Nye oppsigelser i danske slakterier
Storkonsernet Danish Crown varsler nye 580 oppsigelser etter at slakteriarbeiderne nektet å godta 20 % lønnsnedslag.
Torsdag i forrige uke valgte 600 slakteriarbeidere i Esbjerg å gå hjem, i protest mot at Danish Crown har varslet at 580 ansatte mister jobben etter sommerferien. Det innebærer at hele kveldsskiftet på 328 mann på slakteriet i Esbjerg blir nedlagt, mens resten av oppsigelsene fordeler seg ut over landet.
- Danish Crown forventer å reetablere noen av arbeidsplassene i utlandet. Men det er også håp om at en mindre del av de berørte kan tilbys jobb på andre av Danish Crowns anlegg i den kommende tid, uttaler Kjeld Johannesen, adm. direktør i konsernet.
3 600 arbeidsplasser borte
De nye oppsigelsene kommer på toppen av de 2 600 arbeidsplassene konsernet nedla i Danmark i fjor. På få år er 3 600 arbeidsplasser og 10 slakterier nedlagt. Ifølge Jens Bostrup, nestleder i Fødevareforbundet NNF, ser framtida for den danske slakteribransjen kullsvart ut.
Han avviser Danish Crowns argument om at det er de kommende lønnsøkningene som velter lasset for dem.
Krevde 20 % lønnsnedslag
NNF anbefalte torsdag medlemmene å stemme ja til meklingsforslaget som ble lagt fram før påske. Det gir slakteriarbeiderne en lønnsøkning på 1,60 kroner timen.
Da forhandlingene startet krevde Danish Crown et lønnsnedslag på 20 %, noe som fikk forhandlingene mellom NNF og Dansk Industri til å bryte sammen.
I stedet havnet slakteriarbeiderne i det såkalte «bunkebryllupet», der samtlige 600 000 fagorganiserte på det private arbeidsmarkedet stemmer samlet. Resultatet vil foreligge 20. april.
Slavearbeid i Tyskland
-Problemet på vårt område er den sosiale dumpingen som foregår i Tyskland, der øst-europeere arbeider under slavelignende forhold til 50 kroner timen. Vi kan ikke konkurrere på lønna, og problemet i Tyskland er at de hele tida forhandler lønningene ned. Hvem sier at 50 kroner i timen er det vi skal stoppe på, spør Jens Bostrup i et intervju med nyhetsbyrået Newspaq.
Den ulike konkurransen betyr at tyske slakterier kan betale en høyere pris enn de danske for råvarene. Derfor er dansk landbruk i ferd med å bli underleverandør til tysk industri. Mengden av levende griser, kyllinger, høns og kalkuner som fraktes til Tyskland for slakting har eksplodert de siste årene. I fjor ble det eksportert 8,3 millioner levende griser til Tyskland. Samtidig vokser importen av matvarer til Danmark i like eksplosiv takt, melder Jyllands-Posten torsdag.
Settes permanent utenfor
Avisen Information skriver i en større reportasje torsdag at titusener av industriarbeidsplasser som er forsvunnet siden krisa bet seg fast i 2008, trolig aldri kommer tilbake. Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er 62 000 industrijobber forsvunnet siden 2008.
- Det er risiko for at mange ender som langtidsledige, der en gruppe kan ende som marginaliserte og aldri komme tilbake til arbeidsmarkedet, sier Michael Rosholm, arbeidsmarkedsprofessor ved handelshøjskolen i Århus og såkalt økonomisk vismann, dvs. medlem av regjeringens uavhengige økonomiske råd.
Verst går det ut over ufaglærte. I 3Fs industrigruppe – der 80 prosent er ufaglærte – vokste ledigheten med 74 prosent fra januar i fjor til januar i år.
Ifølge Ugebrevet Mandag Morgen får en femtedel av hver ungdomsårgang aldri annen utdannelse enn folkeskole – et tall som har vært konstant i årevis, selv om den borgerlige regjeringen helt siden den tiltrådte i 2001 har snakket om massiv satsing på at 95 prosent skulle få en ungdomsutdannelse.
- Det virker ikke lenger som om regjeringen tror på sine egne mål. Tendensen er nærmest den motsatte, og det blir ikke gjort noe for å få utdanningsfrekvensen opp. Om det fortsatt blir stadig færre ufaglærte jobber, er dette en gruppe som vil få det vanskelig, sier Michael Rosholm til Information.
Mest lest
SETTE GRENSER: – Jeg klarte ikke se mine egne grenser for hvor mye jeg kunne jobbe. Nav-veilederen så mye tydeligere enn meg at jeg ikke ville klare å jobbe fullt. Men hun så også at det var bra for meg å jobbe. Takket være personlig oppfølging fra henne, klarte jeg det, sier Wenche Reppen. Nesten mot sin vilje søkte hun, og fikk innvilget, delvis uføretrygd.
Privat
Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
Debatt
Vi kan ikke se at det er noen god begrunnelse for at den alminnelige aldersgrensen skal være ulik i privat og offentlig sektor, skriver Camilla Barth hos Jussformidlingen.
Anna Granqvist
«Vil du jobbe så lenge sinnet og kroppen holder? Da får vi håpe du ikke er ansatt i stat eller kommune»
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat
Foto: Privat
Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning