JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samarbeid skal redde liv

Mange med et problematisk forhold til kombinasjonen bilkjøring, rus og uvettig trafikkatferd, sitter i fengsel. Trafikkforebyggende arbeid rettet mot denne gruppa kan redde liv. Det har Arendal fengsel tatt konsekvensen av.20.09.2010
10:56
16.12.2013 14:05

jan.erik.ostlie@lomedia.no

– Dette så veldig spennende ut, sier fengselsbetjent Ole Gunnar Selås.

Han har jobbet som programinstruktør for ”Trafikk & Rus” i åtte år ved Arendal fengsel, avdeling Kleivgrend. Det spennende var den dagen i våres da han, helt tilfeldig på en stand ved et kjøpesenter rett utenfor Arendal, traff Hilmar Liane og Gry Bjerke i Statens vegvesen, Trafikkstasjonen. Et nærmere samarbeid måtte da være mulig, tenkte Selås, og tok kontakt.

Samarbeid

10. august var samarbeidet en realitet. Da arrangerte Arendal fengsel sammen med de to nevnte fra Arendal trafikkstasjon en trafikksikkerhetsdag for de 28 innsatte ved Kleivgrend.

Prosjektet var såpass viktig at også fengselsledelsen, med lederen Thor Brekke i spissen, tok turen inn i de dype telemarkske skoger.

For Brekke forstår betydningen av samarbeid.

– Vi mister altfor mange venner som blir drept i trafikken. Det må vi gjøre noe med. Men vi er helt avhengige av gode samarbeidspartnere. Kriminalomsorgen klarer ikke denne jobben aleine, sier Brekke.

Kjenner problemet

Mellom 230 og 250 mennesker blir hvert år drept på norske veier. Vel halvparten er motorvognførere.

En rekke undersøkelser viser at alkohol er en av de viktigste årsakene til trafikkulykker. Men også inntak av andre rusmidler som narkotika og legemidler som virker inn på sentralnervesystemet, utgjør en vesentlig risiko for trafikkulykker.

Ifølge Asbjørg Solberg Christophersen ved Folkehelseinstituttet, mangler vi et nasjonalt register for regelmessig kobling av registrerte trafikkulykker mot resultater fra rusmiddelanalyser i prøver fra drepte førere.

Men én ting veit vi: Blant innsatte i fengslene sitter det veldig mange som veit hva kjøring i ruspåvirket tilstand er – rett og slett fordi mange av dem er dømt for det.

Sterke virkemidler

– Hvem tror dere jeg er? Jeg teller mennesker. Døde mennesker. De som dør i trafikken. Helt uskyldige mennesker dør som en konsekvens av andres valg, sier Hilmar Liane fra Arendal trafikkstasjon.

Ingen av de innsatte rører en finger, ingen tør å si Liane imot. For de forstår alvoret.

En gruppe på sju-åtte innsatte vandrer sammen med Gry Bjerke til et bilvrak de har tatt med seg. Fronten er knust. På taket står en flatskjerm.

Vi ser og hører en prest taler. ”Magnus er død”, sier presten. Vi hører ”Eg ser” av Bjørn Eidsvåg. ”En pult på skolen står nå tom. Pulten til Magnus. Han kommer aldri mer tilbake”, sier presten.

En liten gruppe fanger står og ser på. Stille og alvorstyngde. ”Av jord er du kommet, til jord skal du bli. Av jord skal du igjen oppstå”, sier presten.

Valgene dreper

Magnus, som var veldig god til å kjøre bil og drev med rallycross, ble bare 18 ½ år. Bjerke forteller at hun er takknemlig for at de får lov å bruke Magnus’ død i sin trafikksikkerhetsopplæring.

– Menn i aldersgruppa 18-24 er den mest utsatte gruppa. Jeg har egne barn og tenker på dette hver eneste dag. Tenk om det er én der ute på skoleveien til ungene våre som ikke tar et riktig valg, én som kanskje kjører i ruspåvirket tilstand, sier hun. Og flere av tilhørerne grøsser.

– Hvor fort kjørte Magnus? spør en av fangene.

– Det veit jeg ikke, men det er ikke farten som dreper – det er de valgene man tar, sier Bjerke, og understreker at hun ikke har kommet til Kleivgrend denne dagen for å drepe gleden ved å kjøre bil.

Undersøkelser viser at de fleste som kjører i ruspåvirket tilstand ikke tror de vil bli oppdaget. De veit dette ikke er lov, men tar de inn over seg de mulige konsekvensene?

– Det er viktig å si nei til ruspåvirket kjøring allerede første gangen For gjør man det en gang, viser det seg at veien til å gjøre det en gang til er veldig kort. Jeg håper denne bilen, og skjebnen til Magnus gjør inntrykk på dere, sier Gry Bjerke. Ingen svarer, de fleste ser ned og sparker litt løs sand opp fra bakken.

Ikke moralistisk

Nesten i utkanten av leiren finner vi programinstruktør Ole Gunnar Selås. Han har tatt med seg flipoveren ut i naturen og tegner opp en menneskehjerne.

– Hvor mange av dere syns det er greit å kjøre i ruspåvirket tilstand?

Ingen rekker opp hånda.

– Vi skal ikke endre deres rusvaner. Våre ambisjoner er å gjøre dere bedre i stand til å tenke gjennom hvilke holdninger dere har til atferden i trafikken. Og bidra til at dere er ærlige mot dere sjøl, sier Selås.

Han forteller at henimot 90 prosent av fangene i Kleivgrend har ett eller annet forhold til kjøring i ruspåvirket tilstand. Derfor er han glad for dette samarbeidsprosjektet med Arendal trafikkstasjon.

Realistisk

For Selås er dette en vinn-vinn-situasjon.

– Jeg har også vært ung sjåfør en gang, og mine holdninger til trafikkatferd har ikke alltid vært like trygge som i dag.

– Tror du det nytter å endre fangenes holdninger?

– Ja, endring er mulig om du klarer å etablere en likeverdig dialog. I teorien er vi enige. Min oppgave er bare å hjelpe til å forsterke denne enigheten sånn at praksis stemmer med teorien.

Selås holder såkalte kortkurs, det vil si over to dager. Han forteller at hvert eneste kurs er forskjellig. Noen av deltakerne melder seg på for å gjøre noe annet enn å snekre paller.

– Det rare er at mange av disse blir ofte veldig engasjerte. Dette er sjølsagt veldig motiverende for meg, sier han.

Selås har også opplevd deltakere som har kommet tilbake på kurs for andre gang og dermed tilsynelatende ikke har lært noe.

– Jeg har et realistisk forhold til effekten av dette. Hvis min innsats har reddet ett liv, og det er jeg sikker på at den har, så er dette mer enn nok for meg, sier Ole Gunnar Selås.

Redde liv

Siste post på programmet er en runde med simulering av en bil som går rundt i Vegvesenets medbrakte ”veltepetter”.

– Betyr det noe for dere at vi er her i dag? spør Liane.

– Ja, dette kan redde liv, sier Gunstein.

– Hyggelig å høre. Bilbeltet, er det nødvendig?

– Ja, svarer de innsatte i kor.

– Bilbelte kan redde liv og redusere skader når ulykken først er ute. Mange tror at de er så flinke, at de er best, at det ikke skjer dem noe. Men det kan det altså gjøre. Derfor er det ikke bare viktig å bruke bilbeltet, men også bruke det på riktig måte. Og husk at tomgods og andre løse gjenstander i bilen kan være livsfarlige om bilen velter, sier han.

Samarbeidet med Arendal fengsel er Liane kjempefornøyd med. De har laget et pedagogisk opplegg som har appellert til både følelsene og til intellektet. Dialog har vært den pedagogiske rettesnoren, ikke en trøtt pekerfingermoralisme.

