JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arne og oppstandelsen
07.10.2010
12:49
16.12.2013 14:18

nina.hanssen@lomedia.no

Bak vår første frihetsfane sto en ensom Marcus Trane. Han fikk tale høyt og lenge, før de tusener lyttet til”, heter det i talekor noen av oss lærte gjennom framfylkningen i barndommen.

Men hva vet vi egentlig om vår egenlige oppstandelse?

Det er få som kan historien om starten av norsk arbeiderbevegelse bedre enn Arne Drabløs i Norsk Jernbaneforbund.

På medlemskurset i Administrasjons- og ledelselspersonalets Fagforening (ALF) i Arendal denne uka, fikk han mulighet til å formidle historien om arbeiderbevegelsens start.

For hvordan skal vi vite hvor vi skal hvis vi ikke vet hvor vi kommer fra? spør han. Og det var en engasjert foreleser som møtte opp på bryggekanten i sørlandsbyen for å dele sine kunnskaper.

- Det største problemet med å søke i litteraturen når det gjelder vår egen historie er at den er så omfattende, mangfoldig og spennende. Jo mer vi søker desto flere svar får vi. Det er viktig å kjenne historien om vi skal vite hvor vi skal. Jeg skal gi dere noen glimt fra starten som en oppfordring til å søke inn i historien, stille egne spørsmål og finne svar, sa Arne I Drabløs, før han startet sin forelesning om de idealistiske folketalerne som evnet å vekke massene.

En av de mest karismatiske ”vekkelsespredikantene” fra vår historie er ifølge Drabløs, Marcus Møller Thrane som ble født i Christiania 1817 og som døde i 1890 i Wisconsin, USA.

Det var han som sto bak Thranebevegelsen i Norge.

Revolusjonens røst

- Februarrevolusjonen i Frankrike begynte som gatekamper i Paris 22.-24.februar 1848. 8.mars 1848 meldte ”Morgenbladet” i Christiania at revolusjonen hadde brutt ut. To dager senere skrev samme avis at dette ville få innvirkninger i Norge. Den europeiske revolusjonen hadde mange sider. Det var undertrykte nasjonaliteter som reiste seg mot herrefolket, det var borgerlige krav om trykkefrihet, stemmerett og rettsikkerhet. Men det var også et arbeiderkrav. I Frankrike var ”retten til arbeid” et sentralt mål for pariserne, forteller Drabløs.

Her i Norge ble første arbeiderforening Drammen arbeiderforening, som fortsatt eksisterer i dag, stiftet tredje juledag 1848.

- På veggen ut mot gaten på kontoret til denne foreningen henger det fortsatt et relieff av Thrane Dette blir bekranset hver 1.mai av AUF. AUF mener å ha eiendomsretten til Marcus Thrane , men han tilhører hele bevegelsen, understreker Drabløs som selv kommer fra Drammen.

En spire var sådd

Arbeiderforeningen i Drammen var altså opptakten, men allerede tre måneder senere ble det startet forening i Christiania og 5.mai 1849 fikk arbeiderbevegelsen sitt eget organ ”Arbeiderforeningernes blad”. Februar 1850 fantes det 101 arbeiderforeninger i landet med hele 8117 medlemmer, og i midten av juli hadde man 20 854 medlemmer.

- De var i gang, spiren var sådd og ingen kunne stoppe dem, selv om tilbakeslag skulle komme, forteller Drabløs.

Året etter var det nesten 40 000 medlemmer, nesten kun menn.

- Det første vi kaller en ”norsk arbeiderbevegelse” flammet opp med voldsom kraft i løpet av to tre år, men bålet ble slukket av regjeringen, politiet og domstolene, forteller han.

Politisk overvåking av Thrane

Drabløs forteller at den svenske kongens øverste representanter skrev lange brev til svenskekongen om pariserrevolusjonen, at dette som de kalte en moralsk kolera, pest og en plage hadde spredd seg til Norge og at Marcus Thrane var en av nøkkelfigurene.

- Den første politiske overvåkingen i Norge, påstår forbundssekretæren. Det som hadde startet i en dansesal i Drammen, begynte nå å bli farlig for makthaverne.

- Thrane var redaktør av ”Drammens adresse” på den tiden og hadde ønske om å bygge opp et rent demokratisk parti i allianse med andre radikale provinsaviser.

Stemmerett for menn

Den viktigste saken nå var stemmerett, og hans slagord var ”Enighet gjør stærk”. Men alminnelig stemmerett for kvinner hadde han ennå ikke tenkt så mye på.

Thrane så ingen gode grunner til å gå imot dette hvis kvinnene selv ønsket det. Bevegelsen vokste, og thranittene overleverte en petisjon til Kongen med 13 000 underskrifter 19. mai 1850. Kravene var allmenn stemmerett, avskaffelse av vernetoll, reform av allmueskolen og bedring av husmennenes kår.

Dette falt ikke i god jord, og Thrane ble arrestert og fengslet i mange år. I alt ble 127 thranitter dømt, og Thrane selv fikk fire års tukthus.

Da han slapp ut av fengselet i 1858, var det ingenting igjen av bevegelsen. Han reiste rundt og fotograferte til han i likhet med mange tusener i 1863 utvandret til Amerika, der han levde som foredragsholder og skribent.

Thrane døde som 72-åring på sin loftshybel i Amerika.

Starten på Ap

Det var i Arendal ideen om det Norske Arbeiderpartiet ble lansert.

Drabløs forteller at Arendal i 1884 besto av 4000 innbyggere med 20-30 familier som var styrtrike, som i dagens målestokk gjør Kjell Inge Røkke nesten ”fattig”. Men rundt byen i Bardu, Øyestad, Tromøya og Hisøya bodde de som slavet og slet på sagbrukene på skipsverftene, seilte på båtene og var virkelige fattige.

- Den styrtrike Axel Herlofson var driftkraften i det økonomiske spillet blant de rike i Arendal som får Monopol til å virke som Ludo i forhold. Han hadde brukt opp bankens midler til egen luksus, og da han ble fengslet og dro med seg flere, ble byens innbyggere hardt rammet.

Fryktet blodbad

Bykassen var tom, det var ingen lønn til lærere og andre arbeidsfolk. Det gikk rykter om at arbeiderne skulle streike, så kjøpmenn stengte butikkene og fryktet blodbad.

I virkeligheten marsjerte et par hundre alvorstunge mennesker i tog og leverte krav om at rederne skulle betale hyre og at det skulle settes i gang nødarbeid.

I løpet av noen uker ble det skapt en målrettet og ideologisk arbeiderbevegelse i Arendal med flere foreninger, egen avis, eget trykkeri, egen butikk, egen kvinnegruppe og egen bankvirksomhet.

- De drev også et meget omfattende humanitært arbeid. Mitt forbund startet blant annet sykekasse forsikring, bank for å hjelpe de som ble rammet av arbeidsledighet og nød, forteller Arne Drabløs.

Han forteller historien om hvordan partiet vokste og minner om at Arbeiderpartiet fungerte også som LO frem til 1899. Da ble Arbeidernes faglige Landsorganisasjon stiftet av Arbeiderpartiet fordi en ”båt i fart alltid trenger to årer for å komme fremover”.

Etterlyser debatt

Arne Drabløs etterlyser debatten om hvordan det står til med solidariteten og samholdet i arbeiderbevegelsen i dag.

- Er LO i dag en maktfaktor? Er fagligpolitisk samarbeid viktig nå? spør han forsamlingen. Og håper hver og en graver seg ned i arbeiderhistorien etter samlingen.

Han vil at folk skal tenke på hva de første pionerene klarte uten ressurser, hvordan de kjempet og at det var de kollektive løsningene som lå i bånn. Og sammenligner dette med politikken arbeiderbevegelsen står for i dag.

Han vil at følgende utfordring skal henge i luften:

- Arbeiderbevegelsen har en stolt historie, men har den noen fremtid?

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.10.2010
12:49
16.12.2013 14:18Mest lest

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Ole Palmstrøm

Dette tenker sjefen når du jobber fra hjemmekontor

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

Erlend Angelo

Bankansatte får ny lønn: Her er resultatet

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Ny rapport: Sjokkert over hvor dårlig forberedt Norge var da Covid-19 kom til landet

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

Sissel M. Rasmussen

– To år på rad har de lavest lønnede kommet dårligst ut. Det er uaktuelt å godta neste år

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air

Ap: Høyres nyslåtte motstand mot Wizz Air fremstår som en ren tilsnikelse. – Bare vås, får de til svar

RATING OG PRIS: Renholderne som registrerer seg på vaskehjelp.no må konkurrere på blant annet pris og «trynefaktor» for å få oppdrag.

RATING OG PRIS: Renholderne som registrerer seg på vaskehjelp.no må konkurrere på blant annet pris og «trynefaktor» for å få oppdrag.

skjermdump fra nettsida vaskehjelp.no

Statlig støttet app setter sinnene i kok: Renholderne må konkurrere på pris og trynefaktor

Leif Martin Kirknes

Elektrobransjen frykter A- og B-lag blant lærlinger


Flere saker