgruppen består blant annet av mekanikere, sveisere og ulike typer fagarbeidere, skriver SSB.
Lederne fikk 2,1 %
Heltidsansatte i lederyrker hadde per 1. oktober 2009 en gjennomsnittlig månedslønn på 58.100 kroner. Dette tilsvarte en vekst på 1 200 kroner, eller 2,1 prosent fra samme tidspunkt året før. Av disse fikk administrerende direktører en økning i månedslønna fra 73.800 kroner i 2008 til 77.500 kroner i 2009. Dette var en vekst på 5 prosent.
Flere tar høyere utdanning
Det har vært en svak trend i industrien at flere heltidsansatte har høyere utdanning. I perioden 1997 til 2009 har andelen heltidsansatte med høgskoleutdanning økt fra 15 til 20 prosent. Denne utviklingen har vært noe mer markert for kvinner enn for menn.
Heltidsansatte i industrien med inntil fire års universitets- eller høgskoleutdanning hadde en månedslønn på 47.200 kroner, mens tilsvarende for ansatte med mer enn fire års universitetsutdanning var 59.500 kroner. Dette er en lønnsvekst på henholdsvis 4,0 prosent og 2,2 prosent.
De fleste har videregående skole
Om lag halvparten av alle heltidsansatte i industrien har utdanning på videregående skole-nivå, med en månedslønn på 34.400 kroner - en vekst på 3 prosent fra året før.
Den bygger på et utvalg av bedrifter i næringshovedområdet industri med til sammen 151.968 heltidsansatte og 12.404 deltidsansatte.
Ifølge Bedrifts- og foretaksregisteret hadde industrien til sammen 241.300 ansatte per oktober 2009.
Månedslønn er hovedbegrepet i lønnsstatistikken og omfatter avtalt lønn, uregelmessige tillegg og bonus. Overtidsgodtgjørelser er ikke medregnet.
Mest lest
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Riksmekler Mats Ruland må være klar til å mekle helt til sola står opp. Det skal fortsatt være stor avstand mellom partene.
Jan-Erik Østlie
Meklingen i lønnsoppgjøret fortsetter. De som skulle ha startet streiken i dag, har fått beskjed om å gå på jobb.
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Innsikt: Dette avgjør om det blir streik eller ikke
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik
Leif Martin Kirknes
Klart for knallhard mekling i lønnsoppgjøret
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.
Hanna Skotheim
Ingrid (57) har mer krefter på jobb under koronaen
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.
Anita Arntzen