VIKARBYRÅER: Hos Siemens i Tyskland har antall leiearbeidere blitt halvert fra 12.000 til 6.000, ifølge forbundet IG Metall.
Tobias Schwarz, NTB Scanpix
Lei av Leiharbeit
Tyskland har fått en hær av leiearbeidere. IG Metall vil gjøre det så dyrt å leie inn folk, at bedriftene heller ansetter i faste stillinger.
frode@lomedia.no
Tyskerne kaller det Leiharbeit, og det har forandret det tyske arbeidslivet. En armé av leiearbeidere bemanner nå tyske bedrifter. Antallet er tredoblet siden 2004 og nærmer seg en million. Fagbevegelsen har brukt lang tid på å skjønne hva den skal gjøre, men forbundet IG Metall tror den har funnet en oppskrift.
Sett utenfra virker planen enkel: Organiser leierarbeiderne og krev høyere lønn for dem.
De går foran
I Siemens-fabrikkene har de tillitsvalgte i fagforbundet IG Metall klart å snu trenden. Men det har vært en lang vei å gå. Fagbevegelsen har alltid brukt mye krefter på å bekjempe hele fenomenet med leiearbeid – det vil si bemanningsbyråer som leier ut folk. Dermed har det også vært vanskelig for fagbevegelsen å tenke på vikarene som fullverdige medlemmer i forbundet.
Den tyske virkeligheten presser lønningene nedover. Arbeidsløsheten gjør at det er kamp om jobbene. Derfor har det ikke vært vanskelig å finne folk til å jobbe for vikarbyråer for sju euro timen, om lag 60 kroner.
Hjelper EU?
EUs vikarbyrådirektiv hjelper ikke vikarene mye. Direktivet sier at vikarer og fast ansatte skal behandles likt, men ikke hvis vikarene har sin egen tariffavtale.
I Tyskland har enkelte leiearbeidsfirmaer egne tariffavtaler som gir sju euro timen, langt under minstelønna i tariffen, som nå er 12,55. Siden vikarbyråene har tariffavtale, er det derfor mulig å avtale seg bort fra EUs likebehandling.
Det hører med til historien at Høyre ønsker den samme løsningen i Norge: At vikarbyråer skal slippe å likebehandle vikarer med fast ansatte, så lenge de har tariffavtale i bedriften som leier ut.
Lønnshopp
Tillitsvalgte i Siemens var tidlig ute for å løfte leiearbeiderne. I 2009 – for fire år siden – forhandlet den lokale avdelinga av fagforbundet IG Metall fram en avtale med arbeidsgiverne innenfor metall og elektroteknikk. Avtalen løftet lønna til de innleide. Etter 18 måneder kom den opp på nivå med de fast ansatte, og da måtte også Siemens som en del av avtalen ansette den innleide på fast basis.
Hos Dynamowerk i Berlin er Olaf Bolduan strålende fornøyd. Han leder bedriftsrådet for de 800 ansatte der.
– Mellom 60 og 70 av våre fast ansatte var tidligere vikarer, sier han.
Denne høsten er det ikke mange innleide hos Dynamowerk i Berlin, bare rundt 12-14 stykker.
De faglig tillitsvalgte i Siemens har lyktes: For få år siden var det 12.000 løsarbeidere i Siemens i Tyskland, av selskapets 120.000 ansatte. Nå er antallet halvert til 6.000 løsarbeidere.
Over hele Tyskland
I fjor fulgte IG Metall i hele Tyskland etter foregangsmennene på Siemens. Fra 2012 får alle vikarer i tysk metallindustri et tillegg til den opprinnelige. Dette tillegg øker over tid, til 50 prosent etter ni måneder som innleid.
I tillegg gir avtalen fra 2013 ei minstelønn på 8,50 euro per time. Dermed oppnådde IG Metall i metallsektoren det som fagbevegelsen har slåss for på nasjonalt plan.
IG Metall løfter dermed leiearbeiderne. Det kan bli en vinn-vinn-situasjon for leiearbeiderne og de fast ansatte. Bedriftene vil ikke spare like mye lenger på å leie inn, og de fast ansatte slipper konkurranse fra vikarer som er desperate etter å få en fot innenfor.
For bedriftene kan det på kort sikt bli noe dyrere, men det vil sikre mer kontinuitet i arbeidsstokken.
Snart ti år etter at det sosialdemokratiske partiet slapp løs leiearbeid har derfor fagbevegelsen lyktes i å stramme inn noe. Leiearbeid er et stort fenomen, men innenfor metallsektoren ryddes det nå sakte, men sikkert opp. I andre sektorer der fagbevegelsen står svakere, er det vanskeligere å sikre faste ansettelser.
Innleie
• Innleie av arbeidskraft skjøt fart etter at den sosialdemokratiske regjeringen åpnet for mer leiearbeid i 2004.
• Antall leiearbeidere i Tyskland har økt fra 300.000 i 2004 til 900.000 i 2012.
• IG Metall har en egen overenskomst for leiearbeiderne, med ei minstelønn, og et betydelig lønnstillegg når de leies inn til tariffbedrifter.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen