JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderlitteraten

– En roman om arbeidsløshet er også arbeiderlitteratur, sier Kristian Lundberg, forfatter av mer enn 25 bøker i ulike sjangre.18.09.2013
10:09
16.12.2013 23:53

jan.erik@lomedia.no

«Akta dig för att läsa en bok», sa Kristian Lundbergs mor til ham da han var liten. Og la til: «Du kan bli galen». Men gal var det mora som ble, Kristian sjøl er i dag en prisbelønnet forfatter.

Kapitalisme – bra for noen

I ett år jobbet han på Yarden, et inngjerdet område på havna i Malmø. Sammen med 100 andre arbeidstakere, 90 av dem ansatt i et bemanningsforetak, hadde ei timelønn på 89 kroner og kunne få sparken når som helst og helt uten grunn. Han flyttet biler, skrapte dem rene for is og byttet batterier. Jobber bare de som ikke er etnisk svenske gidder å ta. Men Lundberg trengte penger til å forsørge seg og sin i dag 19 år gamle sønn. Forfatteryrket er det ikke lett å leve av i Sverige heller.

Praten går mens vi kjører ut mot Yarden og havneområdet. Her ligger nå dusinvis av gamle nedlagte fabrikkbygninger nesten i ruiner. Politikerne klarer ikke enes om hva de skal brukes til. Lundberg er oppgitt. Hvorfor ligner havna i Malmø nå mer en spøkelsesby enn et levende industriområde? Det er mange årsaker, men én av dem er den velkjente historien om globaliseringen. Kapitalen tjener bedre andre steder enn i Sveriges tredje største by. Men noen tjener penger her også.

– Disse bedritne bemanningsforetakene gjør akkurat som de vil. De er lønnsomme for eierne, men et helvete for dem som jobber der. Verken arbeidsmiljølover eller andre regler gjelder. Og det blir bare flere og flere av dem, forteller han.

– Protesterer ikke fagforeningene på denne utviklingen?

– Nei, dessverre.

– Hvorfor gidder noen å jobbe under sånne forhold?

– Fordi det ikke er så lett å få seg jobb i Malmø, arbeidsledigheten er stor, særlig blant innvandrere med dårlig utdannelse. Noe må man jo leve av.

Fagbevegelsen svikter

Lundberg, som i dag er 47 år gammel, skrev i 2009 ei bok om sitt år på Yarden – han veit hva et bemanningsforetak er for noe. I boka kan vi lese om en egyptisk kollega som også kan noe om dette. Lundberg skriver: «Etter tre uker får han likevel sparken fra Yarden. En av formennene har sett ham snakke i telefonen samtidig som han kjører en av bilene. Det er forbudt. Alle vet det. Og vi forstår forbudet. Han får sparken på stedet og må gå hjem samme dag. Det er sånn det er for oss timeansatte. Oss kan man sende fram og tilbake, det er ikke så farlig. Det står alltid en ny kandidat utenfor porten og venter.»

Da Lundberg prøvde å få fagforeningen til å verve kollegene som medlemmer, ville den ikke. Arbeiderne på Yarden ønsket heller ikke å organisere seg. Med den lønna de hadde, syntes de det ble for dyrt.

– Dette er for dårlig. Her svikter fagforeningen sin oppgave. Jeg prøvde å få dem til å kjøpe opp boka mi og selge den foran porten, men det ville de heller ikke. Fagbevegelsen har blitt et tjenestevelde. I kjølvannet av boka mi om Yarden hadde jeg håpet at spørsmålene rundt bemanningsforetakene skulle bli løftet opp på et høyere nivå og at fagbevegelsen skulle engasjere seg. Dessverre skjedde ikke det, sier Lundberg.

Sosialdemokratiet

Politisk definerer Lundberg seg som en venstresosialdemokrat. Han er oppgitt over utviklingen. Dokumentarfilmen om Olof Palme har han sett, innrømmer at den avdøde svenske statsministeren og partilederen er en av hans helter, men mener filmen også hadde sine svakheter. Neste år gir Lundberg ut en essaysamling der han blant annet drøfter det han kaller sosialdemokratiets verdikrise. Uten å ha lest manus, er det likevel ikke vanskelig å forstå at han mener mye er gått tapt.

– I dag skal alt gå fort, det skal være forståelig og det skal være lønnsomt, sier han.

Malmø

Hans tre siste bøker «Yarden», «Och alt ska vara kärlek» og «En hemstad» handler om mye, men framfor alt om Malmø, byen Lundberg elsker.

– Malmø er mer enn en by, den er mer som en sinnstilstand for meg. Her møtes flere kulturer enn på noe annet sted i Sverige, her har vi en tilgang til Europa som heller ingen annen svensk by har. Men at byen har gått fra å være industriby til kunnskapsby er ikke sant, det skal mer til enn å åpne et universitet, sier han om byen han til tider har følt han er tvunget til å bo i, men som han, når han tenker etter, heller ikke ønsker å flytte fra. Skjønt, alt er ikke rosenrødt i Malmø heller. Segregeringen, både den sosiale og etniske, liker han svært dårlig. Det han kaller gettofiseringen. Og så har vi markedsøkonomien som av Lundberg får skylda for forslummingen av byen.

Solidaritet

– Hva var det viktigste havnearbeidet lærte deg?

– At solidaritet er en konkret handling. En gang hadde jeg glemt matpakka mi hjemme, men en arbeidskompis delte uten videre sin egen med meg. Dette er solidaritet jeg ikke er vant til å oppleve.

– Hvorfor ønsket du deg vekk fra et sånt arbeidsmiljø?

– Jeg sluttet ikke på Yarden av fri vilje, men den dagen boka om Yarden kom ut, fikk jeg sparken. Det var jeg ikke forberedt på, sier han.

I «Yarden» skriver han om den dagen boka ble anmeldt i lokalpressen. «Tidlig om morgenen fikk jeg en tekstmelding på mobiltelefonen. Det har dessverre skjedd en dobbeltbooking, så du må bli hjemme i dag». Han ble aldri oppringt igjen.

Fattigdommens elendighet

I sine bøker skriver Lundberg at den som er fattig blir aldri fri. Og fattig vokste han opp. I boka «En hemstad» skriver han: «Fattigdomen följde oss. Adress efter adress. Min syster arbetade extra på Konsum nere på Kornettsgatan i Malmö. Det mesta av hennes lön gick til familjen. Till min mor. Vi var fem barn och en sjuk mor. Ibland arbetade hon som städerska på kvällarna. Ibland som lärarvikarie. Nej. Det blev aldrig någon skolresa. Nej. Det blev aldrig något biobesök. Nej. Vi kom aldrig iväg til badhuset. Aldrig kalas. Aldrig utflykter. Hadde hon valt att bli fattig? Nej. Hadde hon valt att bli sjuk? Nej. Verkligen inte.»

Og hva skriver han i «Yarden» om fattigdom? Jo, «Det er dyrt å være fattig. Et eksempel. Jeg har ikke råd til å unnvære hundrelappene som et busskort koster, så i stedet kjøper jeg enkeltbilletter. Jeg betaler regninger for sent og må betale purregebyr, inkasso-avgifter, kemnerens avgifter. En stund betaler jeg straffeavgifter som alene overstiger pengene fra sosialen. Jeg springer i dødshjulet.»

Eller i den lille pamfletten «Hvordan skrive om seg selv uten å krenke dem man har rundt seg»: «Vi var helt tomme for mat. Moren min sto ved komfyren og smeltet tinn og dyppet det i en kjele med kaldt vann. Nå kommer det til å snu, skal du se! Nå kommer det til å snu!»

Da var han 12 år gammel.

Til LO-Aktuelt sier han:

– Fattigdom medfører en økonomisk begrensning. Du blir satt på sidelinja, du får ikke være med. Også fattigdomsspørsmålet syns jeg fagbevegelsen burde vært mye mer opptatt av. Ivar LO-Johansson, den store svenske arbeiderforfatteren, var med sin litteratur med på å få slutt på det urettferdige statarsystemet der eiendomsløse, fattige bønder nærmest slet seg i hjel for betaling in natura. Jeg savner et lignende engasjement i dag.

Slår aldri nedover

Lundberg bekjenner seg til den biografiske fortellingen og innrømmer at den er vanskelig. Han bruker sitt eget liv, og dermed egne venner og familie. Faren for å henge ut personer blir dermed stor. Forfatterens «sannhet» blir sannheten. Karl Ove Knausgård kjenner problemstillingen.

– Jeg vil ikke henge ut noen personer, det fins en solidaritet i min litteratur. Jeg slår aldri nedover, sier Lundberg.

– Faren din kommer vel ganske dårlig fra det. Hvor er han nå?

– Han tåler det nok og har neppe lest noe jeg har skrevet. Når mor ble sjuk, bare stakk han fra oss. Etter det slo han seg opp økonomisk. Jeg har ikke hatt kontakt med ham på lang, lang tid. Vi har ikke noe behov for å ha kontakt med hverandre, og jeg savner ham ikke.

– Og dine fire søsken, har de klart seg bra i livet?

– Jeg har et godt forhold til alle sammen, og de har klart seg bra. Mirakuløst nok. Alt peker jo mot det motsatte.

Produktiv

Allerede i 12-13 årsalderen begynte han å skrive. Dikt. Veldig dårlige, forteller han. Om angst, fortvilelse og samfunnskritikk.

– Jeg lengtet desperat etter å formulere noe. Etter hvert ble jeg influert av pønklitteraturen, den enkle lyrikken. Alle skulle kunne skrive dikt.

– Men det litteratursynet har du forlatt nå?

– Nei, sier han leende, jeg har kanskje blitt litt sintere med årene, men mye har ikke endret seg.

Og rabulistiske gener har han absolutt. I 2006 anmeldte og slaktet han ei krimbok som aldri var kommet ut. Han erkjenner at han ikke liker forfatteren, og at det var helt bevisst fra hans side. Voldsomt bråk ble det sjølsagt av det, i hvert fall i aviser og blant kolleger. Noen venner mistet han også. Men ikke anmelderjobben i Helsingborg Dagblad.

– Jeg lever godt med dette. Kanskje fordi jeg har et udramatisk forhold til litteratur. Nå har jeg skrevet et essay om denne hendelsen i ei bok som kommer til neste år. Men jeg registrerer at menneskene ikke er spesielt solidariske, i hvert fall ikke forfatterne.

– Noen mener også at du gir ut for mange bøker, minst ei bok årlig siden debuten i 1991 har du gitt ut. Neste år kommer det tre. Hva sier du til disse?

– Hvem bestemmer hva som er for mange bøker og hva som er passe mye å gi ut? De som mener jeg gir ut for mye har et finkulturelt perspektiv. Har de rett, får forlaget som gir ut bøkene sette foten ned.

Arbeiderlitteratur

Det er en stund siden begrepet «arbeiderlitteratur» var på moten. Svenskene har sin ærerike arbeiderlitterære tradisjon, det samme har vi i Norge. Lars Ove Seljestad blir ofte nevnt som den nye vinen i denne sjangeren her hjemme, Kristian Lundberg har fått en lignende posisjon i Sverige.

– Hva er egentlig arbeiderlitteratur?

– Vanskelig spørsmål. Samfunnet forandres, og da endres arbeiderlitteraturen også. Her hjemme har vi ikke den typiske industriarbeidsplassen med tungt kroppsarbeid lenger, det som var kjernen i den tidligere arbeiderlitteraturen. Jeg skulle ønske vi kunne forlate den fysiske arbeidsplassen når vi snakker om arbeiderlitteratur og bevege oss over i mer eksistensielle spørsmål. Å beskrive moderne arbeidsprosesser er arbeiderlitteratur i dag.

– Ser du på deg sjøl som en forfatter som skriver arbeiderlitteratur?

– Jeg har alltid skrevet om arbeidet, så ut fra min definisjon gjør jeg vel det.

Les!

Lundberg har aldri lagt skjul på at han begynte å lese bøker tidlig, og at han er ganske belest. Men det er ikke alle forfattere som mener det er nødvendig for forfattere å lese så mye.

– Du kan nok skrive dine to-tre første bøker uten å være noen belest person. Du kan skrive på rent raseri og engasjement, men i lengden må en forfatter lese mye. Ikke bare for å lære av andre, eller unngå å kopiere – men rett og slett fordi det ligger en rikdom i andres litteratur. Og hva er galt med å skaffe seg mer og ny kunnskap, sier Kristian Lundberg.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.09.2013
10:09
16.12.2013 23:53Mest lest

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

Eirik Dahl Viggen

Erik sa opp jobben og ble fosterfar på heltid. Så sa barnevernet opp kontrakten

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Adecco søker etter tømrere til 50 timers uke: Ulovlig og oppsiktsvekkende, sier LO-jurist

Tidligere jobbet Lars Eide med unge som hadde falt utenfor i kommunen. Da stod brukeren mer i sentrum, forklarer han.

Tidligere jobbet Lars Eide med unge som hadde falt utenfor i kommunen. Da stod brukeren mer i sentrum, forklarer han.

Lars behandler dagpengesøknader i Nav: – Vi er fabrikkarbeidere

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Yngvil Mortensen

Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

Heidi Nordby Lunde fra Høyre mener fagbevegelsen og venstresdia er tjent med å ikke være så ensidig opptatt av det negative i arbeidslivet.

Heidi Nordby Lunde fra Høyre mener fagbevegelsen og venstresdia er tjent med å ikke være så ensidig opptatt av det negative i arbeidslivet.

Hans Kristian Thorbjørnsen, Høyre

Høyre-politikeren kommer med en advarsel til venstresida på 1. mai

Norske May Søtorp Johansen og svenske Susanne Simonsson er kommunalt ansatte renholdere på hver sin side av grensa. Johansen har høyere lønn, men betyr det at hun lever bedre enn Simonsson?

Norske May Søtorp Johansen og svenske Susanne Simonsson er kommunalt ansatte renholdere på hver sin side av grensa. Johansen har høyere lønn, men betyr det at hun lever bedre enn Simonsson?

Kathrine Geard

Vi har sammenlignet lønningene til seks yrkesgrupper i Norge og Sverige. Se hvem som kom best ut

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

Arbark

AFP-pensjonen er gull verdt for fagorganiserte. Her er historien bak

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

Roy Ervin Solstad

Her kjører lastebilsjåfør Håvard (70) hver eneste uke. Nå slår han alarm om egen bransje

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Mange flere kan få tidligpensjon, men hvem skal betale? Her er forslaget til endringene i AFP

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Benjamin Ward/OsloMet / Privat

To forskere advarer mot en voksende trend i arbeidslivet

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

Brian Cliff Olguin

Obos-tillitsvalgt frykter for arbeidsplassene til 2.600 kolleger

Leif Martin Kirknes

Ropstad sier nei til Høyres nye skattekutt

Institusjonen som kvinnen jobbet på ligger i tilknytning til Skjervum helse- og omsorgssenter.

Institusjonen som kvinnen jobbet på ligger i tilknytning til Skjervum helse- og omsorgssenter.

Helge Rønning Birkelund

Hjelpepleier avskjediget for brudd på smittevernreglene – mener det ikke finnes bevis for pandemien

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Leif Martin Kirknes

Siv Jensen i avskjedsintervju: Dette angrer hun på

Skipsarbeider Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Skipsarbeider Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

Martin Guttormsen Slørdal

Netthets mot AUF-ere: Jannike får høre at hun skulle vært drept på Utøya

Leder i Rødt tar utgangspunkt i gruvearbeiderslitet på Røros i sin tale 1. mai.

Leder i Rødt tar utgangspunkt i gruvearbeiderslitet på Røros i sin tale 1. mai.

Jan-Erik Østlie

«Vi er ikke alle i samme båt. Noen er i en yacht», sier Rødt-lederen i sin 1. mai-tale

Min mor: Året må ha vært 1980 da noen tok bilde av Ligia Cruz under en pause på hotellet hvor hun jobbet som stuepike i London. Bildet til høyre tok hun selv i en av metropolens mange passbildeautomater.

Min mor: Året må ha vært 1980 da noen tok bilde av Ligia Cruz under en pause på hotellet hvor hun jobbet som stuepike i London. Bildet til høyre tok hun selv i en av metropolens mange passbildeautomater.

Privat

«Det er 1. mai, og jeg tenker på mamma, en vaskedame»

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Hanna Skotheim

Nav-skandalen: Nordmenn i utlandet kan ha blitt nektet trygd helt tilbake til 1994

Sosionom Fredrik Mjeldheim reagerer på at søknader om gjeldsordning blir liggende i kø i altfor lang tid.

Sosionom Fredrik Mjeldheim reagerer på at søknader om gjeldsordning blir liggende i kø i altfor lang tid.

Helge Skodvin

Sosionom Fredrik ser folk som har hatt gjeld i årevis. Nå krever han strakstiltak


Flere saker