Innbruddsbølge hos småbedrifter
I følge Finansnæringens Fellesorganisasjon økte erstatningssummene etter innbrudd, ran og tyveri fra småbedrifter med 43 prosent i 2009 sammenlignet med 2007. Den kraftige økningen skyldes blant annet organiserte kriminelle bander fra Øst-Europa, mener FNO.
– Det er ingen tvil om at de som står bak mange av disse innbruddene er svært profesjonelle og at dette er godt organisert. De slår seg raskt inn med slegge, eller bruker bil som rambukk. Flere ganger har de også kommet seg inn gjennom tak og vegger. Kriminelle fra Litauen, Polen, Romania og Balkan står bak et stort antall av disse innbruddene, sier Stine Neverdal, kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).
Flere og flere innbrudd
I 2009 ble 5.913 forretninger og småbedrifter rammet av tyveri. Dette innebærer en økning på 12 prosent fra året før og 43 prosent fra 2007. Erstatningsutbetalingene i 2009 utgjorde 293 millioner kroner, heter det i en pressemelding.
Informasjonssjef i Securitas Direct, Birte Kulberg, påpeker at det nå er viktigere enn noen gang å sikre bedriften sin mot organisert kriminalitet.
– Det er nødvendig å ta visse forhåndsregler for å sikre seg best mulig. Alarm, gitter på innsiden av bygget og innbruddsikkert glass er gode sikkerhetstiltak. I tillegg er det viktig å ikke la verdisaker ligge fremme når man forlater bedriften, understreker Kulberg.
Råder til sikkerhetstiltak
– Innbruddstyvene er mer profesjonelle enn før, noe som stiller høyere krav til sikkerhetstiltak. Vi anbefaler alle å ha en kombinasjon av magnetkontakter, kameradetektorer og antimask-detektorer. Magnetkontaktene går av når noen åpner dører eller vinduer, og kameradetektorene filmer uvedkommende og sender bildene til vår alarmstasjon. På den måten kan politiet reagere raskere. Antimask-detektorene går av dersom noen prøver å blokkere kameraene, forklarer infosjefen i pressemeldingen.
– Dette er spesielt aktuelt i kundebedrifter der innbruddstyven kan deaktivere alarmene i lokalet på dagtid, før han bryter seg inn uoppdaget etter stengetid, fremhever Birte Kulberg.
Mest lest
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Kleskjede tilbyr seks timer i uka: – Jeg har slåss for å øke kontraktene, men kom ofte i en kjip situasjon
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Lufthansa
Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes