JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En grå og urettferdig verden

For første gang i historien vil det i år være flere nordmenn mellom 55 og 64 år enn i aldersgruppen 20 – 29 år. En aldrende befolkning kan bli en langt mer alvorlig trussel enn den økonomiske krisen.26.02.2010
13:34
16.12.2013 12:43

sym@lomedia.no

Du har hørt det før, advarselen mot den kommende eldrebølgen. Den norske pensjonsdebatten var gjennomsyret av budskapet om færre yrkesaktive per trygdet. Vi må derfor jobbe flere år for å redde velferdssamfunnet. Det nye er at det som var et framtidsperspektiv, nå er i ferd med å bli en realitet. Vi er på full fart inn i en eldre verden.

Det er et sted hvor ingen har vært. Aldri i historien har de gamle vært i flertall. Vi vet ikke hvordan det vil endre samfunnene våre. Hvilke nye verdier som vil bli dominerende. Hvilke politiske prioriteringer som vil bli foretatt eller hva det vil bety for relasjonene mellom generasjonene.

Det eneste som er sikkert er at noen må betale regningen for de eldres pensjoner og velferdsbehov.

Mangler milliarder

I mange land er det ikke en gang sikkert at pengene finnes. I England ble man for et par uker siden, sjokkert over at den store telegiganten BT mangler 9 milliarder pund for å kunne innfri sine pensjonsforpliktelser. Ett selskap som mangler 90 milliarder kroner illustrerer de enorme utfordringene man står overfor enten man er forpliktet som arbeidsgiver eller som stat.

Verdensbanken lanserte nylig en prognose som viser at den økonomiske krisen vi nå opplever bare vil tilsvare 10 prosent av de økonomiske utgiftene som en aldrende befolkning utløser i form av pensjoner, helse og omsorg fra i dag og fram til 2050. Dagens krise ganger ni vil ramme lommeboka til folk flest så det svir.

Og i motsetning til mange andre rop om kriser, så vil denne inntreffe med sikkerhet. Samtlige av de to milliarder menneskene som vil være over 60 år i 2050 er allerede født.

Japanere er eldst

I første omgang vil det være den rike delen av verden som vil møte eldrebølgen. Japan har den eldste befolkningen hvor 22 prosent er eldre enn 65 år. Det står ikke så veldig mye bedre til i Italia og Tyskland hvor en av fem nå har passert 65 år.

Den kanskje største utfordringen har derimot Kina. Stor tilgang til rimelig arbeidskraft har vært en av årsakene til den enorme økonomiske suksessen landet har opplevd det siste tiåret. Verdensbanken har beregnet at den gunstige alderssammensetningen er årsaken til 30 prosent av Kinas verdiskapning. Den suksessfaktoren er i ferd med å forvitre.

Begrepet ”4:2:1” er dekkende for den framtidige familiestrukturen i landet. Fire besteforeldre med to voksne barn og et hardt arbeidende barnebarn skal videreføre den kinesiske økonomiske suksessen. Lykkes de ikke med det vil det kunne få ringvirkninger over hele verden.

Årsaken til Kinas eldrebombe er den velkjente ett-barn-politikken som Deng Xiao Ping fikk innført i 1979. Under Mao Zedong var det ikke uvanlig med både fem og seks barn i en kinesisk familie. Etter hvert som ett-barn politikken ble håndhevet sank fødselsraten dramatisk. I 1950 var det 8,3 arbeidende kinesere bak hver eneste person over 60 år. Ett hundre år senere vil det tallet være redusert til 1,6 yrkesaktiv kineser som skal forsørge seg selv, familien og den pensjonerte. Kombinasjonen av færre barn og økt levealder er hovedårsaken til eldrebølgen både i Kina og resten av verden.

To yrkesaktive per pensjonist

I EU vil det innebære at de går fra å ha fire yrkesaktive bak hver pensjonist, til bare å ha to. Og skal vi tro prognoser for framtidige fødsler er det liten grunn til å regne med at dette bildet vil endre seg. Både i Kina, Japan og en rekke europeiske land vil befolkningen synke med mindre man åpner grensene for økt innvandring slik USA har praktisert i mange år.

Skal befolkningen opprettholdes må fødselsraten være på rundt 2,1. I Norge er den nå 1,9, mens man i Europa beregner fødselsraten å bli 1,5 i 2020. Land som Spania, Italia og Hellas har i dag en fødselsrate på under 1,3. En fødselsrate på dette nivået innebærer at folketallet halveres hvert 45. år.