– Får vi spørsmål om å gjøre dette igjen, kommer vi gjerne tilbake. For trafikkskadeforebygging er viktig, disse gutta er en kjempegjeng og vi veit at det nytter. Men det er ikke mulig å måle den konkrete effekten av vårt arbeid her i dag, sier Hilmar Liane.

Toppmotivert

Gunstein (40) er en av fangene som har hatt stort utbytte av dagen.

Av hans 13 dommer, kom den første i 1989. Da var han 18 år og ble tatt for fyllekjøring.

Dette er hans niende opphold på Kleivgrend. Siden han i lengre tid har gått på medikamentet sobril, har han levert inn sertifikatet sitt. Legen ba ham om å gjøre det.

– Denne dagen har gjort inntrykk på meg. Min eldste sønn går i tiende, og på grunn av mitt rusmisbruk, er jeg nektet å treffe de to eldste ungene mine. Det er knalltøft.

– Er du villig til å endre deg?

– Når jeg løslates om seks måneder skal jeg på en rusbehandlingsinstitusjon og være der i ett år. Så skal jeg klare meg ute et halvt års tid og deretter forsøke å ta førerprøven sånn at jeg får igjen bilsertifikatet. For nå er jeg 100 prosent motivert. Det har jeg aldri vært før.

– Hva er grunnen til at du er så motivert nå?

– Ungene og familien, sier Gunstein.

Nyttige opplevelser

Den siste uka har vært spesiell i den lille bygda Kleivgrend. Ei dame har forsvunnet, og fengslet har stilt med fem frivillige i leiteaksjonen.

Fengselsleder Brekke roser de fem for en flott innsats sjøl om den ikke har ført til noen resultater.

– Og jeg veit at dere alle ville stilt opp på denne leiteaksjonen om dere hadde blitt spurt. Handlingene dere er dømte for, tar vi avstand fra. Ellers er vi likeverdige og prøver å behandle dere deretter. Å få trafikkfaglige folk opp hit til Kleivgrend er en ny og nyttig opplevelse for Arendal fengsel. Opplevelsen av begravelsen til en ung gutt fra Tvedestrand setter i gang noen refleksjoner. Vi må forsøke å forhindre at det går flere liv i trafikken, sier Thor Brekke.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.09.2010
10:56
16.12.2013 14:05Mest lest

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

DÅRLEG RÅD: Ikkje alle studentar har rike foreldre, påpeikar Nathalie Mercadal.

Tormod Ytrehus

Permitterte Nathalie får ikkje dagpengar. No blir ho heimlaus

GLAD: Camilla Hermansen, konserntillitsvalgt i Kiwi, jubler for koronabonusen Norgesgruppen har bestemt seg for å dele ut.

GLAD: Camilla Hermansen, konserntillitsvalgt i Kiwi, jubler for koronabonusen Norgesgruppen har bestemt seg for å dele ut.

Eva Ler Nilsen

Butikkansatte jubler for 10.000 kroner i koronabonus: – Helt fantastisk, sier tillitsvalgt Camilla

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

SKRUR STORE BILER: Janne Nyheim (til venstre) og Marianne Aga skrur store biler hos Bertel O. Steen i Indre Arna i Bergen kommune.

Håvard Sæbø

Janne og Marianne skrur biler hos Bertel O. Steen. Det hender fortsatt at kunden steiler

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Koronakrisa har rammet Robin Storevik (26) hardt økonomisk. Han kan bli tvunget til å skifte bransje.

Privat/Ole Palmstrøm

Robin (26) har blitt permittert tre ganger siden mars: – Umulig å etablere seg på 10.000 kroner i måneden

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

KORONATILLEGG: Jorunn Martinsen, tillitsvalgt i Coop-eide Norsk butikkdrift, synes de butikkansatte burde få et koronatillegg for innsatsen de har lagt ned i løpet av pandemien.

Martin Guttormsen Slørdal

Butikkansatte i Rema og Coop får ikke koronabonus: – Ekstremt urettferdig, sier tillitsvalgte Jorunn

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-leder Ole Erik Almlid overleverer sine krav til lønnsforhandlingene i 2019.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-leder Ole Erik Almlid overleverer sine krav til lønnsforhandlingene i 2019.

Erlend Angelo

Her er datoene for neste års lønnsoppgjør

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

FÅR TILBAKE FRITID: Kjersti Heim er en av mange som denne uka kan glede seg over Fagforbundets seier i Arbeidsretten. Her fra gårdsbruket hjemme på Gjemnes i Møre og Romsdal.

Privat

Dommen om spisepauser: Kjersti (28) får en time mer fritid i uka og en ukelønn inn på kontoen

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Ikke vær overrasket om du får dette synet på butikken fredag 4. desember. Da er det nemlig «uniform på jobb-dagen» for HV-soldatene.

Helge Rønning Birkelund

For første gang i historien skal Heimevern-soldater dra på jobben med uniformen på

Henrik Asheim

Henrik Asheim

Jan-Erik Østlie

Høyre advarer om kostnadene ved økt minstepensjon

 NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

NTL-tillitsvalgt i Statens Vegvesen Inger Sigridnes sier det er første gang ansatte får julegratiale så lenge hun har jobbet i etaten.

Ole Palmstrøm

Statens vegvesen gir 5.000 i julegave til alle ansatte

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

Sissel M. Rasmussen

Streikende vektere ble provosert da kollegene i Parat inngikk avtale: – Det ble munnhuggeri

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

SAKEN BLE HENLAGT: – Jeg stusser over at påtalemyndigheten nedprioriterer vekterne samtidig som de selv er ute i media og forklarer hvor alvorlige slike trusler er, sier vekteren «Mina», som vil være anonym av hensyn til sin egen sikkerhet.

Emmie Olivia Kristiansen

Den astmasyke vekteren «Mina» ble hostet på av en som sa han var koronasmittet

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Nå fortviler mor over at gutten er blitt så dårlig etter fem år med offentlig omsorg.

Hanna Skotheim

Etter fem års kamp mot barnevernet har mor fått sønnen hjem: – Han har fortalt at han trodde jeg var død

Knut Viggen

Tillitsvalgt Alexander ble sagt opp – kollegene lover kamp

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Alle partiene på Stortinget stiller i nye pensjonsforhandlinger

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Vekterne har kommet med et nytt tilbud til arbeidsgiversida i et håp om å finne en løsning på den mer enn to måneder lange streiken.

Paul S. Amundsen

Vekterne har et forslag til en løsning på streiken

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

SE TORSKEN: Bjørn Erik Vangen har vekslet mellom å være gründer og institusjonskokk etter han gikk ut fra Trondheim kokk- og stuertskole. Her tilbereder han dagens kortreiste torskemåltid.

Ole Martin Wold

Ved Leksvik Helsetun er kjøkkenet fritt for halvfabrikata og frossen kneipp

VANT I RETTEN: Forhandlingsleder i Fagforbundet erklærer full seier i saken om spisepauser

VANT I RETTEN: Forhandlingsleder i Fagforbundet erklærer full seier i saken om spisepauser

Ole Palmstrøm

Kommuneansatte mistet betalt spisepause. Nå får de pengene tilbake

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

MER UTSATT: Barn i Bergen-studien fant at andelen 1.-3. klassinger med en psykisk lidelse var fem ganger høyere i lavinntektsfamilier enn i familier med gjennomsnittsinntekter.

Colourbox.com

Atferdsproblemer hos barn og unge kan bunne i dårlig råd. Det blir ofte oversett, mener psykologen

Jan Bøhler

Jan Bøhler

Ylva Seiff Berge

Senterpartiet fosser fram i Oslo – kan få to på tinget


Flere saker