JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arne og oppstandelsen
07.10.2010
12:49
16.12.2013 14:18

nina.hanssen@lomedia.no

Bak vår første frihetsfane sto en ensom Marcus Trane. Han fikk tale høyt og lenge, før de tusener lyttet til”, heter det i talekor noen av oss lærte gjennom framfylkningen i barndommen.

Men hva vet vi egentlig om vår egenlige oppstandelse?

Det er få som kan historien om starten av norsk arbeiderbevegelse bedre enn Arne Drabløs i Norsk Jernbaneforbund.

På medlemskurset i Administrasjons- og ledelselspersonalets Fagforening (ALF) i Arendal denne uka, fikk han mulighet til å formidle historien om arbeiderbevegelsens start.

For hvordan skal vi vite hvor vi skal hvis vi ikke vet hvor vi kommer fra? spør han. Og det var en engasjert foreleser som møtte opp på bryggekanten i sørlandsbyen for å dele sine kunnskaper.

- Det største problemet med å søke i litteraturen når det gjelder vår egen historie er at den er så omfattende, mangfoldig og spennende. Jo mer vi søker desto flere svar får vi. Det er viktig å kjenne historien om vi skal vite hvor vi skal. Jeg skal gi dere noen glimt fra starten som en oppfordring til å søke inn i historien, stille egne spørsmål og finne svar, sa Arne I Drabløs, før han startet sin forelesning om de idealistiske folketalerne som evnet å vekke massene.

En av de mest karismatiske ”vekkelsespredikantene” fra vår historie er ifølge Drabløs, Marcus Møller Thrane som ble født i Christiania 1817 og som døde i 1890 i Wisconsin, USA.

Det var han som sto bak Thranebevegelsen i Norge.

Revolusjonens røst

- Februarrevolusjonen i Frankrike begynte som gatekamper i Paris 22.-24.februar 1848. 8.mars 1848 meldte ”Morgenbladet” i Christiania at revolusjonen hadde brutt ut. To dager senere skrev samme avis at dette ville få innvirkninger i Norge. Den europeiske revolusjonen hadde mange sider. Det var undertrykte nasjonaliteter som reiste seg mot herrefolket, det var borgerlige krav om trykkefrihet, stemmerett og rettsikkerhet. Men det var også et arbeiderkrav. I Frankrike var ”retten til arbeid” et sentralt mål for pariserne, forteller Drabløs.

Her i Norge ble første arbeiderforening Drammen arbeiderforening, som fortsatt eksisterer i dag, stiftet tredje juledag 1848.

- På veggen ut mot gaten på kontoret til denne foreningen henger det fortsatt et relieff av Thrane Dette blir bekranset hver 1.mai av AUF. AUF mener å ha eiendomsretten til Marcus Thrane , men han tilhører hele bevegelsen, understreker Drabløs som selv kommer fra Drammen.

En spire var sådd

Arbeiderforeningen i Drammen var altså opptakten, men allerede tre måneder senere ble det startet forening i Christiania og 5.mai 1849 fikk arbeiderbevegelsen sitt eget organ ”Arbeiderforeningernes blad”. Februar 1850 fantes det 101 arbeiderforeninger i landet med hele 8117 medlemmer, og i midten av juli hadde man 20 854 medlemmer.

- De var i gang, spiren var sådd og ingen kunne stoppe dem, selv om tilbakeslag skulle komme, forteller Drabløs.

Året etter var det nesten 40 000 medlemmer, nesten kun menn.

- Det første vi kaller en ”norsk arbeiderbevegelse” flammet opp med voldsom kraft i løpet av to tre år, men bålet ble slukket av regjeringen, politiet og domstolene, forteller han.

Politisk overvåking av Thrane

Drabløs forteller at den svenske kongens øverste representanter skrev lange brev til svenskekongen om pariserrevolusjonen, at dette som de kalte en moralsk kolera, pest og en plage hadde spredd seg til Norge og at Marcus Thrane var en av nøkkelfigurene.

- Den første politiske overvåkingen i Norge, påstår forbundssekretæren. Det som hadde startet i en dansesal i Drammen, begynte nå å bli farlig for makthaverne.

- Thrane var redaktør av ”Drammens adresse” på den tiden og hadde ønske om å bygge opp et rent demokratisk parti i allianse med andre radikale provinsaviser.

Stemmerett for menn

Den viktigste saken nå var stemmerett, og hans slagord var ”Enighet gjør stærk”. Men alminnelig stemmerett for kvinner hadde han ennå ikke tenkt så mye på.

Thrane så ingen gode grunner til å gå imot dette hvis kvinnene selv ønsket det. Bevegelsen vokste, og thranittene overleverte en petisjon til Kongen med 13 000 underskrifter 19. mai 1850. Kravene var allmenn stemmerett, avskaffelse av vernetoll, reform av allmueskolen og bedring av husmennenes kår.

Dette falt ikke i god jord, og Thrane ble arrestert og fengslet i mange år. I alt ble 127 thranitter dømt, og Thrane selv fikk fire års tukthus.

Da han slapp ut av fengselet i 1858, var det ingenting igjen av bevegelsen. Han reiste rundt og fotograferte til han i likhet med mange tusener i 1863 utvandret til Amerika, der han levde som foredragsholder og skribent.

Thrane døde som 72-åring på sin loftshybel i Amerika.

Starten på Ap

Det var i Arendal ideen om det Norske Arbeiderpartiet ble lansert.

Drabløs forteller at Arendal i 1884 besto av 4000 innbyggere med 20-30 familier som var styrtrike, som i dagens målestokk gjør Kjell Inge Røkke nesten ”fattig”. Men rundt byen i Bardu, Øyestad, Tromøya og Hisøya bodde de som slavet og slet på sagbrukene på skipsverftene, seilte på båtene og var virkelige fattige.

- Den styrtrike Axel Herlofson var driftkraften i det økonomiske spillet blant de rike i Arendal som får Monopol til å virke som Ludo i forhold. Han hadde brukt opp bankens midler til egen luksus, og da han ble fengslet og dro med seg flere, ble byens innbyggere hardt rammet.

Fryktet blodbad

Bykassen var tom, det var ingen lønn til lærere og andre arbeidsfolk. Det gikk rykter om at arbeiderne skulle streike, så kjøpmenn stengte butikkene og fryktet blodbad.

I virkeligheten marsjerte et par hundre alvorstunge mennesker i tog og leverte krav om at rederne skulle betale hyre og at det skulle settes i gang nødarbeid.

I løpet av noen uker ble det skapt en målrettet og ideologisk arbeiderbevegelse i Arendal med flere foreninger, egen avis, eget trykkeri, egen butikk, egen kvinnegruppe og egen bankvirksomhet.

- De drev også et meget omfattende humanitært arbeid. Mitt forbund startet blant annet sykekasse forsikring, bank for å hjelpe de som ble rammet av arbeidsledighet og nød, forteller Arne Drabløs.

Han forteller historien om hvordan partiet vokste og minner om at Arbeiderpartiet fungerte også som LO frem til 1899. Da ble Arbeidernes faglige Landsorganisasjon stiftet av Arbeiderpartiet fordi en ”båt i fart alltid trenger to årer for å komme fremover”.

Etterlyser debatt

Arne Drabløs etterlyser debatten om hvordan det står til med solidariteten og samholdet i arbeiderbevegelsen i dag.

- Er LO i dag en maktfaktor? Er fagligpolitisk samarbeid viktig nå? spør han forsamlingen. Og håper hver og en graver seg ned i arbeiderhistorien etter samlingen.

Han vil at folk skal tenke på hva de første pionerene klarte uten ressurser, hvordan de kjempet og at det var de kollektive løsningene som lå i bånn. Og sammenligner dette med politikken arbeiderbevegelsen står for i dag.

Han vil at følgende utfordring skal henge i luften:

- Arbeiderbevegelsen har en stolt historie, men har den noen fremtid?

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.10.2010
12:49
16.12.2013 14:18Mest lest

Håvard Sæbø

Slik vil Støre-regjeringa endre Nav

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

ULØNNET: For at Rebekka Kronstad Henriksen skal kunne amme datteren Sarah, må hun ta ulønnet permisjon fra jobben. Det går ut over økonomi og rettigheter.

Cathrine Kahrs

Rebekka (33) må ta ulønnet permisjon for å kunne amme datteren

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

Emmie Olivia Kristiansen

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

Tri Nguyen Dinh

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

Martin Guttormsen Slørdal

Støre holder løftet om å doble fagforeningsfradraget

Debatt

Per Flakstad

«Vi trenger en bred debatt om pengebruken i Rødt», skriver Rødt-medlem Erik

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

Terje Pedersen / NTB

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

PÅ VEI MOT FAGBREV: Det blir mange biler å shine fram mot fagbrev i 2023 for Robin Sharma. Den 1. august startet han som lærling i bilpleiefaget.

Tormod Ytrehus

Robin (17) er Norges første bilpleie-lærling

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Tri Nguyen Dinh

Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

Jan-Erik Østlie

Henrik Asheim er redd LO skal få for stor makt

Colourbox

Disse får minimum 10.000 kroner i lønnsøkning

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

Erlend Angelo

Nortura sier opp 147 ansatte: – Det er mange som har fått en tung beskjed

NY ARBEIDSGIVER: De siste fem årene har renholderne  Nina Karlsen (f.v.), Lise Paulsen og Cecilie Myrland jobbet i ISS, men vasket for Forsvaret. Nå har den påtroppende regjeringen vedtatt at de skal bli ansatt i staten.

NY ARBEIDSGIVER: De siste fem årene har renholderne Nina Karlsen (f.v.), Lise Paulsen og Cecilie Myrland jobbet i ISS, men vasket for Forsvaret. Nå har den påtroppende regjeringen vedtatt at de skal bli ansatt i staten.

Katharina Dale Håkonsen

400 renholdere kan få staten som arbeidsgiver: – Vill gjetting om vi får det bedre

Børge Sandnes/Colourbox

Flere permitterte eldre må tilbakebetale dagpenger

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

Leif Martin Kirknes

MDG, Rødt og SV fremmer forslag om stans i tildeling av letelisenser på norsk sokkel

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Brian Cliff Olguin

Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området

Jan-Erik Østlie

Ny måling: KrF i krise. Nå tviler også egne velgere på partiet

Jan-Erik Østlie

Dette er fagbevegelsens største seirer i regjeringas plattform

Helge Rønning Birkelund

Hadia Tajiks første offisielle oppdrag som arbeidsminister: – Naturlig å starte hos LO


Flere saker