JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ett forbund – to anbefalinger

Dansk HK fremstår totalt splittet, etter å ha lansert både en ja- og en nei-kampanje i årets lønnsoppgjør.

Den unike situasjonen er et faktum, etter at HK/Handel i dag gikk ut med en ja-kampanje, når de 600 000 fagorganiserte på det private arbeidsmarkedet skal ta stilling til meklingsforslaget i årets lønnsoppgjør.

I forveien har HK/Privat (som omfatter industri og kontor m.fl.) lansert en milliondyr nei-kampanje, i protest mot at det heller ikke i år har vært mulig å få fjernet den forhatte 50 prosent-regelen. Den går ut på at 50 prosent av de potensielle HK-medlemmene på en arbeidsplass skal være organisert, før forbundet kan kreve en tariffavtale.

Avviser ikke storkonflikt

Flere forskere har forutsett at en ja-kampanje fra HK/Handel ville punktere HK/Privats nei-kampanje. Men Flemming Ibsen, professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning, Aalborg Universitet, mener det er alt for tidlig å avvise muligheten for en storkonflikt i Danmark. Han påpeker at nei-sida i fagbevegelsen primært vil være sentrert rundt 3F og HK. Begge forbund har tradisjon for en lav stemmeprosent i uravstemninger. Men der 3F ofte har stort nei-flertall, har HK like sterk tradisjon for stort ja-flertall.

- Et meget simpelt regnestykke viser at om HK denne gang hever sin stemmeprosent til 45 (mot 28,5 prosent i 2007) og nei-prosenten til 55 (i 2007 var den 21,6), og de øvrige områdene stemmer som i 2007, vil det være nok til at en storkonflikt bryter ut, skriver Flemming Ibsen i en analyse i Politiken fredag.

En forutsetning er ifølge reglene at minst 40 prosent av alle stemmeberettigede deltar, eller at 25 prosent av alle stemmeberettigede stemmer nei.

- Arbeidsgivernes problem denne gang er at de til de grader har ydmyket sine tradisjonelle forbundsfeller og ”ja-stemmer” i HK. Arbeidsgivernes strategi har vært å gi 3F nesten alt de forlangte, skriver Ibsen og konstaterer at 3F pleier å ha stort nei-flertall uansett.

- Om mange HK-ere er blitt sinte over arbeidsgivernes ydmykelse av forhandlerne deres og den totale avvisningen av det topprioriterte kravet deres, kan det godt fremprovosere både en markant høyere stemmeprosent og et flertall av nei-stemmer, skriver Ibsen.

Små forventninger

Han konstaterer at ja-sidas beste kort er at mange lønnsmottakere i forveien har hatt meget små forventninger.

- Det handler i en krisetid om å bevare jobbene og ikke om å maksimere lønnsstigningstakten. Ja-sidas svakhet kan bli en forventning om at ”den er hjemme” og at man ikke behøver bry seg om å stemme. Det kan dessuten være et problem for ja-sida at man ikke uten videre kan regne med HK som normalt leverer de fleste ja-stemmene. Det kan godt bli et meget tett løp, skriver Flemming Ibsen.

Resultatet av uravstemningen foreligger 20. april.

HK anbefaler nei

HK anbefaler ja

Annonse
Annonse