– Mesta skal selges, ikke slaktes
Men samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen vet ikke når Mesta blir privatisert.
Da Høyre/Frp-regjeringen la fram sitt forslag til statsbudsjett for 2014 sist fredag, var salg av veiutbyggingsselskapet Mesta et av punktene man ikke fant på den nylig avgåtte Stoltenberg-regjeringens budsjettforslag, men til Transportarbeideren og Arbeidsmanden sier den ferske samferdselsministern, Ketil Solvik-Olsen fra Fremskrittspartiet at et salg ikke nødvendigvis vil skje i løpet av neste år.
– Når det gjelder tidsplan for et nedsalg av Mesta, er det ikke vedtatt noe. Dette er mer et signal om hvordan vi tenker. Det handler også om hva som er mest fornuftig for selskapet, påpeker han.
Skal fungere bedre
Han ser et nedsalg av Mesta som en del av den omorganiseringen den blåblå regjeringen ønsker seg når det gjelder samferdsel.
– Vi har tenkt å omorganisere mye når det gjelder jernbane og veisektoren. Det gjør vi ikke fordi vi skal kvitte oss med selskaper, men fordi vi tror at skal man få en økt satsing på veibygging og jernbaneutbygging, så må man organisere det mer hensiktsmessig, fortsetter han.
Ifølge Solvik-Olsen er målet effektivisering.
– Det handler om å gjøre det mulig å løse flere oppgaver på kort tid. Da tenker vi at Mesta egentlig like gjerne kunne vært privat. De konkurrerer med private, og vi tror de kunne fungert bedre som selskap om de slapp å være under statlig paraply, sier han.
Mer ansvar
Statsråden understreker at Mesta selv etter en privatisering skal være en aktør når det gjelder veiutbygging i fremtiden.
– Mesta er et viktig selskap i den store norske verden og da er det viktig at dette selskapet ikke bare skal slaktes og at vi driter i hva som skjer med det. Mesta skal være en del av den helheten som skal bygge veier også i framtida, hevder han.
Får han det som han vil, betyr det mindre politisk innblanding på detaljnivå.
– Vi må slutte på overordnet politisk plan å måtte gå ned i masse detaljer. Vi må kunne si at vi ønsker sånn og sånn veisystem med den og den standarden, så vil mer av jobben og planleggingen overlates til de statlige aktørene. Så kan de forholde seg mer faglig til de oppgavene de får i stedet for at allting skal innom her for å dobbelkontrolleres fordi vi har andre hensyn å ta. Det gjør at det godt kan hende at noen lokalpolitikere blir sure da, men for fagfolkene som jobber ute i veirelaterte selskaper, vil dette oppfattes som positivt, tror han.
Venstre-støtte
Rogalendingen som styrer samferdselsdepartementet legger ikke skjul på at noe av motivasjonen for nedsalget er regjeringens tro på konkurranse og privat næringsliv. Det betyr ikke at han kommer til å la statlige selskaper seile sin egen sjø.
– Vi skal også sørge for at de offentlige selskapene drives proft og effektivt, men det at det opprettes et investeringsselskap for vei, må ikke oppfattes som noen trussel mot Vegvesenet. Både i det nye selskapet og i det resterende Vegvesenet vil man få mer beslutningsmyndighet og påvirkningskraft på egen hverdag, sier Solvik-Olsen.
Om han har sikret seg nok påvirkningskraft til å kunne få regjeringens ønskede beslutning om nedsalg av Mesta vedtatt, gjenstår riktignok å se. For på direkte spørsmål om hvilke partier på Stortinget som vil støtte regjeringen på dette punktet, er det bare ett av regjeringens støttepartier han nevner.
– Venstre vil jeg i hvert fall tro har den samme holdningen som oss, avslutter samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen