JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arne og oppstandelsen
07.10.2010
12:49
16.12.2013 14:18

nina.hanssen@lomedia.no

Bak vår første frihetsfane sto en ensom Marcus Trane. Han fikk tale høyt og lenge, før de tusener lyttet til”, heter det i talekor noen av oss lærte gjennom framfylkningen i barndommen.

Men hva vet vi egentlig om vår egenlige oppstandelse?

Det er få som kan historien om starten av norsk arbeiderbevegelse bedre enn Arne Drabløs i Norsk Jernbaneforbund.

På medlemskurset i Administrasjons- og ledelselspersonalets Fagforening (ALF) i Arendal denne uka, fikk han mulighet til å formidle historien om arbeiderbevegelsens start.

For hvordan skal vi vite hvor vi skal hvis vi ikke vet hvor vi kommer fra? spør han. Og det var en engasjert foreleser som møtte opp på bryggekanten i sørlandsbyen for å dele sine kunnskaper.

- Det største problemet med å søke i litteraturen når det gjelder vår egen historie er at den er så omfattende, mangfoldig og spennende. Jo mer vi søker desto flere svar får vi. Det er viktig å kjenne historien om vi skal vite hvor vi skal. Jeg skal gi dere noen glimt fra starten som en oppfordring til å søke inn i historien, stille egne spørsmål og finne svar, sa Arne I Drabløs, før han startet sin forelesning om de idealistiske folketalerne som evnet å vekke massene.

En av de mest karismatiske ”vekkelsespredikantene” fra vår historie er ifølge Drabløs, Marcus Møller Thrane som ble født i Christiania 1817 og som døde i 1890 i Wisconsin, USA.

Det var han som sto bak Thranebevegelsen i Norge.

Revolusjonens røst

- Februarrevolusjonen i Frankrike begynte som gatekamper i Paris 22.-24.februar 1848. 8.mars 1848 meldte ”Morgenbladet” i Christiania at revolusjonen hadde brutt ut. To dager senere skrev samme avis at dette ville få innvirkninger i Norge. Den europeiske revolusjonen hadde mange sider. Det var undertrykte nasjonaliteter som reiste seg mot herrefolket, det var borgerlige krav om trykkefrihet, stemmerett og rettsikkerhet. Men det var også et arbeiderkrav. I Frankrike var ”retten til arbeid” et sentralt mål for pariserne, forteller Drabløs.

Her i Norge ble første arbeiderforening Drammen arbeiderforening, som fortsatt eksisterer i dag, stiftet tredje juledag 1848.

- På veggen ut mot gaten på kontoret til denne foreningen henger det fortsatt et relieff av Thrane Dette blir bekranset hver 1.mai av AUF. AUF mener å ha eiendomsretten til Marcus Thrane , men han tilhører hele bevegelsen, understreker Drabløs som selv kommer fra Drammen.

En spire var sådd

Arbeiderforeningen i Drammen var altså opptakten, men allerede tre måneder senere ble det startet forening i Christiania og 5.mai 1849 fikk arbeiderbevegelsen sitt eget organ ”Arbeiderforeningernes blad”. Februar 1850 fantes det 101 arbeiderforeninger i landet med hele 8117 medlemmer, og i midten av juli hadde man 20 854 medlemmer.

- De var i gang, spiren var sådd og ingen kunne stoppe dem, selv om tilbakeslag skulle komme, forteller Drabløs.

Året etter var det nesten 40 000 medlemmer, nesten kun menn.

- Det første vi kaller en ”norsk arbeiderbevegelse” flammet opp med voldsom kraft i løpet av to tre år, men bålet ble slukket av regjeringen, politiet og domstolene, forteller han.

Politisk overvåking av Thrane

Drabløs forteller at den svenske kongens øverste representanter skrev lange brev til svenskekongen om pariserrevolusjonen, at dette som de kalte en moralsk kolera, pest og en plage hadde spredd seg til Norge og at Marcus Thrane var en av nøkkelfigurene.

- Den første politiske overvåkingen i Norge, påstår forbundssekretæren. Det som hadde startet i en dansesal i Drammen, begynte nå å bli farlig for makthaverne.

- Thrane var redaktør av ”Drammens adresse” på den tiden og hadde ønske om å bygge opp et rent demokratisk parti i allianse med andre radikale provinsaviser.

Stemmerett for menn

Den viktigste saken nå var stemmerett, og hans slagord var ”Enighet gjør stærk”. Men alminnelig stemmerett for kvinner hadde han ennå ikke tenkt så mye på.

Thrane så ingen gode grunner til å gå imot dette hvis kvinnene selv ønsket det. Bevegelsen vokste, og thranittene overleverte en petisjon til Kongen med 13 000 underskrifter 19. mai 1850. Kravene var allmenn stemmerett, avskaffelse av vernetoll, reform av allmueskolen og bedring av husmennenes kår.

Dette falt ikke i god jord, og Thrane ble arrestert og fengslet i mange år. I alt ble 127 thranitter dømt, og Thrane selv fikk fire års tukthus.

Da han slapp ut av fengselet i 1858, var det ingenting igjen av bevegelsen. Han reiste rundt og fotograferte til han i likhet med mange tusener i 1863 utvandret til Amerika, der han levde som foredragsholder og skribent.

Thrane døde som 72-åring på sin loftshybel i Amerika.

Starten på Ap

Det var i Arendal ideen om det Norske Arbeiderpartiet ble lansert.

Drabløs forteller at Arendal i 1884 besto av 4000 innbyggere med 20-30 familier som var styrtrike, som i dagens målestokk gjør Kjell Inge Røkke nesten ”fattig”. Men rundt byen i Bardu, Øyestad, Tromøya og Hisøya bodde de som slavet og slet på sagbrukene på skipsverftene, seilte på båtene og var virkelige fattige.

- Den styrtrike Axel Herlofson var driftkraften i det økonomiske spillet blant de rike i Arendal som får Monopol til å virke som Ludo i forhold. Han hadde brukt opp bankens midler til egen luksus, og da han ble fengslet og dro med seg flere, ble byens innbyggere hardt rammet.

Fryktet blodbad

Bykassen var tom, det var ingen lønn til lærere og andre arbeidsfolk. Det gikk rykter om at arbeiderne skulle streike, så kjøpmenn stengte butikkene og fryktet blodbad.

I virkeligheten marsjerte et par hundre alvorstunge mennesker i tog og leverte krav om at rederne skulle betale hyre og at det skulle settes i gang nødarbeid.

I løpet av noen uker ble det skapt en målrettet og ideologisk arbeiderbevegelse i Arendal med flere foreninger, egen avis, eget trykkeri, egen butikk, egen kvinnegruppe og egen bankvirksomhet.

- De drev også et meget omfattende humanitært arbeid. Mitt forbund startet blant annet sykekasse forsikring, bank for å hjelpe de som ble rammet av arbeidsledighet og nød, forteller Arne Drabløs.

Han forteller historien om hvordan partiet vokste og minner om at Arbeiderpartiet fungerte også som LO frem til 1899. Da ble Arbeidernes faglige Landsorganisasjon stiftet av Arbeiderpartiet fordi en ”båt i fart alltid trenger to årer for å komme fremover”.

Etterlyser debatt

Arne Drabløs etterlyser debatten om hvordan det står til med solidariteten og samholdet i arbeiderbevegelsen i dag.

- Er LO i dag en maktfaktor? Er fagligpolitisk samarbeid viktig nå? spør han forsamlingen. Og håper hver og en graver seg ned i arbeiderhistorien etter samlingen.

Han vil at folk skal tenke på hva de første pionerene klarte uten ressurser, hvordan de kjempet og at det var de kollektive løsningene som lå i bånn. Og sammenligner dette med politikken arbeiderbevegelsen står for i dag.

Han vil at følgende utfordring skal henge i luften:

- Arbeiderbevegelsen har en stolt historie, men har den noen fremtid?

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.10.2010
12:49
16.12.2013 14:18Mest lest

De laveste satsene for arbeidsavklaringspenger og dagpenger er så lave at en del blir avhengig av sosialhjelp som varig stønad, ifølge Christine Strandmann.

De laveste satsene for arbeidsavklaringspenger og dagpenger er så lave at en del blir avhengig av sosialhjelp som varig stønad, ifølge Christine Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

Christine lever på 14.300 kroner i måneden: – Norge har råd til å gjøre dette på en bedre måte

Øyvind Andreas Jacobsen (29) fikk påvist kreft i 2011. I etterkant har han slitt med ulike senskader.

Øyvind Andreas Jacobsen (29) fikk påvist kreft i 2011. I etterkant har han slitt med ulike senskader.

Sophia Wedege Stavnem

Når Øyvind (29) søker jobber, er det én opplysning han kvier seg for å gi

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.

Leif Martin Kirknes

Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør

FRI: Solveig Samuelsen er renholder og regiontillitsvalgt i ISS, og leder for avdeling 1 i Arbeidsmandsforbundet. Her er hun fotografert på Mokollen i Sandefjord, et utsiktspunkt hvorfra hun ser utover hele byen.

FRI: Solveig Samuelsen er renholder og regiontillitsvalgt i ISS, og leder for avdeling 1 i Arbeidsmandsforbundet. Her er hun fotografert på Mokollen i Sandefjord, et utsiktspunkt hvorfra hun ser utover hele byen.

Trond Teigen

Renholder Solveig mistet først sønnen, så ektemannen: – At jeg ble aktiv i fagforeninga, reddet meg

RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.

RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.

Sissel M. Rasmussen

Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen

KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.

KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.

Eirik Dahl Viggen

Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik

NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik

Leif Martin Kirknes

Klart for knallhard mekling i lønnsoppgjøret

Geir Lippestad

Geir Lippestad

Jan-Erik Østlie

Sentrum fjerner tilknytningen til kristendom og sosialdemokrati

Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.

Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.

Sissel M. Rasmussen

Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker

Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.

Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.

Hanna Skotheim

Ingrid (57) har mer krefter på jobb under koronaen

HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.

HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.

Anita Arntzen

Engstelige kunder ringer til Ingunn. Noen av dem ender med å gråte av glede

Statsminister Erna Solberg skisserer onsdag en plan for hvordan Norge skal åpne igjen. (Arkivfoto)

Statsminister Erna Solberg skisserer onsdag en plan for hvordan Norge skal åpne igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Slik er Erna Solbergs plan for gjenåpning av Norge

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet

Nina Hanssen

Olav (57) er lei og savner kollegene: – Dette er et stusselig arbeidsliv

Erna Solberg

Erna Solberg

Ole Palmstrøm

Erna Solberg presenterer gjenåpningsplan onsdag

Helge André Njåstad

Helge André Njåstad

Jan-Erik Østlie

Frp vil krympe formuesskatten

Kommentar

NHO-sjef Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik står langt fra hverandre i lønnsoppgjøret. Nå trenger de hjelp fra Riksmekleren.

NHO-sjef Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik står langt fra hverandre i lønnsoppgjøret. Nå trenger de hjelp fra Riksmekleren.

Leif Martin Kirknes

«Denne gangen har LO tydeligvis ikke noe prutningsmonn. Det bør NHO-sjefen merke seg»

Restauranteier Siv Hilde Lillehaug er frustrert over at regjeringens strenge innstramninger rammer en kommune uten smitte.

Restauranteier Siv Hilde Lillehaug er frustrert over at regjeringens strenge innstramninger rammer en kommune uten smitte.

Thale Engelsen / Dagsavisen

Lokalsamfunn med null smitte rammes hardt: – Det henger ikke på greip

Illustrasjon

Illustrasjon

Roy Ervin Solstad

Senterpartiet lover å «snu hver stein» for å reversere taxireformen

Norsk kabinpersonale overtar jobbene til danske permitterte kolleger.

Norsk kabinpersonale overtar jobbene til danske permitterte kolleger.

Tormod Ytrehus

Danske SAS-ansatte opprørt over at nordmenn kan ta over jobbene deres


Flere saker