Bad hair day
Jeg hadde kjøpt svart, og likte det ikke. Jeg tenkte på Hellas, jeg var nyklipt, og hadde en fryktelig bad hair day.
For et par uker siden måtte jeg til Oslo. Ærlig arbeid – ikke så verst betalt rett nok, men dog ærlig arbeid. Flyselskapet fant ut at det var for få reisende, og kansellerte derfor av tekniske årsaker et par avganger nordover, og dermed ble det overnatting. Bare fint – jeg har en tvillingsøster i Oslo, en hyggelig svoger og de har alltid vin og god mat.
Perfekt. Dagen etter, mens jeg ventet på min nye flyavgang, kunne jeg tilbringe i loftsleiligheten i gamlebyen og jobbe. Ingen hjemme. Fred og arbeidsro. Helt topp.
Min søster hadde imidlertid glemt å informere meg om at hun hadde vaskehjelp, og at akkurat denne torsdagen var vaskehjelpdag. Plutselig var jeg omgitt av to effektive damer med vaskekluter og støvsuger. Jeg følte meg mildt sagt i veien, tok jakken og gikk en tur.
Gressplenen slakt nedover på utsiden av Oslo kretsfengsel var grønn og myk. Sterk krydderduft dro meg inn i en butikk der varene var tekstet på arabisk, thai og tyrkisk. Så utekaffe. Sol og herlighet. Det var da jeg så skiltet: Hårklipp 150 kroner. Himmel og fiskesuppe! I Tromsø må du ut med fra 295 og oppover når du er mann. Jeg tør ikke tenke på hva det koster for damer.
Jeg dro hånden over hodet. Jo, det hadde vært fint med en skikkelig stuss. Kunne jo ikke gå så galt, og håret ville uansett vokse ut til jul.
Snart danset saksen rundt hodet mitt. Frisøren var antakelig tyrker eller kurder. Men han kunne jobben. Ikke noen komiske klipp der i gården, og etter vel 15 minutter var jeg nyfrisert og fornøyd.
Da jeg smilende rakte ham kredittkortet og ville betale, ble han tom i blikket, og ristet på hodet. Bare penger der i gården.
Du krangler ikke om 150 kroner. Jeg stakk handa i lomma og ga ham 200. Ikke ett beløp ble slått inn i kassa. Den ble bare åpnet, 200-lappen lagt ned og en femtilapp tok plassen i min lomme.
Med ett skjønte jeg. Det var ikke hans effektivitet og pågangsmot som skapte den lave prisen. Ikke ett øre av de 150 vil noensinne komme fellesskapet til gode. Ikke ett øre ville bli betalt i moms, arbeidsgiveravgift eller inntektsskatt.
Hva skjer med samfunnet når den svarte økonomien brer om seg? Når kontrakten om at vi skal bidra for at vi selv og alle andre skal få når vi trenger det, rives i fillebiter over et kasseapparat uten kvittering og register?
Da må vi til sist betale forsikringer, skole for ungene, sykehusopphold, barnehager, veier og pensjoner av egen lomme. Da er det også noen som ikke får, eller får mye mindre enn andre. Velferdsstaten går i oppløsning.
Jeg hører alltid Lillebjørn Nilsens vise, «Tanta til Beate», for mitt indre øre når jeg går Schweigaards gate, og siden jeg har en søster boende der, hører jeg den ganske ofte.
Denne dagen kom den litt i bakgrunnen. Jeg hadde kjøpt svart, og likte det ikke. Jeg tenkte på Hellas, jeg var nyklipt, og hadde en fryktelig bad hair day.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Lønnsoppgjøret skulle gi en reallønnsforbedring. De nye pristallene viser at det kan bli vanskelig å nå.
Brian Cliff Olguin
Lønna spises opp av prisveksten
NTL gikk med underskudd i 2022 og forventer det samme i 2023. Hovedkasserer Elisabeth Steen sier de må passe på utgiftssiden, og øke inntektene.
Ole Palmstrøm