JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rød, romslig og respektert

Nestlederen i LO Stat er så visst ingen tørrpinn. Eivind Gran spiller på flere strenger.24.09.2010
12:21
16.12.2013 14:09

anne.grete.lossius@lomedia.no

Eivind Gran er en godslig mann full av humor og ironi. Men la deg ikke lure, han hisser seg opp når det er nødvendig. Det har arbeidsgivere fått merke mang en gang. Senest i høst.

Meklingen i Spekter er nylig avsluttet. Det ble mange tøffe runder for hovedforhandler Eivind Gran.

13 timer på overtid ble oppgjøret landet. Jobben var gjort. Streikefaren var avblåst.

– Da sovnet jeg i stolen hjemme, smiler Gran.

Han er vant til tøffe forhandlingsrunder, og lange dager, etter over 25 år som tillitsvalgt.

Fryktet innmelding i NHO

På 80 og 90-tallet ble mange statlige virksomheter omgjort til statlige AS og statsforetak. Mange fryktet at disse skulle melde seg inn i NHO.

– Telenor var i ferd med å bli delprivatisert, og vi så at post og jernbane ville følge etter, sier Gran.

Behovet for en arbeidsgiverforening for offentlige virksomheter meldte seg. Etter påtrykk fra LO Stat og NTL så Spekter dagens lys.

Jobben med å få på plass en hovedtariffavtale og hovedavtale ble ledet av Gran.

Militærnekter

Tilfeldighetene gjorde at Eivind Gran som 25-åring startet sin karriere som tillitsvalgt.

– Staten kom og tok meg fordi jeg var militærnekter, gliser han.

Han ble utplassert som sivilarbeider i barnehagen til Studentsamskipnaden i Oslo. Da tok det ikke lang tid før den engasjerte mannen ble tillitsvalgt.

Første stopp var som leder av Barnehagepersonalets fagforening (Kommuneforbundet). Så overtok han ledervervet i fellesklubben ved Studentsamskipnaden.

– Det var mange LO-forbund ved Studentsamskipnaden den gangen. I dag er de fleste medlemmer av NTL, sier Gran.

Hissigpropper

Han fikk tidlig bryne seg som ung tillitsvalgt. Direktøren i boligavdelingen i Studentsamskipnaden i Oslo var høyremannen Fritz Huitfeldt. De to hadde mange fighter, for hissige var de begge to.

Gran humrer litt når han tenker på en episode.

– Jeg hadde tatt med meg en liten valp på et møte. Den hadde Huitfeldt ikke sett. Han hisset seg opp for noe, og da knurret det under bordet. Han ble litt satt ut da, gliser Gran.

Han legger tørt til at episoden ikke bidro til noe bedre forhandlingsklima.

– Huitfeldt var en å trene seg på, ja.

Personsøkeren forsvant

Neste steg var vaktmesterjobb ved Kringsjå Studentby.

Der hadde de egen søppelhåndtering, og det var vaktmestrene som sto for den jobben.

– En gang forsvant personsøkeren min ned i komprimatoren mens direktør Huitfeldt prøvde å få tak i meg. Det var ikke festlig, mimrer Gran.

Mannen foran meg forteller at han lærte mye ved Studentsamskipnaden. Det var mange utskillinger og oppdelinger av virksomheten på 80-tallet.

– Jeg måtte velge mine slag med omhu, erindrer han.

Kraftig vind

Streiker og konflikter har Gran lært seg å leve med. For ikke å glemme meklinger. Han har mang en gang måttet stå imot stormen, for det er tøft når partene strides.

Under streiken i NRK i 1994 blåste det kraftig. Folk kunne risikere å gå glipp av fotball-VM.

– Vi var tre organisasjoner som gikk ut i streik. Lederen av Akademikerne fikk 2 sure fisk i avispapir i postkassa si hver morgen. Det var mange voldsomme reaksjoner, husker han.

Gran legger til at det var en helt annen mediehverdag. Folk hadde ikke så mange TV-kanaler, og fotball-VM skulle kun sendes på NRK.

12 år i NTL

Gran er utdannet lærer, men det har blitt dårlig med undervisning etter at han var ferdig utdannet. Militærnekteren Gran åkte inn som sivilarbeider – så var løpet kjørt.

– De ansatte foreslo meg til forbundssekretær. Jeg ble valgt i 1988 og var NTL-sekretær i 12 år, smiler Gran.

Men han understreker at utdanningen ikke var bortkastet. Den kommer godt med som forhandler.

Er du temperamentsfull?

Gran ler.

– Det var nok verre før. Men når en holder på med forhandlinger hele tiden, oppnår man ikke mye om en ikke har litt temperament. Kan nok tenke meg at noen i Spekter mener jeg er litt hissig av meg.

Lånte navnet hans

En ekte Oslo-gutt er betegnelsen på Gran. Oppvokst på Teisen. De siste 20 årene har han bodd i Lillestrøm. Det trives han godt med.

Selv om han bor i selveste Kanari-riket, er han ikke særlig opptatt av fotball.

– Kona er fotballfrelst, så den hobbyen overlater jeg til henne, smiler han.

Spilte ikke du fotball i LOs bedriftsidrettslag?

– Nei, ler Gran. Det var en kamerat som hadde lånt navnet mitt, for man måtte jobbe i LO eller i et forbund for å delta i idrettslaget. Da jeg presenterte meg for folk i LO-systemet ble mange rare. «Du er ikke Eivind», fikk jeg stadig høre.

Spiller og synger

Gran kan mer enn å være tillitsvalgt. Han spiller gitar, og har en ruvende, flott sangstemme.

Han begynte å ta private gitartimer i 11-årsalderen. Skolemusikken fikk han ikke lov til å begynne i.

– Jeg er et bortskjemt enebarn skjønner du.

På gymnaset tok Gran musikklinjen, så han er utdannet musikklærer. Kanskje ikke så rart at han i dag har permisjon fra forbundssekretærjobben i Musikernes Fellesorganisasjon.

Det blir ikke mye tid til å traktere gitaren nå om dagen. Vervet som nestleder i LO Stat tar det meste av tiden.

Men jass- og bluesklubben stikker han innom en gang i blant.

– Jeg er medlem av Skedsmo Jass- og Bluesklubb. I går var vi innom historielagets pub i Lillestrøm, der også bluesklubben holder til, gliser han.

Grossist

Gran er en grossist i tillitsverv, sier en kollega. Dette blir nok ikke det siste. Han brenner for fagbevegelsen og jobben sin.

– Det som gjør at jeg har holdt ut i alle år, er det gode arbeidsmiljøet. Det er morsomt å gå på jobb, smiler han. Og legger til:

– Jeg ble litt overrasket da jeg fikk forespørsel fra valgkomiteen om å bli nestleder i LO Stat. Det hadde jeg aldri forventet.

Nå skal han og leder Tone Rønoldtangen starte en besøksrunde for å kartlegge behov og forventninger blant forbundene som er tilknyttet LO stat.

– Vi har drevet med forhandlinger og meklinger siden vi begge begynte i april. Nå er det på tide å gripe fatt i denne delen av jobben.

Eivind Gran (Født 1958) er utdannet adjunkt, og var i årene 1984 til 1988 ansatt i Studentsamskipnaden i Oslo (SIO). Han ble nærmest umiddelbart etter ansettelsen aktiv tillitsvalgt i Fellesklubben i SIO.

Han var leder av Barnehagepersonalets fagforening (NKF), leder av NTLs avdeling, leder av Fellesklubben (den lokale LO-klubben for NKF, HK, HRAF og NTL).

Fra 1988 til 2000 var Gran forbundssekretær i NTL.

Fra 1993 til 1994 var han utlånt til Statstjenestemannskartellet (LO Stat) for å utrede konsekvensene av etableringen av den nye arbeidsgiverforeningen, NAVO.

I 2001 ble Gran ansatt som rådgiver i LO Stat.

I 2007 ble han ansatt som forbundssekretær i Musikernes Fellesorganisasjon, som han nå har permisjon fra.

1. april 2010 overtok han vervet som nestleder i LO Stat.

24.09.2010
12:21
16.12.2013 14:09Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn A. Grimstad

Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Nav-tillitsvalgt ber om mer penger: – En 55-åring som har vært ti år uten jobb, står ikke først i køen

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige


Flere saker