JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tysk LO våger ikke gi medlemmene råd om hvem de bør stemme på

Tysk fagbevegelse krever ny politikk etter søndagens valg, men våger ikke gi medlemmene en klar anbefaling om hvem de bør stemme på.19.09.2013
08:04
16.12.2013 23:54

I fire hovedpunkter om arbeid, pensjoner, europakrise og en aktiv stat har tysk fagbevegelse gitt klar beskjed til medlemmer, velgere og politikere om at de ønsker en ny politikk etter søndagens forbundsdagsvalg. Selv om hovedpunktene er slik formulert at alle skjønner at det går i retning av det sosialdemokratiske partiet SPD, våger ikke den tyske landsorganisasjonen DGB å anbefale medlemmene å stemme på sosialdemokratene.

DGB og forbundene driver likevel en aktiv valgkamp med vekt på å mobilisere flest mulig til å stemme. Den store aksjonsdagen var 7. september med ulike arrangementer i Berlin, Frankfurt a. M., Hannover, Mannheim og München, men i tillegg har det vært et utall valgarrangementer over hele landet. Mange steder har ungdomsgruppene til DGB og forbundene vært svært aktive.

Dårlig valgdeltakelse

–Ved forrige valg var hjemmesitterne den klart største gruppen, sier DGB-leder Michael Sommer. Han er opptatt av at dette ikke gjentar seg, men må likevel innrømme at alle meningsmålinger tyder på at deltakelsen denne gang kommer under 70 prosent. Det vil i tilfelle bli den laveste valgdeltakelse noen gang i Forbundsrepublikkens historie.

Politisk er det konkrete saker som står på programmet for tysk fagbevegelse. DGB vedtok allerede i fjor det politiske innholdet i sine krav overfor politikerne, og dette ble oversendt partiene. Sommer sier at da partiene på ettervinteren skrev sine valgprogrammer, hadde de DGBs politiske krav foran seg og kunne velge hva de ville ta hensyn til og hva de ville droppe.

Rettferdig fordeling

–Tyskland trenger en nyordning på arbeidsmarkedet med en mer rettferdig fordeling og klare regler som beskytter arbeidstakerne, sier Michael Sommer som også er president for den faglige internasjonale ITUC.

–For å hindre aldersfattigdom må pensjonene og pensjonsnivået sikres, fortsetter han. I Europa trenger vi en sosial politikk og ikke usosiale sparepakker, og i Tyskland må vi sikre statens og det offentliges handlekraft.

Sommer sier det betyr at selv med de betingelser som følger av den såkalte gjeldsbremsen, det vil si at staten og de enkelte delstater ikke har lov til å oppta gjeld over et visst nivå, så må det offentlige være i stand til å ivareta infrastrukturen og andre framtidige oppgaver.

For SPD, men…

Både temavalget og måten ting sies på, etterlater ikke tvil om at DGB-leder Sommer er en sterk tilhenger av det sosialdemokratiske partiet SPD, som han for øvrig selv har vært medlem av i over 30 år.

Michael Sommer fikk også en oppfordring fra SPD-ledelsen på siste landsmøte om å bli medlem av partiets sentralstyre og takket først ja. Men saken kom opp i DGBs toppledelse, og det endte med at han måtte takke nei likevel. Sentralstyreverv i SPD, slik framtredende LO-folk alltid har hatt i Ap, ble for sterkt for tyskerne.

Nå legges det imidlertid merke til at SPDs kanslerkandidat Peer Steinbrück driver en valgkamp tett opp mot hjertesakene til DGB; som lovfestet minstelønn, nei til å øke pensjonsalderen til 67 og en solidarisk Europapolitikk. Steinbrück har også hentet Klaus Wiesehügel, som medlem av sitt såkalte «kompetanse-team» eller skyggeregjering. Wiesehügel var tidligere leder for fagforbundet IG BAU.

Nøytralitet etter 1945

For tysk fagbevegelse er det likevel viktig å opprettholde posisjonen som en partipolitisk nøytral og uavhengig organisasjon. Erfaringene fra nazitiden, da Hitler kuet og misbrukte fagbevegelsen på det groveste, gjorde at den nystartede fagbevegelsen etter 1945 valgte partipolitisk nøytralitet. De 40 årene med DDR, der fagbevegelsen ble innlemmet som en del av det kommunistiske statsapparatet, har ytterligere styrket troen på denne nøytralismen.

Men tysk fagbevegelse er ikke så enkel å forstå for utlendinger. Partipolitisk nøytralitet har da også ført til en slags omvendt avhengighet i forhold til det politiske system, med vekt på hva man ikke kan gjøre. Blant de fem kongressvalgte topptillitsvalgte i DGBs ledelse er det derfor personer som ikke bare velges på grunn av faglig dyktighet, men der partipolitikk og kjønn i høyeste grad spiller med.

Merkel påvirket DGB-ledelsen

DGB-lederen Michael Sommer er som nevnt SPD-medlem. Også to andre toppledere, Dietmar Hexel og Claus Matecki er SPD-medlemmer, mens de kvinnelige medlemmene av toppledelsen kommer fra henholdsvis De Grønne (Annelie Buntenbach) og det konservative regjeringspartiet CDU (Elke Hannack).

Hanneck overtok 1. juni etter Ingrid Seebrock (mangeårig CDU-medlem) som av aldersgrunner gikk ut av DGB-ledelsen i vår. Elke Hannack hadde opprinnelig ikke lyst til å gå inn i DGB-ledelsen, men utnevnelsen av nytt medlem i DGB-ledelsen havnet på forbundskansler Angela Merkels bord, og etter påtrykk fra Merkel, ga Hannack etter. Hun er nå DGB-leder Sommers stedfortreder og nr. 2 i systemet. Sånn blir man faglig toppleder i en partipolitisk uavhengig landsorganisasjon.

Søndag velger tyskerne ny forbundsdag.

Landet styres i dag av en koalisjon mellom de konservative partiene CDU/CSU og Fridemokratene (FDP).

Regjeringssjef og forbundskansler er CDUs Angela Merkel.

Ei uke før valget viste en meningsmåling dødt løp mellom regjeringskoalisjonen og en opposisjon bestående av Sosialdemokratene (SPD), De grønne og Die Linke. Begge grupperingene ligger an til å få 44 % av stemmene.

Et av spenningsmomentene er om Fridemokratene (FDP) greier å komme over sperregrensen på 5 %. Faller FDP ut av forbundsdagen spekuleres det i at det kan åpne for et samarbeid mellom CDU/CSU og Sosialdemokratene.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
19.09.2013
08:04
16.12.2013 23:54Mest lest

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Emmie Olivia Kristiansen

Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Frp-landsmøtet «vedtok» å øke lønna for sykepleiere: – Ganske uvanlig, mener Fafo-forsker

Kronikk

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse?  (Illustrasjonsfoto)

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse? (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

«Kan du få sparken av å si nei til koronavaksine?». Se hva Jussformidlingen svarer

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

Martin Guttormsen Slørdal

Vinmonopol-ansatte får betalt for rekordår

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste  digitale representantskapsmøte i LO.

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste digitale representantskapsmøte i LO.

Jan-Erik Østlie

Lønnsøkning for LO-ledelsen

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

Sissel M. Rasmussen

Rashid startet som renholder i 1999. Nå er han «bydelsordfører» for 33.000 innbyggere

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

Google Street View

Forskningsansatt (58) ble nedbemannet etter 34 år i jobben – så saksøkte hun arbeidsgiveren

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Jan-Erik Østlie

Elbil, kontantstøtte og vindkraft: Her er sakene som skaper strid på Frps landsmøte

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Jan-Erik Østlie

Acer opp i Stortinget på nytt: – Det er nok omkamper nå, mener LO-topp

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Mat er det mest grunnleggende av alt. Blir det uro rundt mat, så blir det uro rundt alle ting. Hvis du ser på historien, så har vi hatt matvarekriser til alle tider, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Jan-Erik Østlie

Vedum frykter matmangel i neste krise, Solberg mener vi kan spise fisk

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

Tormod Ytrehus

Mange lokkes av norsk lønn, men Egle og Mindaugas ville ha mer fritid

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

Merete Jansen

Statsansatte henter fram streikevestene. Her er første streikeuttak

Sylvi Listhaug har trolig en tung valgkamp i vente. I alle fall om man skal tro meningsmålingene.

Sylvi Listhaug har trolig en tung valgkamp i vente. I alle fall om man skal tro meningsmålingene.

Leif Martin Kirknes

Listhaug vil ha et skarpere Frp – men lokalpolitikere melder seg ut

Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) kan glede seg over tilskudd fra LO.

Audun Lysbakken (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) kan glede seg over tilskudd fra LO.

Stortinget

LO vedtok en kraftig økning av pengegavene til de rødgrønne partiene

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Tormod Ytrehus

Regjeringen vil halvere permitteringstiden – tross anslag om høy ledighet


Flere saker