JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den lange boka

I 1950 var 56 000 LO-organiserte kollektivt innmeldt i Oslo Ap. I dag er samarbeidet mellom LO og Ap i hovedstaden omtrent fraværende.22.09.2010
11:56
16.12.2013 14:08

jan.erik@lomedia.no

Det skriver Thor Viksveen i boka om Oslo Arbeiderpartis 100-årige historie, som ble lansert tirsdag. At fagbevegelsen har noe å hente i den nye historieboka, ble det ikke sagt noe om på lanseringsdagen i går, men et kapittel om samarbeidet med LO inneholder boka.

– Alle bøkene vi gir ut om arbeiderbevegelsen er i store formater. «Den lange veien», historieboka om Oslo Arbeiderparti 1910 til 2010 kunne like godt fått tittelen den lange boka, sa Bjørn Smith Simonsen, forlagssjefen i Pax på en pressekonferanse tirsdag da boka lanseres.

Oslo-partiet og LO

Bare 14 boksider av over 500 har kapitlet «Samarbeidet med LO – fra koloss til ruiner» fått. To temaer er her sentrale: Det fagligpolitiske samarbeidet og Arbeiderpartiets kollektive medlemskap i LO. Om førstnevnte heter det i boka: «Det fagligpolitiske samarbeidet er gjennom de siste tiår blitt utsatt for store slitasjer; kanskje ikke så mye på høyeste nivå (vi får trekke fra for Valla-Stoltenberg), der sjefene fortsatt samles i sine samarbeidskomiteer. Men i det praktiske, daglige parti- og fagforeningsarbeidet, der de skal dra sammen for felles front, er det så som så. I Oslo er samarbeidet omtrent fraværende.»

Politisk radikalisering

Det kollektive medlemskapet innebar at en fagforening kunne melde hele foreningen inn i Arbeiderpartiet, hvis det var flertall for dette. De som ikke ønsket, kunne reservere seg. Ved krigens slutt var antallet kollektivt innmeldte til Oslo-partiet 37000 medlemmer, i 1950 vel 56000 – det høyeste antall kollektivt tilsluttede medlemmer Oslo Ap noen gang har hatt. I boka står det: «Med den politiske radikaliseringen og kampen om EF-medlemskap kom kritikken av det fagligpolitiske samarbeidet for fullt på dagsordenen. Sterke krefter ville fjerne hele det kollektive medlemskapet. Og de kreftene kom inn fra venstre. Tallet på kollektive medlemmer hadde sunket jevnt og trutt, men ikke mer dramatisk enn at det falt sammen med de endringer som skjedde i arbeidslivet; marsjen bort fra det klassiske industrisamfunnet. Den virkelig dramatiske endringen kom i 1973.»

Et slit

Men Oslo Ap klarte likevel å holde på 25000 kollektive medlemmer i 1974 og 20000 i 1986. Men det var visst nok et slit. I 1992 var antallet nede i 8000 medlemmer og fem år seinere – i 1997 – ble det vedtatt på Arbeiderpartiets landsmøte å avvikle ordningen. «Det høyeste medlemstallet i Oslo-partiet hadde hatt etter krigen var i 1961, med mer enn 63 000 medlemmer. Da de siste kollektivt tilmeldte foreningene takket for seg, satt organisasjonen tilbake med drøye 5000 individuelle medlemmer.»

Beskjedent samarbeid

I 1997 opphørte det organiserte samarbeidet mellom Oslo Ap og LO i Oslo (tidligere Oslo Faglige Samorganisasjon). I dag er samarbeidet beskjedent. I boka står det: «Den eneste organiserte forbindelse med fagbevegelsen i Oslo er mellom ledelsen i Arbeiderpartiets bystyregruppe og Fagforbundets Oslo-avdeling, som organiserer kommunalt ansatte. De treffes jevnlig for å koordinere interessene.»

Ikke analytisk

Paxsjef Smith Simonsen syns det har blitt en flott, fantastisk bok. Særlig billedmaterialet, skryter han av. Svart-hvitt-bildene, mange av dem hentet fra Arbeiderbevegelsens bibliotek og arkiv, er spesielt bra.

– Dette er en stor fortelling skrevet av Thor Viksveen, den rette forfatteren for denne boka. Den handler ikke bare om Oslo Arbeiderparti, men også om byen. Det er en dypere og bredere organisasjonshistorie, den er ikke så veldig analytisk – men mer narrativ. Det er en fortelling dere vil fortsette å lese og lese til dere blir ferdige, sier Smith Simonsen.

Uten partisensur

Oslo Arbeiderparti er ørnen blant lokallagene til Arbeiderpartiet. Jan Bøhler, dagens formann i Oslo Arbeiderparti forteller at forfatter Viksveen har hatt full frihet. Dette er ikke ei bok sensurert av partiledelsen.

– Boka gir mye kunnskap, med nye vurderinger og opplysninger, sier han.

Storhetstida over

Hva sier så forfatteren sjøl? Jo, at den viktgiste seieren til Oslo Ap er at partiet etter krigen gjenreiste byen. Riktig nok i et tett samarbeid med Oslo Høyre. Viksveen karakteriserer dette som en fantastisk politisk innsats. Videre nevner han operaen i Bjørvika som en stor seier. Og trekker fram saken om selvbestemt abort som partiets viktigste vedtak. I den senere tida har oslopartiet mer fokus på lokale saker, mindre på nasjonale. Men storhetstida der partiet fikk 40-50 % av stemmene ved valg er definitivt over og kommer aldri igjen.

Gerhardsen viktigst

Og hva er det største nederlaget og den viktigste personen, ville Terje Svabø, pressekonferansens ordstyrer, vite.

– At Oslo Arbeiderparti med unntak av seks år ikke har hatt noen makt i byen de siste 35 årene. Den viktigtse personen er Einar Gerhardsen, både organisasjonsmannen og politikeren. Oslo-partiet var alltid hans forankring, det glemte han aldri, sier Viksveen. Partitopper som Gro Harlem Brundtland, Trygve Bratteli og Jens Stoltenberg var ikke i nærheten av Gerhardsen her, ifølge Viksveen.

Snillisme

Einars sønn Rune kunne ikke være uenig i dette, men var mer opptatt av andre ting. Blant annet å understreke at det var et lyseblått Høyre de har samarbeidet med i gjenreisingen av Oslo, et parti som ifølge Rune Gerhardsen ikke på noen måte utfordret arbeidstakernes rettigheter.

Gerhardsen trakk fram parlamentarismen og byrådsutvalgene som viktige og stilte sjøl spørsmålet om Oslo Ap har lykkes i sin innvandrings- og integreringspolitikk.

– Jeg syns det er interessant å merke seg at Oslo Ap har begynt å bruke begrepet inkludering. Vi har ingen ting å skamme oss over på dette feltet, sier han, mannen som en gang lanserte begrepet snillisme og fikk mye pepper for det.

Gerdhardsen mente også at partiet må velge de riktige konfliktene. To konfliktområder er kampen mot forskjellene og mot privatiseringen.

Spøkelset til Marx

Reiulf Steen, tidligere nestleder i Det Norske Arbeiderpartiet, nikket på hodet.

– Det er enorme klasseforskjeller i denne byen. Den kampen må gjenopptas og vitaliseres, sier han.

Oslo Arbeiderpartis største utfordring er å presentere en helhetlig politikk, mener Reiulf Steen. Integreringspolitikken kommer til å bli veldig vanskelig, og den kommer ikke over natta. Dessuten blir ifølge Steen ideologi viktig. Stempelet sosialdemokrati må prege partiet, mener han.

– Legg mye arbeid i en sosialdemokratisk visjon for vår tid, ei tid som er preget av den teknologiske revolusjon, sier Steen og trekker fram salige karl Marx og det Kommunistiske Manifest hvor han forteller om spøkelset som går over Europa.

- I dag er det spøkelse Marx refererte til høyrepopulismen, sier Reiulf Steen.

22.09.2010
11:56
16.12.2013 14:08Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»

Debatt

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.

Kai Hovden

«Nei, strøm er ikke vanskelig»


Flere saker