JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unisont lavlønnskrav

Mange forbund krever nå bedringer for de lavest lønte. Lavlønnstillegg, opprettholdelse eller forbedringer i garantitilleggene og økte minstelønnssatser er høyaktuelt. I offentlig sektor krever LO at kvinnedominerte grupper skal prioriteres.

stig.christensen@lomedia.no

Etter LOs representantskapsmøte 23. februar ble det klart at tariffoppgjøret skal gjennomføres forbundsvist, og i denne måneden er det fullt trøkk i forberedelsene.

Både i privat og offentlig sektor er man opptatt av å heve lavlønte, som ofte er kvinner. Forbundsleder Jan Davidsen i Fagforbundet er fornøyd med kravet fra LOs representantskap om at kvinnedominerte grupper i offentlig sektor skal prioriteres. Man han mener også at LOs tariffpolitiske uttalelse gir et godt utgangspunkt for oppgjøret i privat sektor.

Jernbane

Jernbaneforbundet (NJF) vil ha et likt kronetillegg for alle. Forbundet krever en sterkere lønnsutvikling for lavlønnsgruppene enn for gjennomsnittet. NJF vil at hoveddelen av lønnsmidlene skal tas ut sentralt. På NJFs lederkonferanse nylig, kom det fram synspunkter som at ingen bør ligge under 300 000 i minstelønn. Andre mente at man bør få en garanti om at ingen bør ligge under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

NNN Norsk Nærings-og Nytelsesmiddearbeiderforbund er blant de som har slått i bordet før oppgjøret på vegne av sine lavlønte. Forbundsleder Jan-Egil Pedersen sier til LO-Aktuelt at de krever 10 prosent på minstelønnssatsene på en del overenskomster. Et slikt område er bakeroverenskomsten. På disse områdene har man en minstelønn på 124 kroner timen, noe som innebærer en årslønn på ca 245 000 kroner. NNN begynner forhandlingene 15. april og de konkrete kronekravene presenteres da overfor arbeidsgiverne.

Hotell og restaurant

Eli Ljunggren, førstesekretær i Fellesforbundet mener kampen for likelønn blir komplisert.

– Vi møter sterkt motstand fra arbeidsgiverne, sa hun på LOs representantskapsmøte 23. februar. Hun mener likevel at krav og forhandlinger i sum vil føre kampen for likelønn noen steg videre. Ljunggren kommer fra hotell- og restaurantbransjen og karakteriserer situasjonen slik:

– Det er vi som har de lavest lønnede kvinnene, og det er vi som har flest midlertidige kontrakter og ringehjelper uten rettigheter i det som er Fellesforbundets tredje største seksjonsområde. Derfor krever vi lavlønnstillegg, opprettholdelse og forbedringer av garantiordningene og økt minstelønn.

Renhold og vakt

Innen Arbeidsmandsforbundet er det særlig renholdere og vektere som er i ferd med å miste tålmodigheten.

– De to gruppene opplever at det blir hengende etter i kjøpekraftutviklingen til tross for garantiordninger om 85 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, sier forbundsleder Erna Hagensen.

– Derfor vil vi komme med krav om forbedringer av disse ordningene, sier forbundslederen som legger til at det blir tøffe forhandligner.

– Arbeidsgiverne har jo gjerne gått inn for å fjerne eller svekke disse ordningene, sier hun.

På LOs representantskap nylig tok representanter for de to gruppene opp tråden, og lanserte mulighetene for at det kan bli streik på deres områder, nemlig renholds- og vekteroverenskomsten. Arbeidsmandsforbundet har over 40 overenskomster og forhandlingene begynner etter påske.

Handel og Kontor

HK mener det er nødvendig med betydelige lønnstillegg for grupper som er blitt hengende etter. Forbundet mener garantiordningene i deres overenskomster har bidratt til en god lønnsutvikling for mange av medlemmene. «Det er derfor viktig at garantibestemmelsene videreføres og styrkes. Områder uten garantiordninger sakker akterut. Det blir derfor en viktig prioritering ved årets oppgjør å innføre garantiordninger i alle overenskomster», heter det fra HK.

Transport

Forbundsleder Roger Hansen i Transport innledet på forbundets tariffkonferanse på Hamar i dag.

Ifølge Transportarbeideren er Hansen optimistisk før oppgjøret. Teknisk beregningsutvalg viser at transportsektoren samlet har hatt en lønnsvekst på 3 ¾ prosent, mens industrifunksjonærene har hatt 4 ½ prosent og HSH/varehandelen kun 1 ¼ prosent. Roger Hansen minnet om at det vil være mulig å reforhandle hele overenskomsten ved årets hovedoppgjør, men han kom ikke inn på konkrete krav på konferansen i dag, som samler 170 tillitsvalgte.

Roger Hansen sier til LO-Aktuelt at de har overenskomster med garantiordninger på 80 og 85 prosent av industrigjennomsnittet og at et aktuelt krav fra Transport kan være å øke disse prosentsatsene. Han regner med at de tillitsvalgte vil komme nærmere inn på slike krav i løpet av de tre dagene konferansen på Hamar varer.

Annonse
Annonse