Menneskelig reparasjonsarbeid
Vår filosofi er at konflikten skal tilbake til de som eier den, og at de er i stand til å løse den selv. Dette er ikke bare Nils Christies ord, men også tankegangen bak prosjektet ”Restorative Justice i Verdal fengsel”.
jan.erik@lomedia.no
Begrepet ”Restorative Justice” har versert en stund i kriminalomsorgen. Men hva er det egentlig? Jo, i Verdal fengsel er Restorative Justice det samme som et tilrettelagt møte mellom to parter som har en konflikt.
To fengselsbetjenter megler
Prosjektet i Verdal fengsel startet for om lag to år siden og ble til ved at Astrid Skjetne, som er konfliktrådsleder i Nord-Trøndelag, tok kontakt med Per Kristian Aunet, fengselslederen i Verdal fengsel. Skjetne ønsket seg en fengselsbetjent som megler i sitt konfliktråd.
To fengselsbetjenter, Christine Børstad og Bente Toldnes Vatn, hver med om lag 20 års erfaring i yrket, slo til og ble sendt på megleropplæring og opplæring i stormøtemetodikk. Deretter ble de begge ledere for det treårige prosjektet ”Restorative Justice i Verdal fengsel”.
Forsoning sjeldent tema
Fengslets planmessige kartlegging og megling har allerede fått sin evalueringsrapport, skrevet av Geir Hyrve. I innledningen til denne rapporten skriver de to prosjektlederne Børstad og Vatn blant annet følgende: ”Forsoning har vært et sjeldent tema. Konflikter som har oppstått i anstalt har ofte blitt håndtert med flytting og refselser. Konflikter som de innsatte har hatt på utsiden med pårørende, offer og det offentlige har vi gjort lite med.”
I slutten av oktober i fjor hadde prosjektet registrert 34 saker med stor bredde. Volds- og familiesaker dominerte. Mange ønsker å gjenopprette familierelasjone.
I begynnelsen av mars i år holdt prosjektet på med sak nummer 30. Prosjektlederne skriver: ”Det er rørende å se hva et møte kan gjøre mellom to parter hvor tillit er brutt og hvor det ikke har vært kontakt eller kommunikasjon over lang tid. I mange tilfeller har frykt og redsel vært hverdagen. Vi har sett at med et oppklarende møte har partene gått ut med senkede skuldre.”
Fengselsbetjentdilemmaer
De to fengselsbetjentene forteller at en stormøtemetodikk er noe de lenge har savnet. For de er begge enige om at offer- og konfliktproblematikk ofte blir ignorert i ordinært fengselsbetjentarbeid. Sjøl om innsatte ofte gir uttrykk for at de ønsker kontakt med offeret for sine gjerninger.
– Syndebukkene flyttes som regel fra hverandre, og vi tar ikke tak i det mellommenneskelige. Det er viktig at vi fengselsansatte også samarbeider nært med tilknyttede organisasjoner og etater, og ikke minst med friomsorgen, sier Vatn.
Geir Bjørkli, leder av Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbud har sjøl deltatt i konfliktrådsarbeid og veit hvor skoen trykker.
– Vi tar ofte fra domfelte konfliktene – ja, vi overtar konfliktene uten å ha et eget apparat for å løse dem, sier han.
Men forbundslederen ser også noen dilemmaer.
– Hvilke fengselsbetjenter vil være komfortable med også å integrere denne metoden i måten å utøve yrket sitt på? sier Geir Bjørkli.
Og som Hyrve også skriver i sin rapport: ”Det å bruke Restorative Justice i fengsel er en utfordring i forhold til fengselsbetjentrollen. Dette blir ikke bare et forsøk om nye reaksjonsmåter, men også en måte å utprøve en nye fengselsbetjentrolle.”
For som han også slår fast: ”En hovedutfordring for kriminalomsorgen i Norge er at man ikke har nok kompetanse i hvordan vi skal rehabilitere innsatte i norske fengsel.”
Megler i uniform
Alle som skal sone en dom ved Verdal fengsel blir ved ankomst bedt om å fylle ut et spørreskjema hvor de blir spurt om behovet for hjelp eller bistand på sentrale livsområder som arbeid, bolig, helse og konflikter mens de sitter inne.
I 2009 fikk alle innsatte dette skjemaet. 610 av 697 besvarte skjemaet, en svarprosent på 87,5 prosent.
Målgruppen er ikke bare alle innsatte i fengslet som av ulike årsaker har behov for et tilrettelagt møte før løslatelse, men også deres pårørende eller offer.
Prosjektet ønsker å favne alle typer lovbrudd.
I Verdal fengsel prioriterer de naturlig nok innsatte fra Nord-Trøndelag, og spesielt de som kommer fra kommuner som fengslet har samarbeidsavtaler med. Og mange kommer fra nærmiljøet.
Prosjektet ønsker å bidra til et tryggere nærmiljø. Selve meglingen, om det er fengselsbetjentene som foretar den, gjøres i uniform.
– Vi ønsker å finne ut om dette kan knyttes opp mot kontaktbetjentrollen, forteller Børstad.
Nye planer
Den formen av Restorative Justice vi kjenner bygger i stor grad på tradisjoner fra maorikulturen på New Zealand.
Ett av hovedkjennetegnene ved en sånn tilnærming er inkludering gjennom gjenoppretting. Og jo tidligere de gjenopprettende prosessene starter, jo større er muligheten for å lykkes.
– Målsetningen til prosjektet er at den innsatte skal settes i stand til å leve et lovlydig liv, og skape større trygghet for offerne, Vatn Børstad.
I april 2011 er prosjektet over. Børstad og Vatn jobber med nye planer og vil ha Justisdepartementet på banen.
De to fengselsbetjentene i Verdal ønsker å satse på de unge som mangler nettverk. Og kanskje få flere av dem sysselsatt på utsiden av fengselsgjerde under soningen.
– Dette er også en fin måte å få til et godt samarbeid med friomsorgen på, sier Geir Bjørkli.
Mest lest
Kathrine Samland ble oppsagt etter at hun ikke gjengjeldte sjefens tilnærmelser. Rett før jul ble hun tilkjent 800.000 kroner i erstatning av Vestfold tingrett. Hun fikk hjelp av HK og advokatene i LO til å kjøre saken.
Brian Cliff Olguin
Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Lill Sverresdatter Larsen
Nanna Aanes Wolden
Sykepleiere får ny lønn – streik avverget
SIKKERHETSNETT: Klubbleder i Aker BP, Ingard Haugeberg, sier sikkerhetsnettet de tidligere BP-ansatte fikk under fusjonen til Aker BP, ikke har noen utløpsdato.
Industri Energi
Klubbleder Ingard kjemper for sluttpakker til 231 ansatte. Nå blir det rettssak
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen
PÅ GLATTISEN: Álfhildur i fint driv på skøyter på Lomnessjøen. Sjukehjemmet ligger i et stort rødt hus til høyre for kirken i bakgrunnen.
Harald Vingelsgaard
Álfhildur (21) mistet lappen: Går på skøyter over sjøen for å komme seg på jobb
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
TVANGSSELGES: «Diavlos Force» kom til Norge i september da den var chartret av verftet til Vard i Brattvåg på Sunnmøre. Båten ble tatt i arrest av ITF, og skal nå tvangsselges siden mannskapet om bord fremdeles har over en million norske kroner utestående i lønn.
Syver Grepstad
Mannskapet hadde ikke fått lønn på seks måneder – likevel fikk båten oppdrag i Norge
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Landsmøtet 2021:
DIGITALT LANDSMØTE: HK-leder Christopher Beckham på storskjerm hos en gruppe representanter fra region Østlandet Sør samlet til landsmøte i Drammen.
Brian Cliff Olguin
Her er HKs nye ledelse
I tingretten: Kjell Næss (f.v.), Wenche Bye og Daniel Bakke – en av renholderne som har tapt på bytte av arbeidsgiver – er i Asker og Bærum tingrett for å få en avklaring i spørsmålet om renholderne har krav på å bli virksomhetsoverdratt.
Morten Hansen
Togrenholdere har fått mer jobb og mindre lønn etter bytte av arbeidsgiver
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Jonas Gahr Støre mener regjeringen nå svikter titusener av permitterte.
Jan-Erik Østlie
Støre refser Solbergs utspill om permitterte: – Rett og slett arrogant
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Nå har feierne fått ny yrkestittel. Kan det lokke jenter inn i faget?
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
FIKK ETTERBETALING: Fra venstre: Trond Østgård og Øyvind Jahren fikk begge rundt 200 000 kroner i etterbetaling etter seieren i Høyesterett. Begge var innleide fra Semco Maritime, men Østgård ble fast ansatt i Aker BP i 2018.
Ole Palmstrøm