JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ja til lønnstillegg fra NHO

Økte strømpriser gjør at NHO setter døra på gløtt for lønnsvekst.

torgny.hasaas@lomedia.no

Tidligere har NHO hevdet at overhenget fra 2009 er tilstrekkelig for å dekke prisveksten i 2010, og at det derfor ikke var noen grunn til å komme med lønnstillegg ved årets lønnsoppgjør.

Inntekt går ned uten tillegg

På tirsdagens tariffseminar hos arbeidsgiverne la spesialrådgiver Olav Magnussen i NHO fram tall som viser at den disponible realinntekt vil gå ned i 2010 hvis det ikke blir gitt lønnstillegg.

Det er veksten i elektrisitetsprisene på 14 prosent som er årsaken til at bildet har endret seg i forhold til prisprognosene som ble offentliggjort av Statistisk sentralbyrå før jul. Da ble prisveksten anslått til under én prosent. Nå er prisveksten for 2010 anslått til mellom 1,5 og 2 prosent, og Magnussen innrømmer overfor LO-Aktuelt at dette bør åpne for at det blir gitt lønnstillegg ved årets oppgjør.

Teknisk beregningsutvalg for lønnsoppgjørene har sagt at overhenget for i år blir på mellom ½ og 1 prosent. Overhenget er definert som forskjellen mellom lønna ved utgangen av året og gjennomsnittslønna i foregående år. Lønnstillegg gitt seint på året gir stort overheng.

Bedre konkurransevne og høyere produktivitet

NHOs direktør for arbeidslivspolitikk, Svein Oppegaard, opplyste at NHO har som målsetting å få tariffoppgjøret gjennomført slik at næringslivets konkurranseevne styrkes gjennom forbedret produktivitet. Oppegaard understreket at konkurranseevnen skulle styrkes, ikke bare opprettholdes, og at produktiviteten skulle forbedres, ikke bare fortsette på dagens nivå.

Han presiserte dessuten at lønnsveksten ved årets tariffoppgjør ikke måtte bli høyere enn den gjennomsnittlige lønnsveksten i Norges viktigste konkurrentland.

Arbeidstid og allmenngjøring

Han antok at spørsmålene om arbeidstid, minstelønn og garantibestemmelser og allmenngjøring kom til å bli de vanskeligste nøttene under årets oppgjør. Derimot regnet han ikke med at likelønn kom til å bli et tema annet enn som et spørsmål om lavlønn.

– Vi har gått igjennom tallmaterialet vårt og har ikke funnet noen systematisk skjevfordeling i forhold til kjønn, sa Oppegaard.

Arbeidsgiverne med motkrav

– Kommer NHO til å stille noen krav i oppgjøret? – Vi kommer ikke til å stille noen gjennomgående krav. Men de enkelte landsforeningene kommer til å ha krav på hvert enkelt område knyttet til lønnssystemer og arbeidstid, svarte Oppegaard.

Oppgjøret starter fredag 12. mars. Da møtes Norsk Industri og Fellesforbundet for å starte forhandlingene om frontfagene, med Verkstedoverenskomsten som det desidert største området. Mandag 15. mars følger forhandlingene på byggfagene og mandagen etter igjen, 22. mars, er det tid for oppstart av hotell- og restaurantforhandlingene.

LO har vedtatt at årets oppgjør skal være forbundsvist. NHO har til sammen 228 tariffavtaler som det skal forhandles om. 128 av dem er med LO.

Annonse

Flere saker

Annonse