Kan han sendes ut?
Vil en utvisning av aleneforsørgeren Kamuran Kaplan ramme hans tre barn uforholdsmessig hardt? Det er spørsmålet som Høyesteretten må ta stilling til etter tirsdagens behandling av kurderens oppholdssak.
I sin domsavsigelse 1. mars i år kom Borgarting lagmannsrett fram til at Utlendingsnemndas utvisningsvedtak av kurdiske Kamuran Kaplan er ugyldig.
Aleneforsørger for familien
Lagmannsrettens hovedargument var at «det vil være uforholdsmessig for hans familie», særlig datteren, hvis han skulle bli utvist. Kona Naime og de tre barna har fått lovlig opphold i Norge. Et av barna har fått diagnosen barneautisme. Kona er hjemmeværende, mens Kamuran Kaplan har jobbet hos Tec Con i Randaberg utenfor Stavanger siden år 2000.
Uforholdsmessig strengt?
Utlendingsnemnda (UNE) anket lagmannsrettens avgjørelse inn for Høyesterett, ettersom nemnda hadde fått medhold i flere andre punkter. Dagens behandling dreide seg om en rettslig overprøving av nemndas vedtak om asylavslag for Kamuran Kaplan - med etterfølgende vedtak om utvisning fra Norge. Særlig om utvisningsvedtaket altså er et uforholdsmessig tiltak overfor kurderens barn.
Hvor vanskelig?
I den grad det er mulig å lage en dekkende nettartikkel om en asylsak som har vart i tolv år, og en hel dags behandling i norsk høyesterett, her et forsøk: Det finnes rettspraksis i Norge og andre europeiske land for utvisning av utenlandske fedre som setter den gjenværende familien i en mer eller mindre vanskelig situasjon, men som ansees som forsvarlig.
Og det finnes en rekke rettsavgjørelser om det motsatte, altså hvor faren har fått bli i landet nettopp av hensyn til familien. Dagens behandling i Høyesterett dreide seg altså slik sett om en avveining av Kaplan-familiens situasjon.
– Har klort seg fast til riket
På vegne av Staten og Utlendingsnemnda argumenterte regjeringsadvokat Christian Reusch særlig for at dagens situasjon - med en far som har fått et vedtak om utvisning fra Norge og en familie som får lov å bli - aldri hadde oppstått hvis Kamuran Kaplan hadde forlatt landet slik han skulle etter at hans søknad på asyl ble avslått i år 2000. Senest etter at Justisdepartementet stadfestet avslaget, skulle Kaplan ha forlatt Norge, understreket Reusch.
– Det dreier seg her altså om en person som har unnlatt å forholde seg til lovlig fattede vedtak. Man kan også si det slik at Kaplan har klort seg fast til riket så godt han kunne og hentet familien til Norge - til tross for at han ikke hadde lovlig opphold i landet, direkteformulerte regjeringsadvokaten.
Avslag, bero og opphold
Han la fram en tidslinje over den nå 12 år gamle saken. Ifølge den søkte Kaplans kone og to sønner om asyl først i mai 2003 (datteren er født i Norge i 2005, red. anm.), rundt tre år etter at Kaplan hadde fått avslag, poengterte Reusch. Utlendingsdirektoratet (UDI) avslo søknaden i slutten av desember samme år, og vedtaket ble bekreftet av Utlendingsnemnda (UNE) i februar 2005.
I august 2006 sendte Justisdepartmentet ut den såkalte «bero-instruks». Den anviste utlendingsmyndighetene til å stille alle asylsaker i bero som involverte barn med lengre opphold i Norge enn tre år. Som følge av den besluttet Utlendingsnemnda å utsette utvisningen av Kaplans kone og tre barn, mens Kaplans søknad om å utsette utvisningsvedtaket ble avslått omtrent samtidig, ifølge regjeringsadvokatens tidslinje.
Forhåndsvarsel om utvisning
Kamuran Kaplan mottok 31. oktober 2006 forhåndsvarsel om utvisning fra Norge. Dagen etterpå ble kurderen pågrepet på hans arbeidsplass Tec Con utenfor Stavanger - for tvangsmessig retur til hans hjemområdet i Tyrkia. En midlertidig forføyning og bruk av privat rettsvei og samtlige ankemuligheter sørget for at Kaplan fortsatt kunne oppholde seg i landet.
I slutten av februar 2008 fikk Naime Kaplan og barna lovlig opphold i Norge, mens Utlendingsnemnda (UNE) fortkortet Kamuran Kaplans innreiseforbud til fem år. Etter lagmannsrettens dom 1. mars i år og UNEs anke, endte oppholdssaken i dag altså i Norges høyeste domstol. Regjeringsadvokat Christian Rausch la ned påstand om at Staten skulle frikjennes.
– Offentlig maktmisbruk
Kaplans advokat Finn Erik Torall hadde «en helt annen oppfatning av saken, selvfølgelig». Han mente at Utlendingsnemndas vedtak om utvisning er et uforholdsmessig tiltak mot Kaplan og hans familie - og at han ikke hadde ventet at Kaplan-saken skulle opp i Høyesteretten etter domsavsigelsen i Borgarting lagmannsrett.
– UDI og UNE har utvist betydelig offentlig maktmisbruk i denne saken. De har dessuten utvist rettsstridig og mangelfull saksbehandling i forhold til egne regler, mente Torall.
Midlertidig arbeidstillatelse
Han argumenterte særlig rundt hvorvidt Kamuran Kaplan skal ha «gått under jorden» slik som Torall oppfattet at regjeringsadvokaten antydet. Torall understreket at kurderen hadde fått midlertidig arbeidstillatelse etter at han kom til Norge og «dermed ikke oppholdt seg ulovlig i landet».
– Asylsøkere som har midlertidig arbeidstillatelse, har lovlig opphold i riket. Det er det mest sentrale i saken, sa advokaten idet han prøvde å imøtegå regjeringsadvokatens argumentasjon for at kurderen oppholdt seg ulovlig i Norge etter avslagene.
Overraskende argument?
– Dette visste utlendingsmyndighetene, men de reagerte verken i 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 og 2005. Det gjorde de først i 2006 da Kaplan skulle tvangsutsendes. Han har jobbet åpent i Randaberg og betalt skatt i alle år og blir altså møtt med påstand om at han hadde gått i skjul, eller prøvd å skjule sin identitet, kom det fra Finn Erik Torall.
Det fikk rettens formann, kvinnen Liv Gjølstad, til å reagere:
– Dette kommer noe overraskende. Dette argumentet er ikke varslet at Høyesteretten skulle behandle. Jeg regner da med at det er ment som anførsler til spørsmålet om forholdsmessighet, Noe Kaplan-advokaten bekreftet.
– Usedvanlig store belastninger
Så fokuserte Torall på det han mente er uforholdsmessig i utvisningsvedtaket: aleneforsørgeren Kamuran Kaplan utvises, mens kona Naime med tre barn har fått lovlig opphold i Norge. Han mente at Kamuran Kaplan skulle blitt gitt amnesti - på lik linje med hans familie.
– Hans utvisning vil føre til usedvanlige store belastninger for hans familie. Hans kone vil ikke greie å forsørge familien alene, og hans autistiske datter trenger sin far, sa Finn Erik Torall og la ned påstand om at Statens anke forkastes.
– Nå er det opp til Høyesteretten å avgjøre om Kaplans familiesituasjon tilsier at utvisningen bør gjøres om. Domsavsigelsen er ventet om 2-3 uker, opplyste rettens informasjonsrådgiver Svein Tore Andersen overfor Magasinet for fagorganisertes nettavis.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie