Dårlig kontroll med selvangivelsene
Skatteetatens kontroll av data og oppfølging av selvangivelser er for dårlig, fastslår Riksrevisjonen i en rapport. NTL Skatt er ikke overrasket.
anne.grete.lossius@lomedia.no
– Etatens driftsbudsjett er blitt skåret ned. Derfor får vi ikke utført våre viktige basisoppgaver, framholder Stein Thorvaldsen, leder av NTL Skatt.
Skatteetaten må forsterke sin kontroll av grunnlagsdata, og i større grad gjøre egne undersøkelser av arbeidsgiverne. Dette både for å sikre statens inntekter og skattebetalernes rettssikkerhet, ifølge Riksrevisjonen.
Undersøkelsen omfatter årene 2006, 2007 og 2008.
Nedskåret driftsbudsjett
NTL Skatt (Norsk Tjenestemannslag) er ikke overrasket over Riksrevisjonens funn og kommentarer. Thorvaldsen påpeker at de er blitt færre ansatte i forhold til arbeidsmengden.
– Vi må nå nedprioritere andre oppgaver for å bli ferdig med likningsbehandlingen. Følgelig har etaten for høye mål i forhold til antall medarbeidere, sier Thorvaldsen.
Han sier at NTL Skatt i flere år har påpekt er det svært uheldig at Skatteetatens driftsbudsjett er blitt skåret ned, slik at de ikke får utført viktige basisoppgaver.
– Den styrkingen av budsjettet som har kommet Skatteetaten til gode, har vært øremerket IT-utvikling og svart økonomi/kontroll.
– Nye IT-systemer krever omfattende ressurser til opplæring og ny organisering av arbeidet. Dette kombinert med en stor omstilling har utsatt etaten for svært store belastninger, framholder Thorvaldsen.
For få ressurser
NTL Skatt har gjentatte ganger påpekt at Skatteetaten, etter omorganiseringen i 2008, har hatt for lite ressurser til å utføre en tilfredsstillende kontroll/fastsetting og inndrivelse av skatter og avgifter, noe som kan svekke tilliten til Skatteetaten og skattesystemet.
– At skatteregionene i for liten grad har gjennomført kontroller av grunnlagsdata i den undersøkte perioden, er meget alvorlig, sier Thorvaldsen.
Han fortsetter:
– Når den ferdigutfylte selvangivelsen ikke har den kvalitet som har vært forutsatt, forsterkes dette bildet, særlig sett i det lys at de aller fleste har stor tillitt til Skatteetaten.
Stor omorganisering
Skatteetaten har vært gjennom en stor omorganiseringsprosess de senere årene. En av intensjonene med omorganiseringen var at skattyterne skulle møte en helhetlig skatteetat.
– Når en ser på de organisatoriske grepene som er foretatt i forbindelse med omorganiseringen, går det blant annet i retning av at kompetanse organiseres slik at breddekompetanse går på bekostning av spisskompetanse og spesialisering.
– I tillegg valgte Skatteetaten i stor grad å flytte oppgaver framfor medarbeidere, noe som selvsagt var i tråd med NTL Skatts ønsker. Dette førte til at rundt 2000 medarbeidere fikk nye eller endrede oppgaver, noe som gir et kompetansegap innenfor mange områder som det tar tid å få tettet, sier Thorvaldsen.
Mer administrasjon
Skatteetaten har også høy turnover, samt at mange medarbeidere har valgt å gå av med AFP på grunn av nye oppgaver.
I tillegg har mange medarbeidere blitt uførepensjonister.
Skatteetaten har også valgt å sentralisere mange oppgaver i støttefunksjoner.
– Etter NTL Skatts oppfatning, har dette i stor grad ført til mer administrasjon. Målstyring i offentlig forvaltning krever en omfattende rapportering av alt som gjøres. Dette tar også ressurser fra det operative arbeid, ifølge Thorvaldsen.
Kvantitetskrav
Resultatkravet som Finansdepartementet stiller til Skatteetaten er i stor grad preget av kvantitetskrav framfor kvalitetskrav, skriver NTL Skatt.
– Konsekvensen av de politiske kravene vil derfor være at det er viktigere å gjennomføre det antall kontroller som er avtalt, framfor å gjennomføre de rette kontrollene med den kvalitet som er nødvendig, sier Thorvaldsen.
NTL Skatt henviser også til debatten i sommer om det framtidige skattenivå i Norge, og eventuelt behov for å øke skattene for å finansiere velferdssamfunnet i årene framover.
– Styrkes Skatteetaten, vil den alene kunne fastsette og inndrive langt mer av det som i dag unndras til beskatning. Hvis myndighetene kunne tatt innover seg at en ekstra krone til Skatteetaten medfører minst det tidobbelte i statskassen, kunne skattenivået i Norge senkes for alle, avslutter Thorvaldsen.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.
Morten Hansen
Verkstedarbeiderne i Lodalen vet ikke om jobbene blir flyttet: – Vi har veldig lite vi skulle sagt
På hver sin side av grensen: Til venstre LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, til høyre svenske Joakim Ahlström.
Helge Rønning Birkelund
Dagpendler Joakim mistet en månedslønn da grensa stengte, men må betale like mye skatt
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Debatt
Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.
Jan-Erik Østlie
«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen
Håvard Sæbø
Fagforeningsleder melder overgang til arbeidsgiverne
Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.
Martin Guttormsen Slørdal
Rødt vil sprenge sperregrensa
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Illustrasjonsfoto fra Møller Bil Kalbakken
Erlend Angelo
Bilkonsern gir koronabonus til 4.000 ansatte
Framtidsscenario: – Vi har fått dublert utstyret vårt. Jeg har mistanke om at normalsituasjonen vil være mer hjemmekontor etter pandemien også, sier Ingvild Vaggen Malvik.
Ole Palmstrøm