Drøftet bussrekruttering med Kleppa
Partene i bussnæringen er alvorlig bekymret for rekrutteringen til bransjen. I går ga representanter fra tre av næringens organisasjoner samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa en grundig innføring i problemene.
vegard.holm@lomedia.no
Representantene fra Transportarbeiderforbundet (NTF), Yrkestrafikkforbundet (YTF) og arbeidsgiverorganisasjonen Transportbedriftenes Landsforening (TL) orienterte om hva de sjøl har gjort.
Kraftig lønnsheving
Blant annet har partene i bransjen forhandlet seg fram til en bussbransjeavtale som har økt lønnsnivået i bransjen. I følge forbundsleder Roger Hansen i NTF har den gjennomsnittlige lønnsøkningen vært på 87 000 kroner siden Bussbransjeavtalen ble innført i 2006. Det er også gjennomført et stort kompetanseløft der mer enn 180 000 timer er brukt til etterutdanning i selskapene. Mer enn 10 000 brukere er registrert.
Men både arbeidstakerrepresentantene og arbeidsgiverne er svært bekymret da det i fjor kun ble uteksaminert 135 personer med førerkort for buss etter de nye EU-reglene. Gjennomsnittsalderen i bussbransjen er 46 år, mens den for industrien er 42 år. Hele 41 prosent av bussjåførene er mer enn 50 år, mens 29 prosent er mellom 40 og 50 år.
Finansiering
Et viktig tiltak for økt rekruttering vil være finansiering av grunnutdanningen, mener de tre organisasjonene. Man vil ha lån og stipend via Statens Lånekasse og basistilskudd for lærlinger og lærekandidater som er eldre enn 19 år. I tillegg påpeker bransjeorganisasjonene at det vil være viktig å styrke samarbeidet med utdanningsinstitusjonene og NAV for å få flere med yrkessjåførkompetanse.
I dag vil det koste en person om lag 130 000 kroner for å ta de nødvendige sertifikater for å kjøre buss. I Danmark er det tilsvarende beløpet 3000 kroner, noe som gjøres mulig gjennom arbeidsmarkedsopplæring (AMO), og støtte og stipendordninger.
Også i Sverige er bedre finansieringsordninger. De tre organisasjonene oppfordret til å se på disse ordningene.
Lavere aldersgrense
Et annet viktig tiltak organisasjonene foreslo er å senke aldersgrensa for sjåfører. I dag må man være 21 år for å kjøre buss i Norge. I Finland er aldersgrensa senket til 18 år, mens det i Sverige åpnes for det samme i et nytt lovforslag.
Disse tiltakene støttes av Faglig råd for service og samferdsel, og Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund. Det ble foreslått å nedsette en arbeidsgruppe for å definere vilkårene for å starte utdanningen tidligere.
Både arbeidstakersiden og arbeidsgiverne understreket at en senking av aldersgrensa må følges opp av kontrolltiltak.
Ingen konkrete løfter
Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa delte de tre organisasjonenes bekymring.
- Vi er opptatt av et bedre kollektivtilbud, og da er sjåfører helt nødvendig, sa hun.
Samferdselsministeren ga ingen konkrete løfter, men understrekte at hun også tidligere har sagt hun vil ta initiativ for å få flere yrkessjåfører.
- Det er viktig for Samferdselsdepartementet å sikre rekrutteringen, og det må skje noe med utdanningen, sa Meltveit Kleppa.
Hun sa noen av forslagene hører til i Utdanningsdepartementet, og vil ta en prat med statsråden.
God mottakelse
Forbundsleder Roger Hansen i NTF sier han er glad for den gode mottakelsen.
- Alt tyder på at statsråden og departementet har greie på hva dette dreier seg om. Jeg ser derfor fram til å se hva departementet kommer fram til av tiltak, sier Roger Hansen.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen