Knusende seier i Arbeidsretten
Arbeidsretten har slått fast at skifttillegget også skal regnes med i beregningsgrunnlaget for overtidsarbeid, og DHL Express må etterbetale for lite utbetalte overtidspenger fra 1. april 2007.
vegard.holm@lomedia.no
- Dommen er en stor seier for oss, og et tilsvarende knusende nederlag for arbeidsgiverne, sier forbundssekretær Sissel Karlsen i Transportarbeiderforbundet.
Hele dommen ligger på nettet til Arbeidsretten.
Karlsen er strålende fornøyd og takker terminalarbeiderne i DHL for at de tok opp kampen mot bedriften i april 2007. Da tok bedriften ensidig bort skifttillegget som en del av beregningsgrunnlaget for overtidsbetalinga, noe som betydde mellom 30 og 50 kroner mindre i timen ved overtidsarbeid.
- Denne saken startet med et grovt brudd på Hovedavtalen, folka på DHL-terminalen på Berger merka det først på lønnsslippen at de hadde mindre overtidsbetaling. Arrogansen til bedriftsledelsen har gjennom dommen fått seg en nesestyver, sier Karlsen.
Stor betydning
Arbeidsgiverorganisasjonen Logistikk- og Transportindustriens Landsforening og NHO har støttet bedriften. Dommen er avgitt med et flertall på seks, mens en dommer dissenterte.
- Dommen vil ha betydning langt utover DHL da flere av våre medlemmer jobber i bedrifter som må endre beregningsgrunnlaget for overtidsbetaling. Jeg er derfor veldig glad, det er ikke alltid Arbeidsretten gir oss slike dommer som dette. Det er også artig å se at arbeidsgiverdommerne i Arbeidsretten er splittet. En av dem tilhører flertallet, mens ideologen Lars Chr. Berge var alene om å støtte arbeidsgiverne, sier en noe oppglødd forbundssekretær.
Sissel Karlsen vil også takke LO-advokat Christopher Hansteen for godt utført arbeid både før og under forhandlingene i Arbeidsretten.
Jobba hardt
Klubbleder Hilmar Davidsen på DHL-terminalen på Berger er kjempefornøyd.
- Dette er en aksept for oss og en stor seier, og kommer ikke rekende på ei fjøl. Vi har jobba hardt for å få dette til, og nå får vi igjen penga våre som DHL har holdt tilbake i tre år, sier Davidsen.
Han forteller han har hatt bange anelser, og slett ikke vært sikker på utfallet. Han retter også en stor takk til forbundssekretær Sissel Karlsen og Dag Tønder, som er leder for NTFs bransjeråd for spedisjon.
- Dommen er et veldig løft for klubben vår og også for bransjen som helhet. Vi har fått en bekreftelse på hva som gjelder og det vil gi ringvirkninger i bransjen. Dommen beviser at vi kan avtaleverket best, sier en glad og stolt klubbleder.
Les også tidligere intervju med Hilmar Davidsen: Arbeidsretten skal gi svar
En god dom
LO-advokat Christopher Hansteen er veldig godt fornøyd med dommen.
- Det er en god dom for oss, og jeg må si det er hyggelig at det bare var en av arbeidsgiverdommerne som stemte mot, sier Hansteen.
Ingen kommentarer
HR-sjef Liv Marit Stern i DHL Norge har ikke fått seg forelagt dommen når Transportarbeideren på nett kontakter henne. Hun vil ikke gi kommentarer før hun får gjennomgått dommen.
Transportarbeideren har heller ikke lykkes å få kontakt med forhandlingsleder Thor Chr. Hansteen i Logistikk- og Transportindustriens Landsforening.
Arbeidsretten har avsagt dom i saken om skifttillegget skal inngå i beregningsgrunnlaget for overtidsbetaling etter Speditørtariffen. Norsk Transportarbeiderforbund og LO vant saken mot NHO og Logistikk- og Transportindustriens Landsforening. Seks av dommerne i Arbeidsretten ga fagbevegelsen medhold, mens tidligere NHO-direktør Lars Chr. Berge dissenterte alene.
Det spesielle med skifttilleggene i Speditørtariffen, som gjelder for bedrifter som Tollpost-Globe, Bring, DHL m.fl., er at skifttilleggene er prosentvise og legges på alle arbeidede timer, ikke kun på de timene som jobbes utenfor dagtida. Ved toskift på dag og kveld er det 20 prosent skifttillegg lagt på alle arbeidede timer, også dagtimene. På en treskiftsordning der også nattarbeid er med betales 30 prosent tillegg på alle arbeidede timer.
Utfallet av saken har store økonomiske konsekvenser både for bedrift og terminalarbeiderne. Etter dommen vil en arbeider som jobber 200 timer overtid få mellom 6000 kroner og 10 000 kroner mer i året enn tidligere.
Mest lest
OPP I LØNN: De ansatte i Vinmonopolet får et lønnshopp som i alle fall forhandlernes deres er fornøyd med. Nå skal de ansatte stemme over resultatet.
Martin Guttormsen Slørdal
Polansatte har fått ny lønn. Får mer enn frontfaget
SYK: Da Jan Inge Oen jobbet nattskift offshore, gruet han seg alltid til å komme hjem igjen: – For du var så dårlig at det eneste du tenkte på var hvordan du skulle få snudd døgnet tilbake på en grei måte.
Petter Pettersen
Jan Inge ble syk av å jobbe natt: – Du føler deg helt elendig
Pensjonssystemet belønner de friske som kan jobbe til de er langt oppe i 60-åra. Men ikke alle kan det, sier Anne Skevik Grødem, sosiolog og forsker ved Institutt for samfunnsforskning.
Colourbox/privat
Folk som holder seg friske belønnes: – En svakhet, mener pensjonsforsker
Kommentar
Norwegian er blant flyselskapene som har måttet innstille avganger som følge av streiken blant flyteknikerne.
Atle Straume
«Flyteknikerne har mistet bakkekontakten»
KRITISK: Natalia Zubillaga (NTL UiO) og Sturla Søpstad (NTL NTNU) forstår ikke hvordan staten og stortingsflertallet har kommet fram til den løsningen for de uorganiserte i staten som de har landet på.
Anders Hauge-Eltvik
Løsningen for lønna til de uorganiserte provoserer: – Dypt uansvarlig av staten
OPPRØRTE: Irene Lystad (t.v.) og Tone Aasen føler seg lite verdsatt av arbeidsplassen de har hatt i mer enn 20 år om de mister jobben sin i forbindelse med Norturas omstilling.
Alf Ragnar Olsen
Irene og Tone frykter de mister arbeidsplassen de har hatt i mer enn 20 år: – Føler oss lite verdsatt
Debatt
Hvor mange som kommer til å gå inn i pensjonisttilværelsen med ødelagt helse er det vanskelig å si, men det er grunn til å tro at det vil bli flere enn før, skriver Jorunn Folkvord.
Brian Cliff Olguin
«Det er arbeidslivet som må endres – ikke pensjonsalderen»
Alle ansatte ved sykehusene får et lønnstillegg på 12.000 kroner.
Frøydis Falch Urbye
Ny lønn til sykehusansatte. Se hvor mye de fikk
FAST JOBB: Linas Alekna jobbet for et bemanningsbyrå i fem år. Den 1. mai i år fikk han fast jobb hos HENT, entreprenøren han var utleid til.
Tormod Ytrehus
Etter åtte år som innleid, fikk Linas Alekna en overraskende telefon
KALDT: I vinter var det kaldt for postbudene Bård Sundberg og Joakim Melland i Dora.
Nina Hanssen
Postbudene Bård og Joakim jobber i støy og søppelstank: – Innimellom er det jævlig
– De som ikke kan stå lenge i jobb, vil dermed få altfor lave pensjoner om ikke noe endres, heter det i en uttalelse fra sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad.
Jan-Erik Østlie
Ingenting til sliterne i nye pensjonsforslag. LO er svært bekymret
Stortinget har fått varsel om at det skylder arbeidsgiveravgift, mens enkeltrepresentanter får varsel om skattesmell.
Ole Palmstrøm
28 stortingspolitikere får skattesmell – partiene vil ikke si noe om hvem de er
Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.
Tormod Ytrehus
I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen
Regjeringen har lyttet til fagbevegelsen. Spesielt bygningsarbeidere i Oslofjordområdet har vært oppgitt over hvor mange innleide arbeidstakere som arbeidsgiverne har brukt. Nå kommer forbudet mot innleid arbeidskraft i denne delen av bransjen.
Håvard Sæbø
Regjeringen foreslår kraftige innstramminger av innleiereglene
NHO-sjef Ole Erik Almlid
Jan-Erik Østlie
Flyteknikerne blir stengt ute fra jobb. NHO varsler lockout i streiken
– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.
Håvard Sæbø
Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie
Kommentar
Varselklokkene bør ringe hos Sp-strategene, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
«Mange velgere ser nå en annen Vedum enn de så i fjor»
Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.
Erlend Angelo
Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag
TRIVES I KRIMINALOMSORGEN: Verksbetjent Trond Vegard Bergsland (39) klamrer seg fast i arbeidsdriften, men lønnsnivået er på smerteterskelen.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsansatte Trond Vegard tjener 22 prosent under industriarbeiderlønn
MÅ STÅ LENGER: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller vil med dagens pensjonsregler få så lav pensjon ved 62 år, at pensjonsutvalget ikke vil gi henne lov til å gå av så tidlig.
Ole Martin Wold