Fridde til UNI om støtte til Posten
Odd Christian Øverland fra Norsk Post- og Kommunikasjonsforbund oppfordret torsdag UNI-kongressen i Nagasaki til å gi solidaritetstøtte til de som sliter med effektene av liberalisering.
nina.hanssen@lomedia.no
UNI-medlemmer i mange land sliter med effektene av privatiseringen av posttjenestene. Derfor var det på verdenskongressen foreslått en uttalelse spesielt for postansattes situasjon.
Odd Christian Øverland fikk muligheten til å markere seg. Han snakket varmt om resolusjonen, som etter hvert ble vedtatt.
Ydmyk
- Jeg må innrømme at etter å ha hørte mange sterke taler her på kongressen om viktige tema fra ulike land, så kan det kanskje virke litt banalt å stå her å snakke om utfordringene i postsektoren. Men felles med mitt innlegg er at også dette handler om arbeidstakernes rettigheter.
- En god og tilpasset infrastruktur er en forutsetning for utviklingen av ethvert velfungerende samfunn. For at vi skal ha muligheten til å leve og arbeide der vi aller helst ønsker å bo, trenger vi god infrastruktur. Posttjenester er nettopp det, sa han.
Arbeidstakerne som tar regningen
Han er bekymret for at det nå er arbeidstakerne som betaler prisen av liberaliseringen vi ser.
– En medlemsgruppe som aldri, ikke noe sted i verden, har vært høytlønnet, er nå utsatt for sosial dumping gjennom lavere lønner, tap av pensjonsrettigheter og sykefraværsdekning, samt overgang fra heltid til deltid og midlertidige tilsettinger – om de tilbys arbeidskontrakter i det hele tatt, sa han.
Øverland håper UNIs delegater kan gjøre alt som står i vår makt for å hindre denne utviklingen.
Han mener UNI Post & Logistics har vært dyktige og tydelige i dette arbeidet.
Kompetansen og styrken som ligger i et samhandlende UNI har vært god å ha med seg i det nasjonale arbeidet - på samme måte som koordineringen av den europeiske kampen mot liberaliseringen av postmarkedet har vært viktig.
- Vi må fortsette å stå sammen og hjelpe hverandre, slik at vi til slutt vinner kampen mot de negative konsekvensene av liberaliseringen av postmarkedene. Derfor oppfordrer jeg kongressen til å gi sin enstemmige støtte til uttalelsen vedrørende liberalisering og privatisering av postsektoren, sa han.
Ny digital tid
Øverland understreket at selv om mange de siste tiårene har fått tilgang til stadig nye muligheter for elektronisk kommunikasjon, er det fortsatt behov for posttjenester. Blant annet vil næringsliv og private i overskuelig fremtid ha behov for innhenting og utlevering også av fysiske brevpostsendinger.
- Tidlig på 1990-tallet utformet EU sine grunnleggende ideer for utviklingen av postmarkedet. Budskapet ble pakket inn i ønsket om innovasjon og behovet for rimeligere og bedre tjenester. Men den underliggende drivkraften er private selskapers egeninteresser i å få tilgang til markeder som har vært dominert av statlig eide postselskaper. Dette vises også tydelig når EU som forutsetning for å inngå frihandelsavtaler krever liberalisering også av andre lands postmarkeder, enten det gjelder Japan, Brasil, USA, Canada eller lille Norge, sa han.
Øverland slo fast at private selskap ønsker å etablere ”fløteskummende” virksomhet, uten forpliktelser til å tilby tilsvarende tjenester i de delene av landene hvor gode posttjenester aldri kan bli forretningsmessig lønnsomme.
Dyrere og dårligere
Han mener at også områdene utenfor de største byene er det behov for gode og pålitelige infrastrukturtjenester, men det ansvaret og den delen av virksomheten overlater de til de statlige selskapene. På denne måten fører liberaliseringen til en skattefinansiert konkurranse. Fortjenesten tas som utbytte til eierne av de private selskapene, mens regningen sendes til fellesskapet, sa han. Og refererte til ITUCs generalsekretær Sharan Burrow som i sin åpningstale snakket om konsekvensene av grådigheten innen de liberaliserte finansmarkedene.
- Til sist er det arbeidstakerne som betaler prisen, var en av hennes konklusjoner. I de liberaliserte postmarkedene i Europa har vi ikke fått billigere og bedre posttjenester – tvert om, sier han.
Øverland ser at posttjenestene har enten blitt dårligere eller dyrere.
-Den eneste nyskapingen vi har opplevd er et uakseptabelt press på våre medlemmers på lønns- og arbeidsvilkår, sa han og fikk applaus for sitt engasjement for de postansatte.
UNI Global Union er en paraplyorganisasjon for arbeidstakere på internasjonalt nivå.
Organisasjonen har 20 millioner medlemmer i 900 fagforeninger over hele verden.
UNI ble opprettet 1. januar 2000, av medlemmer av The Communications International, FIET (the white collar and services global union), the International Graphical Federation and the Media and Entertainment International.
8.-12. november er det UNIs 3. verdenskongress i Nagasaki, Japan. Hovedtema er: Fred. Den samler 2000 faglige tillitsvalgte fra hele verden.
Fra Handel og Kontor stiller Sture Arntzen, Peggy Hessen Følsvik og Kjetil Neskvern.
Fra Postkom stiller Odd Christian Øverland og Ingeborg Sætre.
Fra EL & IT-forbundet stiller Roar Gundersen, Vidar Hennum og Lise Myrvold
Fra Arbeidsmandsforbundet stiller Trond Karlsen, Eva Jenssen og Terje Mikkelsen
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie