Hvem skal skape velferden?
Kan markedsøkonomien skape et bedre velferdstilbud? Ja, mener Høyres Bent Høie, mens SVs Inga Marte Thorkildsen vil fjerne markedstenkningen.
morten.hansen@lomedia.no
anders.hauge-eltvik@lomedia.no
Bent Høie er ikke i tvil om at markedsbaserte løsninger er et gode for velferdsstaten. Men han er klar på at det ikke disse løsningene som skal styre tilbudet.
- Velferdstjenestene skal ikke styre velferdstjenestene. Det skal politikerne gjøre. Men man kan godt bruke markedsøkonomiske prinsipper innenfor rammen av et offentlig system gir bedre velferdstilbud, sier Høie.
Barnehagesuksess
Han bruker barnehagedekningen som eksempel. Og påpeker at da den sittende regjeringen åpnet for å skape et marked for private barnehager ble det full barnehagedekning.
- Samarbeidet med private aktører har sikret full barnehagedekning på rekordtid. Og store nasjonale undersøkelser viser at foreldrene i private barnehager er aller mest fornøyd med tilbudet. Derfor stiller jeg spørsmålet hvorfor vi ikke bruker dette virkemiddel på andre områder. For eksempel nå som eldrebølgen står foran oss og vi trenger sykehjemsplasser, sier Høie.
Han trekker også fram sykehuskøene som et eksempel på at markedsøkonomiske prinsipper fungerer.
- Da Høyre satt i regjering, i 2001 til 2005, ble det skapt et marked for å få unna sykehuskøene. Den sittende regjeringen har strammet inn mulighetene for private aktører, og sykehuskøene har igjen økt, sier Høie.
Ønsker nasjonal helseplan
Han ser imidlertid at det kan forekomme uønskede sidevirkninger når markedet gjør sitt inntog.
- Da Ansgar Gabrielsen var helseminister var det et stort fokus på somatiske helsetjenester. Det var økonomisk gunstig å behandle somatiske lidelser, noe som gikk ut over helsetilbudet til de med rus- og psykiske lidelser. Da gjorde Gabrielsen grep som rettet opp dette, sier Høie.
Han mener svaret på de uønskede sidevirkningene er politisk styring. Høie etterlyser større politisk styring med helsesektoren.
- Etter vår oppfatning er dagens styringsmodell et politisk skjermbrett, hvor helseministeren kan fraskrive seg ansvar og overlate problemene til helseforetakene. I dag har vi fire regionale helseforetak som styrer for seg selv. De politikerne som sitter i styrene er politiske gisler. De er der som representanter for eierne og ikke for å se til at en politikk blir fulgt. Når vi valgte den modellen man gjorde, burde man hatt en nasjonal helseplan som var mye mer politisk forankret, mener Høie.
Torkildsen bekymra
SVs stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen sier hun er bekymra for neste års valgkamp.
- Det er jeg, for jeg ser at høyresida og spesielt NHO posisjonerer seg for mer konkurranseutsetting og mer New Public Managment. Og de har vind i seilene, og har veldig god drahjelp fra EU. Vi må være skjerpa, ha gode løsninger og jobbe internasjonalt, sier hun.
Thorkildsen mener det er en farlig utvikling hvis de private får ta over enkle og lønnsomme oppgaver, mens det offentlige blir sittende igjen med de kompliserte og tunge oppgavene.
- Utfordringen er å beskrive alternativene på en god og troverdig måte. New Public Managment er et begrep ingen vanlige mennesker har et forhold til. Men har vi de gode eksemplene, følger folk oss og vi får nikk over alt, mener Thorkildsen.
Tro på de ansatte
Samtidig advarer Thorkildsen mot en holdning om at "bare det er statlig er det bra". Hun mener noen avgjørende faktorer må på plass for å styrke staten.
- Det trengs mer demokratisering, mer nedenfra og opp og er tillitt til de ansatte om at de kan gjøre en god jobb. Slik kan de statlige ansatte få en stolthet for jobben sin og utføre den godt selv om de ikke har en pisk over seg. De valgte kanskje offentlig sektor for å gjøre noe bra. De gjorde det i alle fall ikke for å bli rike, sier Thorkildsen.
Hun vil ha bort enhver tankegang om å se på brukerne av offentlige tjenester som kunder som kan slå lommeboka i bordet og kreve det de ønsker.
- Da tenker jeg: Hva slags samfunn vil det være? Har vi ingen plikter? Offentlig sektor og velferdsstaten skal være noe annet enn det private, sier hun.
Thorkildsen advarer mot større forskjeller, siden hun mener det vil svekke oppslutningen om velferdsstaten.
- Det vi må kjempe tilbake, er tanken om at offentlige løsninger er tregt, gammeldags, ineffektivt, håpløst og at de ansatte er daukjøtt. Det er et menneskesyn vi må ta et oppgjør med.
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie