Ulempetillegg til lavlønte
En mulig vei for å knekke likelønnsnøtten er å legge vekt på ulempetillegg for grupper som må heves, ifølge Jan Davidsen i Fagforbundet.
stig.christensen@lomedia.no
Fagforbundet vil fortsatt ha et likt kronetillegg til alle, noe som vil gi en sterkere gjennomsnittlig lønnsvekst for kvinner. Forbundet hadde også landsstyremøte tidligere i dag, der de blant annet vedtok følgende: «Nå må partene bidra til at tariffoppgjøret 2010 blir et likelønnsoppgjør og det oppgjøret som sørger for at tidligere løfter og ord blir til virkelighet». Landsstyret legger vekt på langsiktige tiltak, men vil også ha offensive grep i dette oppgjøret.
Rammene viktige
Forskjellen mellom manns- og kvinnelønn har vært rundt 15 prosent over lengre tid. På LO-Aktuelts spørsmål om hva som må til for å kunne karakterisere årets oppgjør som vellykket i så måte, kunne ikke Davidsen gi svar på så tidlig i prosessen. Han viste til at en rekke faktorer vil virke inn, blant annet hvor store rammene blir fra frontfagene.
– En reduksjon i denne forskjellen til 14,7 eller 14,5 prosent vil ikke være noe epokegjørende resultat, svarte han.
Likt kronetillegg
På dagens presseseminar la forbundslederen vekt på at et likt kronetillegg vil gi mest i prosent til de lavest lønte, der de store kvinnegruppene befinner seg. Han minnet om regjeringens uttalte politisk vilje til å bidra til å heve kvinnelønna, bare partene ble enige om hvilke grupper som skal bli berørt. Fagforbundet aksepterer ikke at samme type arbeid har forskjellige vilkår fordi arbeidsgiverne er organisert i ulike sektorer, og viser i den forbindelse til Pleie- og omsorgsoverenskomsten i NHO, som fikk et spesielt fokus i vinter, da sykepleierne gikk til streik.
Minst 4,5 G
Til spørsmålet om minstelønn og flere foreningers krav om minst 85 prosent av industrigjennomsnittet, forsto vi forbundslederen slik at Fagforbundet heller har festet seg ved et minstelønnskrav på 4,5 G. 1 G er pr 1/5-2009 kr 72 881, noe som gir et minstelønnskrav på ca 328 000 kroner.
Flere på heltid
Fagforbundet minner stadig om at uønsket deltid må resultere i heltidsstillinger.
– Kampen for hele stillinger er viktig av økonomiske årsaker, men også på grunn av retten til fast ansettelse, sa Davidsen.
Dette gjaldt ikke minst for forbundets 30 000 yngre medlemmer. Forbundslederen var også klar på at innleid arbeidskraft gjør seg gjeldende i offentlig sektor, og at han vil hindre den muligheten for å utnytte arbeidskraften.
Ulempetillegg
Noe av problematikken når det gjelder likelønn, er at alle må godta en forskyving av relasjonene mellom grupper, for eksempel mellom industriarbeidere og store kvinnegrupper i offentlig eller privat sektor. Det var derfor Davidsen i dag la vekt på at store kvinnegrupper kan få et opprykk ved å øke ulempetilleggene. Dermed kan grunnlønn være grunnlønn, mens man i realiteten nærmer seg de grupper som ligger høyere på skalaen.
Også realkompetanse
Også ansiennitetsstigene kunne være noe å se nærmere på, ifølge forbundslederen. En raskere stigning der vil kunne gi utslag. Dessuten ville han ha uttelling for kompetanse, men da ikke bare formell utdanning, men realkompetanse. Han viste til at arbeidsfolk lærer det meste i selve arbeidslivet, etter endt utdanning.
Grei forskjell
Relasjoner mellom gruppene var et av temaene. Statistisk Sentralbyrå la i dag fram statistikk for helseforetakene, der det framgår at sykepleiere hadde en månedslønn på 32 500 kroner pr 1/10-09, mens hjelpepleiere og omsorgsarbeidere hadde 29 600, altså 91 prosent av sykepleierne.
På spørsmål om dette var en passende relasjon, svarte Davidsen bekreftende.
Et flertall på deltid
Ann-Mari Wold la fram statistikk over lønnsutviklingen i de siste årene. Mens NHO Industri hadde økt lønnsgapet til kommunal sektor i sin favør fra 2004 til 2007, hadde kommunal sektor tatt innpå de siste to årene. På et hovedfelt innen Fagforbundets tariffområde er det nærmere 270 000 ansatte på 210 000 årsverk. Det viser at svært mange jobber deltid, nærmere bestemt 60 prosent av kvinnene og opp imot 30 prosent av mennene, i snitt 53 prosent i denne sektoren.
Mest lest
OPP I LØNN: De ansatte i Vinmonopolet får et lønnshopp som i alle fall forhandlernes deres er fornøyd med. Nå skal de ansatte stemme over resultatet.
Martin Guttormsen Slørdal
Polansatte har fått ny lønn. Får mer enn frontfaget
SYK: Da Jan Inge Oen jobbet nattskift offshore, gruet han seg alltid til å komme hjem igjen: – For du var så dårlig at det eneste du tenkte på var hvordan du skulle få snudd døgnet tilbake på en grei måte.
Petter Pettersen
Jan Inge ble syk av å jobbe natt: – Du føler deg helt elendig
Pensjonssystemet belønner de friske som kan jobbe til de er langt oppe i 60-åra. Men ikke alle kan det, sier Anne Skevik Grødem, sosiolog og forsker ved Institutt for samfunnsforskning.
Colourbox/privat
Folk som holder seg friske belønnes: – En svakhet, mener pensjonsforsker
KRITISK: Natalia Zubillaga (NTL UiO) og Sturla Søpstad (NTL NTNU) forstår ikke hvordan staten og stortingsflertallet har kommet fram til den løsningen for de uorganiserte i staten som de har landet på.
Anders Hauge-Eltvik
Løsningen for lønna til de uorganiserte provoserer: – Dypt uansvarlig av staten
OPPRØRTE: Irene Lystad (t.v.) og Tone Aasen føler seg lite verdsatt av arbeidsplassen de har hatt i mer enn 20 år om de mister jobben sin i forbindelse med Norturas omstilling.
Alf Ragnar Olsen
Irene og Tone frykter de mister arbeidsplassen de har hatt i mer enn 20 år: – Føler oss lite verdsatt
Kommentar
Norwegian er blant flyselskapene som har måttet innstille avganger som følge av streiken blant flyteknikerne.
Atle Straume
«Flyteknikerne har mistet bakkekontakten»
Debatt
Hvor mange som kommer til å gå inn i pensjonisttilværelsen med ødelagt helse er det vanskelig å si, men det er grunn til å tro at det vil bli flere enn før, skriver Jorunn Folkvord.
Brian Cliff Olguin
«Det er arbeidslivet som må endres – ikke pensjonsalderen»
KALDT: I vinter var det kaldt for postbudene Bård Sundberg og Joakim Melland i Dora.
Nina Hanssen
Postbudene Bård og Joakim jobber i støy og søppelstank: – Innimellom er det jævlig
Alle ansatte ved sykehusene får et lønnstillegg på 12.000 kroner.
Frøydis Falch Urbye
Ny lønn til sykehusansatte. Se hvor mye de fikk
FAST JOBB: Linas Alekna jobbet for et bemanningsbyrå i fem år. Den 1. mai i år fikk han fast jobb hos HENT, entreprenøren han var utleid til.
Tormod Ytrehus
Etter åtte år som innleid, fikk Linas Alekna en overraskende telefon
– De som ikke kan stå lenge i jobb, vil dermed få altfor lave pensjoner om ikke noe endres, heter det i en uttalelse fra sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad.
Jan-Erik Østlie
Ingenting til sliterne i nye pensjonsforslag. LO er svært bekymret
Regjeringen har lyttet til fagbevegelsen. Spesielt bygningsarbeidere i Oslofjordområdet har vært oppgitt over hvor mange innleide arbeidstakere som arbeidsgiverne har brukt. Nå kommer forbudet mot innleid arbeidskraft i denne delen av bransjen.
Håvard Sæbø
Regjeringen foreslår kraftige innstramminger av innleiereglene
Stortinget har fått varsel om at det skylder arbeidsgiveravgift, mens enkeltrepresentanter får varsel om skattesmell.
Ole Palmstrøm
28 stortingspolitikere får skattesmell – partiene vil ikke si noe om hvem de er
NHO-sjef Ole Erik Almlid
Jan-Erik Østlie
Flyteknikerne blir stengt ute fra jobb. NHO varsler lockout i streiken
Kommentar
Varselklokkene bør ringe hos Sp-strategene, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
«Mange velgere ser nå en annen Vedum enn de så i fjor»
TRIVES I KRIMINALOMSORGEN: Verksbetjent Trond Vegard Bergsland (39) klamrer seg fast i arbeidsdriften, men lønnsnivået er på smerteterskelen.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsansatte Trond Vegard tjener 22 prosent under industriarbeiderlønn
MÅ STÅ LENGER: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller vil med dagens pensjonsregler få så lav pensjon ved 62 år, at pensjonsutvalget ikke vil gi henne lov til å gå av så tidlig.
Ole Martin Wold
Nye forslag vil ramme unge: Vil nekte Josefine (22) å gå av som 62-åring
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset
Anne-Lise kan bli tvungen til å selje heimen sin. Det skulle være ein billig bustad for fagorganiserte
Oljearbeidere i leverandørindustrien kan tas ut i streik neste uke. (Illustrasjonsfoto)
Lundin Energy Norway
Det kan bli oljestreik denne uka
Fredag var det lange køer på Oslo lufthavn. Både Norwegian, SAS og Widerøe rammes av en eventuell streik, og flere avganger vil bli kansellert.
Heiko Junge / NTB