Unisont lavlønnskrav
Mange forbund krever nå bedringer for de lavest lønte. Lavlønnstillegg, opprettholdelse eller forbedringer i garantitilleggene og økte minstelønnssatser er høyaktuelt. I offentlig sektor krever LO at kvinnedominerte grupper skal prioriteres.
stig.christensen@lomedia.no
Etter LOs representantskapsmøte 23. februar ble det klart at tariffoppgjøret skal gjennomføres forbundsvist, og i denne måneden er det fullt trøkk i forberedelsene.
Både i privat og offentlig sektor er man opptatt av å heve lavlønte, som ofte er kvinner. Forbundsleder Jan Davidsen i Fagforbundet er fornøyd med kravet fra LOs representantskap om at kvinnedominerte grupper i offentlig sektor skal prioriteres. Man han mener også at LOs tariffpolitiske uttalelse gir et godt utgangspunkt for oppgjøret i privat sektor.
Jernbane
Jernbaneforbundet (NJF) vil ha et likt kronetillegg for alle. Forbundet krever en sterkere lønnsutvikling for lavlønnsgruppene enn for gjennomsnittet. NJF vil at hoveddelen av lønnsmidlene skal tas ut sentralt. På NJFs lederkonferanse nylig, kom det fram synspunkter som at ingen bør ligge under 300 000 i minstelønn. Andre mente at man bør få en garanti om at ingen bør ligge under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.
NNN Norsk Nærings-og Nytelsesmiddearbeiderforbund er blant de som har slått i bordet før oppgjøret på vegne av sine lavlønte. Forbundsleder Jan-Egil Pedersen sier til LO-Aktuelt at de krever 10 prosent på minstelønnssatsene på en del overenskomster. Et slikt område er bakeroverenskomsten. På disse områdene har man en minstelønn på 124 kroner timen, noe som innebærer en årslønn på ca 245 000 kroner. NNN begynner forhandlingene 15. april og de konkrete kronekravene presenteres da overfor arbeidsgiverne.
Hotell og restaurant
Eli Ljunggren, førstesekretær i Fellesforbundet mener kampen for likelønn blir komplisert.
– Vi møter sterkt motstand fra arbeidsgiverne, sa hun på LOs representantskapsmøte 23. februar. Hun mener likevel at krav og forhandlinger i sum vil føre kampen for likelønn noen steg videre. Ljunggren kommer fra hotell- og restaurantbransjen og karakteriserer situasjonen slik:
– Det er vi som har de lavest lønnede kvinnene, og det er vi som har flest midlertidige kontrakter og ringehjelper uten rettigheter i det som er Fellesforbundets tredje største seksjonsområde. Derfor krever vi lavlønnstillegg, opprettholdelse og forbedringer av garantiordningene og økt minstelønn.
Renhold og vakt
Innen Arbeidsmandsforbundet er det særlig renholdere og vektere som er i ferd med å miste tålmodigheten.
– De to gruppene opplever at det blir hengende etter i kjøpekraftutviklingen til tross for garantiordninger om 85 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, sier forbundsleder Erna Hagensen.
– Derfor vil vi komme med krav om forbedringer av disse ordningene, sier forbundslederen som legger til at det blir tøffe forhandligner.
– Arbeidsgiverne har jo gjerne gått inn for å fjerne eller svekke disse ordningene, sier hun.
På LOs representantskap nylig tok representanter for de to gruppene opp tråden, og lanserte mulighetene for at det kan bli streik på deres områder, nemlig renholds- og vekteroverenskomsten. Arbeidsmandsforbundet har over 40 overenskomster og forhandlingene begynner etter påske.
Handel og Kontor
HK mener det er nødvendig med betydelige lønnstillegg for grupper som er blitt hengende etter. Forbundet mener garantiordningene i deres overenskomster har bidratt til en god lønnsutvikling for mange av medlemmene. «Det er derfor viktig at garantibestemmelsene videreføres og styrkes. Områder uten garantiordninger sakker akterut. Det blir derfor en viktig prioritering ved årets oppgjør å innføre garantiordninger i alle overenskomster», heter det fra HK.
Transport
Forbundsleder Roger Hansen i Transport innledet på forbundets tariffkonferanse på Hamar i dag.
Ifølge Transportarbeideren er Hansen optimistisk før oppgjøret. Teknisk beregningsutvalg viser at transportsektoren samlet har hatt en lønnsvekst på 3 ¾ prosent, mens industrifunksjonærene har hatt 4 ½ prosent og HSH/varehandelen kun 1 ¼ prosent. Roger Hansen minnet om at det vil være mulig å reforhandle hele overenskomsten ved årets hovedoppgjør, men han kom ikke inn på konkrete krav på konferansen i dag, som samler 170 tillitsvalgte.
Roger Hansen sier til LO-Aktuelt at de har overenskomster med garantiordninger på 80 og 85 prosent av industrigjennomsnittet og at et aktuelt krav fra Transport kan være å øke disse prosentsatsene. Han regner med at de tillitsvalgte vil komme nærmere inn på slike krav i løpet av de tre dagene konferansen på Hamar varer.
Mest lest
Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.
Privat
Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde
136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.
Hanna Skotheim
Tre viktige endringer i reglene for AAP
1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.
Tormod Ytrehus
1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet
Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.
Sissel M. Rasmussen
Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid
HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.
Brian Cliff Olguin
Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda
Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.
colourbox.com
Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite
Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.
Erlend Angelo
Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?
Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.
Jan Inge Haga
Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt
Hanna Skotheim
Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd
Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen.
Jan-Erik Østlie
Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene
Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.
Privat
Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest
Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.
Kai Hovden
Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.
3F Lolland
Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar
Kommentar
Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.
Beate Oma Dahle / NTB
«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»
STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)
nyebilder.no
Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka
Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.
Maersk Drilling
Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her
Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.
Jan Inge Haga
Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon
Martin Guttormsen Slørdal