JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan han sendes ut?

Vil en utvisning av aleneforsørgeren Kamuran Kaplan ramme hans tre barn uforholdsmessig hardt? Det er spørsmålet som Høyesteretten må ta stilling til etter tirsdagens behandling av kurderens oppholdssak.09.11.2010
18:36
16.12.2013 14:33

I sin domsavsigelse 1. mars i år kom Borgarting lagmannsrett fram til at Utlendingsnemndas utvisningsvedtak av kurdiske Kamuran Kaplan er ugyldig.

Aleneforsørger for familien

Lagmannsrettens hovedargument var at «det vil være uforholdsmessig for hans familie», særlig datteren, hvis han skulle bli utvist. Kona Naime og de tre barna har fått lovlig opphold i Norge. Et av barna har fått diagnosen barneautisme. Kona er hjemmeværende, mens Kamuran Kaplan har jobbet hos Tec Con i Randaberg utenfor Stavanger siden år 2000.

Uforholdsmessig strengt?

Utlendingsnemnda (UNE) anket lagmannsrettens avgjørelse inn for Høyesterett, ettersom nemnda hadde fått medhold i flere andre punkter. Dagens behandling dreide seg om en rettslig overprøving av nemndas vedtak om asylavslag for Kamuran Kaplan - med etterfølgende vedtak om utvisning fra Norge. Særlig om utvisningsvedtaket altså er et uforholdsmessig tiltak overfor kurderens barn.

Hvor vanskelig?

I den grad det er mulig å lage en dekkende nettartikkel om en asylsak som har vart i tolv år, og en hel dags behandling i norsk høyesterett, her et forsøk: Det finnes rettspraksis i Norge og andre europeiske land for utvisning av utenlandske fedre som setter den gjenværende familien i en mer eller mindre vanskelig situasjon, men som ansees som forsvarlig.

Og det finnes en rekke rettsavgjørelser om det motsatte, altså hvor faren har fått bli i landet nettopp av hensyn til familien. Dagens behandling i Høyesterett dreide seg altså slik sett om en avveining av Kaplan-familiens situasjon.

– Har klort seg fast til riket

På vegne av Staten og Utlendingsnemnda argumenterte regjeringsadvokat Christian Reusch særlig for at dagens situasjon - med en far som har fått et vedtak om utvisning fra Norge og en familie som får lov å bli - aldri hadde oppstått hvis Kamuran Kaplan hadde forlatt landet slik han skulle etter at hans søknad på asyl ble avslått i år 2000. Senest etter at Justisdepartementet stadfestet avslaget, skulle Kaplan ha forlatt Norge, understreket Reusch.

– Det dreier seg her altså om en person som har unnlatt å forholde seg til lovlig fattede vedtak. Man kan også si det slik at Kaplan har klort seg fast til riket så godt han kunne og hentet familien til Norge - til tross for at han ikke hadde lovlig opphold i landet, direkteformulerte regjeringsadvokaten.

Avslag, bero og opphold

Han la fram en tidslinje over den nå 12 år gamle saken. Ifølge den søkte Kaplans kone og to sønner om asyl først i mai 2003 (datteren er født i Norge i 2005, red. anm.), rundt tre år etter at Kaplan hadde fått avslag, poengterte Reusch. Utlendingsdirektoratet (UDI) avslo søknaden i slutten av desember samme år, og vedtaket ble bekreftet av Utlendingsnemnda (UNE) i februar 2005.

I august 2006 sendte Justisdepartmentet ut den såkalte «bero-instruks». Den anviste utlendingsmyndighetene til å stille alle asylsaker i bero som involverte barn med lengre opphold i Norge enn tre år. Som følge av den besluttet Utlendingsnemnda å utsette utvisningen av Kaplans kone og tre barn, mens Kaplans søknad om å utsette utvisningsvedtaket ble avslått omtrent samtidig, ifølge regjeringsadvokatens tidslinje.

Forhåndsvarsel om utvisning

Kamuran Kaplan mottok 31. oktober 2006 forhåndsvarsel om utvisning fra Norge. Dagen etterpå ble kurderen pågrepet på hans arbeidsplass Tec Con utenfor Stavanger - for tvangsmessig retur til hans hjemområdet i Tyrkia. En midlertidig forføyning og bruk av privat rettsvei og samtlige ankemuligheter sørget for at Kaplan fortsatt kunne oppholde seg i landet.

I slutten av februar 2008 fikk Naime Kaplan og barna lovlig opphold i Norge, mens Utlendingsnemnda (UNE) fortkortet Kamuran Kaplans innreiseforbud til fem år. Etter lagmannsrettens dom 1. mars i år og UNEs anke, endte oppholdssaken i dag altså i Norges høyeste domstol. Regjeringsadvokat Christian Rausch la ned påstand om at Staten skulle frikjennes.

– Offentlig maktmisbruk

Kaplans advokat Finn Erik Torall hadde «en helt annen oppfatning av saken, selvfølgelig». Han mente at Utlendingsnemndas vedtak om utvisning er et uforholdsmessig tiltak mot Kaplan og hans familie - og at han ikke hadde ventet at Kaplan-saken skulle opp i Høyesteretten etter domsavsigelsen i Borgarting lagmannsrett.

– UDI og UNE har utvist betydelig offentlig maktmisbruk i denne saken. De har dessuten utvist rettsstridig og mangelfull saksbehandling i forhold til egne regler, mente Torall.

Midlertidig arbeidstillatelse

Han argumenterte særlig rundt hvorvidt Kamuran Kaplan skal ha «gått under jorden» slik som Torall oppfattet at regjeringsadvokaten antydet. Torall understreket at kurderen hadde fått midlertidig arbeidstillatelse etter at han kom til Norge og «dermed ikke oppholdt seg ulovlig i landet».

– Asylsøkere som har midlertidig arbeidstillatelse, har lovlig opphold i riket. Det er det mest sentrale i saken, sa advokaten idet han prøvde å imøtegå regjeringsadvokatens argumentasjon for at kurderen oppholdt seg ulovlig i Norge etter avslagene.

Overraskende argument?

– Dette visste utlendingsmyndighetene, men de reagerte verken i 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 og 2005. Det gjorde de først i 2006 da Kaplan skulle tvangsutsendes. Han har jobbet åpent i Randaberg og betalt skatt i alle år og blir altså møtt med påstand om at han hadde gått i skjul, eller prøvd å skjule sin identitet, kom det fra Finn Erik Torall.

Det fikk rettens formann, kvinnen Liv Gjølstad, til å reagere:

– Dette kommer noe overraskende. Dette argumentet er ikke varslet at Høyesteretten skulle behandle. Jeg regner da med at det er ment som anførsler til spørsmålet om forholdsmessighet, Noe Kaplan-advokaten bekreftet.

– Usedvanlig store belastninger

Så fokuserte Torall på det han mente er uforholdsmessig i utvisningsvedtaket: aleneforsørgeren Kamuran Kaplan utvises, mens kona Naime med tre barn har fått lovlig opphold i Norge. Han mente at Kamuran Kaplan skulle blitt gitt amnesti - på lik linje med hans familie.

– Hans utvisning vil føre til usedvanlige store belastninger for hans familie. Hans kone vil ikke greie å forsørge familien alene, og hans autistiske datter trenger sin far, sa Finn Erik Torall og la ned påstand om at Statens anke forkastes.

– Nå er det opp til Høyesteretten å avgjøre om Kaplans familiesituasjon tilsier at utvisningen bør gjøres om. Domsavsigelsen er ventet om 2-3 uker, opplyste rettens informasjonsrådgiver Svein Tore Andersen overfor Magasinet for fagorganisertes nettavis.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.11.2010
18:36
16.12.2013 14:33Mest lest

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Hanna Skotheim

Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Ida Bing

Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Hanna Skotheim

Advarer mot heksejakt på Nav-ansatt som ba klient kjøpe grill og drikke vann fra springen

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Tori Aarseth

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

Brian Cliff Olguin

Butikkansatt Linda (53) mistet jobben under pandemien. Nå er hun lei og vurderer å bytte bransje

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

Morten Hansen

Vil kaste konduktørene ut av toget. Frykter lovløse tilstander

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

Tri Nguyen Dinh

«Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk

Tri Nguyen Dinh

Mellomoppgjøret for 6.000 maskinførere er ferdig

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

Yngvil Mortensen

Rødt og SV blir opprørt av Linns historie: – Folk blir ikke noe friskere av at ytelsene kuttes

Colourbox.com

«Firerbanden» overkjører regjeringen – gir 650 millioner kroner mer til pensjonistene

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

Sissel M. Rasmussen

At Norge er et samfunn med små forskjeller, er langt på vei en myte, hevder professorer

Debatt

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Ole Palmstrøm

«Vi er like mye verdt som andre arbeidere i andre bransjer», skriver Naemy Trandum Aasen

Debatt

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Ihne Pedersen

«Med dagens regjering og deres statsfobi hadde vi nok vært oljerikdommen foruten», skriver Mímir Kristjánsson

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

Eivind Senneset

Fellesforbundet ruster seg til kamp mot høyreekstreme: – Kan ikke sitte stille og se på, sier Jørn Eggum

Analyse:

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

Torgny Hasås

Derfor ble det streik på streik og mye uro i årets lønnsoppgjør. En oppsummering

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

Privat

– Jeg tror vi må legge ned en ordentlig innsats for å bli flere medlemmer i forbundet

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

Senterpartiet vil ikke melde Norge ut av EØS før et alternativ er på plass

Nav beklager at de rådet en sosialhjelpssøker til å låne grill da han ikke klarte å betale strømregningen. (Illustrasjonsfoto)

Nav beklager at de rådet en sosialhjelpssøker til å låne grill da han ikke klarte å betale strømregningen. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

Nav beklager etter å ha bedt sosialhjelpssøker om å låne grill


Flere saker