På lang sikt kan denne utviklingen innebære at verdens befolkning stagnerer og trolig vil begynne å synke etter 2050. På 1970-tallet hadde verdens kvinner i gjennomsnitt 4,3 barn hver. I dag er gjennomsnittet 2,6 barn per kvinne. FN beregner at dette tallet vil synke til 2 rundt 1950. Og da har man kommet ned på et nivå som er for lavt til at befolkningen skal opprettholdes.

Fødselsoverskudd i sør

Men, disse gjennomsnittstallene forteller ikke om de store forskjellene landene i mellom. Dagens utviklingsland har fremdeles et solid fødselsoverskudd og vil ikke møte aldringsutfordringen før om noen ti år.

Men med bedre helse og høyere levealder vil antallet eldre vokse dramatisk også i Afrika og Asia. Selv om forholdet mellom yrkesaktiv og pensjonist, ikke vil være så dramatisk som vi nå ser i Europa, Kina og Japan, vil det innebære økte utgifter til eldreomsorg.

Statens eller familiens ansvar?

I Norge vil vi i 2015 være 160 000 flere mennesker i aldersgruppen 60 til 69 år. Om disse vil være yrkesaktive eller brukere av Folketrygden, vil naturlig nok bety mye for landets økonomi. Men det er først 10 til 20 senere at denne gruppen virkelig vil bli pleietrengende og ytterligere belaste de offentlige utgiftene. Alternativt vil de bli en belastning for familien.

I forrige utgave av LO-Aktuelt skrev Fafo-forsker Heidi Gautun om denne ”nye tidsklemma” som rammer stadig flere arbeidstakere i 50-60-årene. Og hun peker på at mens det i dag er rundt ti eldre som er 85 år og eldre per hundre i aldersgruppen 50-64 år, så vil det tallet være nær 30 i 2050. I dag er sju av ti som hjelper sine eldre foreldre i jobb.

Det vi kan oppleve i framtida er at spesielt kvinnene blir presset ut av arbeidslivet for å kunne gi sine gamle nødvendig omsorg. En slik utvikling vil gjøre det umulig å nå målet om flere eldre i arbeid, samtidig som det oppstår økte økonomiske forskjeller mellom kvinner og menn.

EU-strategi

Det er flere måter å møte eldrebølgen på. EU har skissert følgende målsettinger for sitt arbeid:

– En bedre familiepolitikk for å stimulere til flere barn.

– Et bedre arbeidsliv som bidrar til at flere kan jobbe lengre.

– Økt produktivitet og dynamikk.

– Flere innvandrere og bedre integrering.

– Sikre bærekraftig finansiering av offentlig sektor.

Redusert pensjon?

Et annet punkt som ikke nevnes av EU-kommisjonen er redusert nivå på pensjoner og høyere pensjonsalder. Det sies heller ikke noe om muligheten til å øke skattenivået.

Etter at disse målene ble formulert i 2006 har den økonomiske krisen rammet hardt. De stimuleringspakkene som ble brukt for å holde hjulene i gang, vil høyst trolig resultere i at det må strammes inn for å hindre at statsgjelden ikke fortsetter å vokse dramatisk. Den greske krisen som fører til kutt i lønna til offentlig ansatte og økte skatter og avgifter kan bare være begynnelsen på mange tøffe økonomiske tiår for langt flere land enn Hellas. Og det vil i stor grad ramme de unge yrkesaktive som i tillegg til egne etableringsutgifter skal betale for de stadig flere eldre som går ut av arbeidslivet. Og mange av dem vil være mennesker med nedbetalte lån, formue og brukbar privatøkonomi.

Økte renter vil bety dyrere lån for ungdommen og høyere finansinntekter for de eldre. Spørsmålet er hvor lenge samfunn kan leve med slike spenninger mellom generasjonene.

26.02.2010
13:34
16.12.2013 12:43Mest lest

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Tormod Ytrehus

Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

Hanna Skotheim

Tre viktige endringer i reglene for AAP

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Sissel M. Rasmussen

Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

Brian Cliff Olguin

Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

Tormod Ytrehus

1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

colourbox.com

Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Hanna Skotheim

Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Privat

Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

3F Lolland

Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Beate Oma Dahle / NTB

«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Kai Hovden

Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

nyebilder.no

Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Maersk Drilling

Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund,  havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Jan-Erik Østlie

LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet

Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK. 

Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK. 

Colourbox

NRK kan gå i svart fra midnatt

Martin Guttormsen Slørdal

Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp


Flere saker