– Jeg ble skikkelig forbanna
Steinar Engebretsen (60) er glad politikerne tok til fornuft til slutt. Den nye løsningen for pensjonssamordning sikrer at han kan gå av med pensjon neste år, uten å tape noe særlig på det. – Men den nye ordningen frister meg til å stå lenger i arbeid, innrømmer han.
simen@lomedia.no
– Hvis Regjeringens forslag var en bevisst handling, er jeg skuffet, men jeg velger å tro at de overså hvilke konsekvenser forslaget ville få, sier Steinar Engebretsen.
Han jobber som seniorrådgiver i Bring pakker internasjonal, og er trygt plassert på venstresiden i norsk politikk. Det at nettopp en venstresosialistisk regjering kom med et slikt forslag, som ville spist bort opptjente pensjonsrettigheter for folk i fristilte bedrifter som Posten, Vinmonopolet og NRK, er han skuffet over. I verste fall ville det bety at han kun ville sittet igjen med en pensjon på 52,9 prosent ved å gå av med AFP i 2011.
– Da jeg så hvilke konsekvenser dette ville få, ble jeg skikkelig forbanna. Det her går ikke an, tenkte jeg.
– Viktig for sliterne
Vi møter Engebretsen i kantina i 18 etasje av Postgirobygget, kun noen timer etter at arbeids- og sosialkomiteen kom med sin innstilling. Der ble det bestemt at 85 prosent av kronene som blir samordnet bort i den nye ordningen, vil bli kompensert. Det var en gledelig nyhet for Engebretsen.
– Det er veldig bra, ikke minst for alle sliterne, som postbud, sjåfører og lagerarbeidere. Nå er det ikke meg det går verst utover, jeg har både helsa i behold og en fin jobb, men det er viktig at sliterne kan gå av når de er 62 år og fortsatt få det samme som de hadde krav på med den gamle ordningen, mener han.
Engasjert
Engebretsen har engasjert seg voldsomt i pensjonssaken denne våren. Han og flere kollegaer har mailet og ringt både politikere og fagforeningstopper for å få til en endring i Regjeringens opprinnelige forslag. I begynnelsen av juni deltok han sammen med flere hundre fagforeningsfolk på en demonstrasjon mot Regjeringens forslag utenfor Stortinget.
– Det er ikke ofte jeg står ute og demonstrerer, sist gang var vel ved EU-avstemninga i 1994. Jeg skal være så ærlig å si at jeg brenner ekstra for denne saken fordi den berører meg. Det var følelsen av urettferdighet som tente meg, forteller den engasjerte 60-åringen.
Mye frustrasjon
Forslaget om pensjonssamordning har vært det store samtaleemnet rundt lunsjbordet i kantina etter påske. Det er vanskelig for vanlige folk å sette seg inn i alle mulige regler og beregninger, innrømmer Engebretsen.
– Det har vært mye frustrasjon blant postfolk, og jeg har snakket mye med kollegaer både her og andre steder. Jeg fikk litt ro i magen da både Postkom og LO Stat gikk inn med full styrke for å få endret Regjeringens forslag, sier Engebretsen.
– Men hele tiden fryktet jeg datoen 17. juni, da forslaget skulle behandles i Stortinget.
Frister å stå lenger
Neste år fyller han 62 og kan gå av med avtalefestet pensjon (AFP). Steinar Engebretsen har imidlertid ikke bestemt seg for hva han skal gjøre. Den nye løsningen for pensjonssamordning ivaretar pensjonsforlikets hovedpoeng om at det skal lønne seg å jobbe lenger. Dermed kan Engebretsen få en pensjon på rundt 80 prosent, dersom han går av når han blir 67 år.
– Nå er ikke jeg grisk etter mye penger, men det er klart det frister å stå lenger i arbeid nå, innrømmer han.
– Slik tror jeg de fleste, som har helsa i behold og en arbeidsplass å holde ut på, vil tenke. Men jeg skal være så ærlig å si at jeg har tenkt på å gå av når jeg blir 62. Kanskje jeg kan få en deltidsjobb i helsevesenet ved siden av, eller gå av med delvis AFP. Mulighetene er mange, fastslår Engebretsen.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp