Bare katta fanger mus
Når pragmatismen fortrenger sosialismen, blir det bare liberalismen igjen.
jan.erik@lomedia.no
«Det spiller ingen rolle om katta er svart eller hvit, bare den fanger mus» – det sa Deng Xiaoping (1904-97), Kinas mektige mann fra 1978 til 1987, den store pragmatikeren i kinesisk moderne politikk, mannen som innførte kapitalisme på kinesisk.
Deng Xiaoping er en politiker den tidligere SV-lederen og statsråden Erik Solheim genierklærer og gjerne post mortem ville ha gitt Nobels fredspris. Om han hadde vært Thorbjørn Jagland, noe Solheim i sin bok «Politikk er å ville» priser seg lykkelig for at han ikke er.
Solheim skal ikke til Lillestrøm i helga, han skal verken på Åråsen (Lillestrøm tippeligaåpner mot Sarpsborg 08) eller på SVs landsmøte. Han passer liksom ikke inn noen av stedene. Han er verken kanarifugl eller sosialist – anymore.
På SVs landsmøte skal ikke jeg heller, men var jeg landsmøtedelegat, ville jeg tatt ordet så raskt som mulig og sagt «Det spiller heller ikke noen rolle om regjeringen er rød eller blå, hvis den bare fører høyrepolitikk.»
For det er her SVs problem ligger begravet. Og skal det graves opp, må det skje fort. Som de sier i forlagsbransjen: Hvis Gyldendal og Cappelen brenner, blir det bare Aschehoug igjen.
De siste ukene har landets politisk interesserte, både på høyre- og venstresida, vært opptatte av situasjonen i Sverige og hva en blå politikk fører med seg av arbeidsløshet, privatisert skole- og helsevesen, nedskjæringer i de offentlige budsjetter og rasering av velferdsstaten.
Nå er det på høy tid å se hva som skjer i Danmark der blikket også er vendt mot Sverige og regjeringen Reinfeldt. I hvert fall er den danske regjeringen, som består av blant annet Socialdemokraterne og Socialistisk Folkeparti, på nøyaktig samme nedskjæringskurs som svenskene – og store deler av resten av Europa – med Norge som et gledelig unntak. Stortingsrepresentant Michael Tetzschner (H) kaller det i Dagens Næringsliv en ideologisk helomvending.
Vi snakker om en konkurransepakke der selskapsskatten senkes fra 25 prosent til 22 prosent, der veksten i offentlige utgifter halveres fra 0,8 prosent til 0,4 prosent kommende år, der offentlig sektor skal effektiviseres og gi innsparing på 12 milliarder, der sosialhjelp til ungdom under 30 erstattes av hjelp til utdanning, der studielån bare gis til studier på normaltid pluss seks måneder og at studenter som bor hjemme får lavere ytelser fra Lånekassen.
Videre foreslår den danske regjeringen at samboere skal ha gjensidig forsørgelsesplikt, ikke bare ektepar, avgifter skal reduseres for til sammen seks milliarder, kostnader for næringslivet reduseres og bedrifter som satser på forskning og utvikling får økt skattekreditt.
I tillegg kan Tetzschner fortelle om økt arbeidsinnvandring av høykompetent arbeidskraft, at planlagt økning i oljebeskatningen frafalles, at planlagt kjøreavgift i transportsektoren frafalles, at private gis inntektsfradrag for håndverkertjenester, vedlikehold og energisparing inntil 15000 per person i husstanden og om vekstfremmende offentlige investeringer, som gir avkastning, ikke økt offentlig forbruk.
Dette er rein høyrepolitikk i rosa innpakningspapir. Og Tetzschner klarer ikke å skjule sin begeistring. «I Danmark innser de at staten må slankes og målrettes for å sikre velferden. I det borgerligstyrte Sverige er dette gammelt nytt.» Mener Tetzschner.
Jubler gjør imidlertid ikke den danske Enhedslisten (Danmarks svar på Rødt) som ikke sitter i regjeringen, men som likevel støtter regjeringen Thorning-Schmidt, om den ikke fører høyrepolitikk, som den nå gjør. Ifølge Enhedslistens parlamentariske leder Johanne Schmidt-Nielsen har den rødgrønne danske regjeringen dessverre ført høyrepolitikk siden den ble innsatt for halvannet år siden.
På en fersk meningsmåling får de danske Socialdemokraterne 16,5 prosent, om lag 8,5 prosentpoeng mindre enn for halvannet år siden. De er nå mindre enn det høyrepopulistiske Dansk Folkeparti. For første gang i historien. Socialistisk Folkeparti ligger under 5 prosent, Enhedslisten har 12,5 prosent.
Kan noe av dette skyldes at den danske rødgrønne regjeringen fører høyrepolitikk? Johanne Schmidt-Nielsen svarte et tydelig ja da hun nylig var i Norge.
Det danske Socialistisk Folkeparti er det norske Sosialistisk Venstrepartis søsterparti. Du skal være relativt politisk blind for ikke å se at det er visse parallelle utviklingstrekk her, visse politiske likheter innad i familien. Bedre blir det ikke om SV vedtar at norske kommuner kan la ølkranene være åpne døgnet rundt – et forslag som ikke en gang Fremskrittspartiet kunne gjort bedre.
Tror SVs ledelse at partiet skal få flere prosent stemmer ved kommende valg om folk bare får lov til å rave rundt med høy promille på gater og torg midt på natta?
I dag kan heldigvis ikke Skedsmo kommune, der Lillestrøm ligger, servere øl hele døgnet. Det er en fordel for SVs landsmøtedelegater som denne helga står i fare for å begå politisk harakiri.
Da hjelper det lite at Erik Solheim ikke deltar. Eller at katta fanger mus.
Mest lest
Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hasan, Siidali Omar og Abdirahman Hassan Adow.
Hanna Skotheim
– Det er sykt at somaliere reiser ut av Norge fordi de er redde
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.
Hanna Skotheim
Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-lederen
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.
Martin Guttormsen Slørdal
Camilla har ikke kjørt på 10 år. Slik gikk det da hun kjørte opp på nytt
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Håvard Sæbø