Bedriftsdemokrati?
Økende makt til finansnæring og elite på bekostning av demokratisk styring, gir større forskjeller på rike og de mindre rike, fastslår Trygve Roll-Hansen
Et virkemiddel for å snu utviklingen er mer makt nedenfra i private og offentlige virksomheter, mer bedriftsdemokrati, mer bevisst bruk av Arbeidsmiljøloven, Hovedavtalene og at Regjeringen følger opp Soria Moria II med konkrete tiltak.
Lov og avtaler
Arbeidsmiljølovens § 4.2 c) legger vekt på «å gi arbeidstakere mulighet til selvbestemmelse, innflytelse og faglig ansvar,»
I Hovedavtalene står de ansattes medbestemmelse gjennom fagforeningene sentralt og har som formål å skape best mulig samarbeid mellom partene på alle nivåer.
Arbeidsmiljøloven, Hovedavtalene og fagforeninger har alle som formål å sørge for at sjefer ikke skal kunne «skalte og valte» med folk etter sitt eget forgodtbefinnende.
I nyliberalismens navn fører høyrekreftene en kamp mot fagorganisering, Arbeidsmiljøloven og ansattes rettigheter i Hovedavtalene. H, FrP og V ønsker å svekke muligheten for de ansattes organisasjoner til medbestemmelse. Liberalisme i arbeidslivet betyr at alle skal være fri til å gjøre det de vil. Frihet for noen er ufrihet for andre. I praksis fører det til at de sterke får mer makt og de svake mindre, dvs. det motsatte av en demokratisk utvikling. Fagorganisasjoner kjemper for de underordnedes rettigheter og for alle ansattes medbestemmelse, både i privat og offentlig virksomhet.
Vårt demokrati har vært bygget på en tredeling av makt mellom Storting, Regjering og Domstolene. Ingen skulle ha makten alene. Det prinsippet følges når ansatte får like mye makt som eierne i styrende organer, med myndigheter og eller politikere på vippen.
De ansattes kompetanse nyttes bedre dersom de får like stor makt som eierne. Mange av dagens eiere, både offentlige og private, har som hovedmål å oppnå størst mulig profitt, og de legger mindre vekt på gode og sikre arbeidsplasser, et godt arbeidsmiljø eller å tjene samfunnet med gode og rimelige varer og tjenester over tid.
Innovasjon og utvikling krever samarbeid mellom likeverdige parter, det vil si de demokratiske rettigheter i arbeidslivet som er hjemlet i Arbeidsmiljøloven og Hovedavtalene. Dette er rettigheter som er under angrep fra høyresiden.
En rødgrønn politikk
Den rødgrønne Regjeringen er valgt på et program for å videreutvikle bedriftsdemokratiet og medbestemmelse. Men den har er ikke fulgt det opp, til tross for at årsmøtene til Akershus SV i 2010 og 2012 bad Regjeringen om å utrede og iverksette forsøk med mer demokratiske styreformer, i offentlige og private virksomheter.
Fellesskap og rettferdighet tilsier at lønnstakere får mer innflytelse på styringen av virksomheter. Verdiskapning gjøres best ved medbestemmelse, slik at alle gruppers innsikt og viten kobles sammen og nyttes.
Når sjefer og eiere har det avgjørende ord ved lønnsfastsettelse og utdeling av goder, er det menneskelig at de ivaretar sine egne interesser. Ønsket om mindre økonomiske forskjeller tilsier derfor mer demokrati i arbeidslivet, dvs. at underordnede får mer innflytelse.
Folkestyre
Folkestyre er at «en person har en stemme» og ikke at «en million kroner har en stemme». Et mer levende og desentralisert folkestyre/demokrati med bred deltakelse kan utvikles ved at lønnstakere og lokale politikere får mer innflytelse i private og offentlige virksomheter. Det er viktig med åpenhet og samarbeid framfor konkurranse som krever hemmelighold av gode løsninger.
Plass til alle
For den enkelte er arbeid en kilde til inntekt, økonomisk trygghet, selvrespekt og selvrealisering. Det krever at alle har innsyn og innflytelse gjennom mer demokratiske styreformer. Det å kunne komme til ordet, bli hørt og ha muligheten til å påvirke sin egen situasjon gir trivsel og helse. Når fagorganisasjoner og lønnstakere får mer makt, motvirkes både frafall og sosial dumping.
Rettigheter og arbeidsmiljø ivaretas ved medbestemmelse. Økt organisasjonsgrad oppnås når det er trygt å organisere seg, når ikke egenrådige ledere kan gi folk sparken, dvs. når eiere og ansatte blir mer likeverdige, bl.a. ved styrking av lov og regelverk for medbestemmelse. Oppfølging av dette krever innsats fra tillitsvalgte og fagforeninger.
Kompetanse
Viktig at det legges til rette for at alle får utvikle seg. Kompetanse til lønnstakere blir utviklet både gjennom deres daglige arbeid, ved at kompetansen blir brukt, ved lettere tilgang på ny viten og ved at ansatte får ansvar ved å ta flere beslutninger. Underordnede bør bl.a. ha medbestemmelse ved ansettelse av sjefer.
Et godt arbeidsliv krever at det spilles på lag. Det tilsier mer likestilling og medbestemmelse. Ansvar og myndighet bør flyttes nedover, om mulig til de som gjør det praktiske arbeidet. Da kan lederlønner reduseres, lederstillinger inndras, lav lønn økes og vi får et bedre samfunn.
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 11/2012)
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse