Utbytte skaper problemer
I 2009 fikk Baneservice et resultat på 41,4 millioner kroner. Halvparten av dette tar Samferdselsdepartementet. Nå blir det nødvendig å låne for å følge opp planlagte investeringer.
oystein@lomedia.no
I selskapets årsrapport går det fram at styret mener en større del av midlene bør bli i Baneservice, hvis ikke må selskapet låne for å følge opp sin egen strategi.
– Vi tar Nasjonal transportplan på alvor og må øke kapasiteten. Vi trenger både å investere i materiell og ansette flere, sier administrerende direktør Lars Skålnes.
Nå er saken vedtatt av generalforsamlingen, som er samferdselsministeren, og dermed avsluttet.
– Det blir nødvendig å ta opp lån, sier Skålnes.
Ny behandling
Kravet om utbytte kom i revidert nasjonalbudsjett. Begrunnelsen er et bedre resultat for 2009 enn forventet, men dette er kun på papiret. Utbyttet derimot, går av selskapets midler.
– Overskuddet er rent regnskapsteknisk, og skyldes endringer i pensjonsordningen, opplyser Skålnes.
Ordningen i Statens pensjonskasse ble lukket, det vil si at ansatte som alt var med fortsatt har de samme vilkårene. Nyansatte omfattes av en annen pensjonsordning. Dermed kom et sluttoppgjør fra SPK som slo ut på årsresultatet for 2009.
Forslaget i revidert nasjonalbudsjett gjorde det nødvendig med ekstraordinært styremøte, fordi kravet var høyere enn styret kunne anbefale.
– Fordi dette dukket opp behandlet vi årsregnskap og årsrapporten på nytt i mai, sier Ove Snarheim.
Han er en av tre representanter for de ansatte, og kommer fra Baneservice Fellesforening i Norsk Jernbaneforbund. At det blir nødvendig å gå til banken har foreløpig ikke vært noen sak, og Snarheim er ikke kjent med disse opplysningene.
– Dette har ikke vært nevnt på styremøtene, sier Ove Snarheim. Som resten av styret mener han et overskudd bør bli i selskapet.
Endring
Regjeringens politikk som eier er å ta 50 prosent av resultatet. Eksempelvis må NSB-konsernet ut med 172 millioner kroner for 2009.
Styrelederen i Baneservice AS mener dette ikke er god politikk.
– I utgangspunktet har vi ikke tilgjengelig kapital til å betale et så stort utbytte til eier og samtidig sikre utviklingen av selskapet i tråd med strategien. På prinsipielt grunnlag mener jeg eiere bør være langsiktige, og ikke ta ut større utbytte fra selskaper enn det er grunn til i resultatet, sier styreleder Thor Svegården til tv2.
Entreprenørselskapet driver både med vedlikehold og utbygging av jernbanespor i Skandinavia. Planene er å utvide fordi behovet for tjenestene er stort, særlig i Norge.
Baneservice ble et statlig aksjeselskap med Samferdselsdepartementet som eneste eier i 2005. Da hadde det vært en selvstendig forretningsenhet under Jernbaneverket siden 1996. Det har filial i Göteborg og et datterselskap i Borlänge. Inkludert virksomheten i Sverige er det 329 ansatte.
Mest lest
OPP I LØNN: De ansatte i Vinmonopolet får et lønnshopp som i alle fall forhandlernes deres er fornøyd med. Nå skal de ansatte stemme over resultatet.
Martin Guttormsen Slørdal
Polansatte har fått ny lønn. Får mer enn frontfaget
SYK: Da Jan Inge Oen jobbet nattskift offshore, gruet han seg alltid til å komme hjem igjen: – For du var så dårlig at det eneste du tenkte på var hvordan du skulle få snudd døgnet tilbake på en grei måte.
Petter Pettersen
Jan Inge ble syk av å jobbe natt: – Du føler deg helt elendig
Pensjonssystemet belønner de friske som kan jobbe til de er langt oppe i 60-åra. Men ikke alle kan det, sier Anne Skevik Grødem, sosiolog og forsker ved Institutt for samfunnsforskning.
