JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Jeg ble skikkelig forbanna

Steinar Engebretsen (60) er glad politikerne tok til fornuft til slutt. Den nye løsningen for pensjonssamordning sikrer at han kan gå av med pensjon neste år, uten å tape noe særlig på det. – Men den nye ordningen frister meg til å stå lenger i arbeid, innrømmer han.

simen@lomedia.no

– Hvis Regjeringens forslag var en bevisst handling, er jeg skuffet, men jeg velger å tro at de overså hvilke konsekvenser forslaget ville få, sier Steinar Engebretsen.

Han jobber som seniorrådgiver i Bring pakker internasjonal, og er trygt plassert på venstresiden i norsk politikk. Det at nettopp en venstresosialistisk regjering kom med et slikt forslag, som ville spist bort opptjente pensjonsrettigheter for folk i fristilte bedrifter som Posten, Vinmonopolet og NRK, er han skuffet over. I verste fall ville det bety at han kun ville sittet igjen med en pensjon på 52,9 prosent ved å gå av med AFP i 2011.

– Da jeg så hvilke konsekvenser dette ville få, ble jeg skikkelig forbanna. Det her går ikke an, tenkte jeg.

– Viktig for sliterne

Vi møter Engebretsen i kantina i 18 etasje av Postgirobygget, kun noen timer etter at arbeids- og sosialkomiteen kom med sin innstilling. Der ble det bestemt at 85 prosent av kronene som blir samordnet bort i den nye ordningen, vil bli kompensert. Det var en gledelig nyhet for Engebretsen.

– Det er veldig bra, ikke minst for alle sliterne, som postbud, sjåfører og lagerarbeidere. Nå er det ikke meg det går verst utover, jeg har både helsa i behold og en fin jobb, men det er viktig at sliterne kan gå av når de er 62 år og fortsatt få det samme som de hadde krav på med den gamle ordningen, mener han.

Engasjert

Engebretsen har engasjert seg voldsomt i pensjonssaken denne våren. Han og flere kollegaer har mailet og ringt både politikere og fagforeningstopper for å få til en endring i Regjeringens opprinnelige forslag. I begynnelsen av juni deltok han sammen med flere hundre fagforeningsfolk på en demonstrasjon mot Regjeringens forslag utenfor Stortinget.

– Det er ikke ofte jeg står ute og demonstrerer, sist gang var vel ved EU-avstemninga i 1994. Jeg skal være så ærlig å si at jeg brenner ekstra for denne saken fordi den berører meg. Det var følelsen av urettferdighet som tente meg, forteller den engasjerte 60-åringen.

Mye frustrasjon

Forslaget om pensjonssamordning har vært det store samtaleemnet rundt lunsjbordet i kantina etter påske. Det er vanskelig for vanlige folk å sette seg inn i alle mulige regler og beregninger, innrømmer Engebretsen.

– Det har vært mye frustrasjon blant postfolk, og jeg har snakket mye med kollegaer både her og andre steder. Jeg fikk litt ro i magen da både Postkom og LO Stat gikk inn med full styrke for å få endret Regjeringens forslag, sier Engebretsen.

– Men hele tiden fryktet jeg datoen 17. juni, da forslaget skulle behandles i Stortinget.

Frister å stå lenger

Neste år fyller han 62 og kan gå av med avtalefestet pensjon (AFP). Steinar Engebretsen har imidlertid ikke bestemt seg for hva han skal gjøre. Den nye løsningen for pensjonssamordning ivaretar pensjonsforlikets hovedpoeng om at det skal lønne seg å jobbe lenger. Dermed kan Engebretsen få en pensjon på rundt 80 prosent, dersom han går av når han blir 67 år.

– Nå er ikke jeg grisk etter mye penger, men det er klart det frister å stå lenger i arbeid nå, innrømmer han.

– Slik tror jeg de fleste, som har helsa i behold og en arbeidsplass å holde ut på, vil tenke. Men jeg skal være så ærlig å si at jeg har tenkt på å gå av når jeg blir 62. Kanskje jeg kan få en deltidsjobb i helsevesenet ved siden av, eller gå av med delvis AFP. Mulighetene er mange, fastslår Engebretsen.

Annonse
Annonse