Colourbox/privat
Folk som holder seg friske belønnes: – En svakhet, mener pensjonsforsker
Kommentar
Norwegian er blant flyselskapene som har måttet innstille avganger som følge av streiken blant flyteknikerne.
Atle Straume
«Flyteknikerne har mistet bakkekontakten»
KRITISK: Natalia Zubillaga (NTL UiO) og Sturla Søpstad (NTL NTNU) forstår ikke hvordan staten og stortingsflertallet har kommet fram til den løsningen for de uorganiserte i staten som de har landet på.
Anders Hauge-Eltvik
Løsningen for lønna til de uorganiserte provoserer: – Dypt uansvarlig av staten
OPPRØRTE: Irene Lystad (t.v.) og Tone Aasen føler seg lite verdsatt av arbeidsplassen de har hatt i mer enn 20 år om de mister jobben sin i forbindelse med Norturas omstilling.
Alf Ragnar Olsen
Irene og Tone frykter de mister arbeidsplassen de har hatt i mer enn 20 år: – Føler oss lite verdsatt
Debatt
Hvor mange som kommer til å gå inn i pensjonisttilværelsen med ødelagt helse er det vanskelig å si, men det er grunn til å tro at det vil bli flere enn før, skriver Jorunn Folkvord.
Brian Cliff Olguin
«Det er arbeidslivet som må endres – ikke pensjonsalderen»
KALDT: I vinter var det kaldt for postbudene Bård Sundberg og Joakim Melland i Dora.
Nina Hanssen
Postbudene Bård og Joakim jobber i støy og søppelstank: – Innimellom er det jævlig
Alle ansatte ved sykehusene får et lønnstillegg på 12.000 kroner.
Frøydis Falch Urbye
Ny lønn til sykehusansatte. Se hvor mye de fikk
FAST JOBB: Linas Alekna jobbet for et bemanningsbyrå i fem år. Den 1. mai i år fikk han fast jobb hos HENT, entreprenøren han var utleid til.
Tormod Ytrehus
Etter åtte år som innleid, fikk Linas Alekna en overraskende telefon
– De som ikke kan stå lenge i jobb, vil dermed få altfor lave pensjoner om ikke noe endres, heter det i en uttalelse fra sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad.
Jan-Erik Østlie
Ingenting til sliterne i nye pensjonsforslag. LO er svært bekymret
Regjeringen har lyttet til fagbevegelsen. Spesielt bygningsarbeidere i Oslofjordområdet har vært oppgitt over hvor mange innleide arbeidstakere som arbeidsgiverne har brukt. Nå kommer forbudet mot innleid arbeidskraft i denne delen av bransjen.
Håvard Sæbø
Regjeringen foreslår kraftige innstramminger av innleiereglene
Stortinget har fått varsel om at det skylder arbeidsgiveravgift, mens enkeltrepresentanter får varsel om skattesmell.
Ole Palmstrøm
28 stortingspolitikere får skattesmell – partiene vil ikke si noe om hvem de er
NHO-sjef Ole Erik Almlid
Jan-Erik Østlie
Flyteknikerne blir stengt ute fra jobb. NHO varsler lockout i streiken
Kommentar
Varselklokkene bør ringe hos Sp-strategene, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
«Mange velgere ser nå en annen Vedum enn de så i fjor»
Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.
Tormod Ytrehus
I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen
TRIVES I KRIMINALOMSORGEN: Verksbetjent Trond Vegard Bergsland (39) klamrer seg fast i arbeidsdriften, men lønnsnivået er på smerteterskelen.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsansatte Trond Vegard tjener 22 prosent under industriarbeiderlønn
– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.
Håvard Sæbø
Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie
MÅ STÅ LENGER: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller vil med dagens pensjonsregler få så lav pensjon ved 62 år, at pensjonsutvalget ikke vil gi henne lov til å gå av så tidlig.
Ole Martin Wold
Nye forslag vil ramme unge: Vil nekte Josefine (22) å gå av som 62-åring
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset