Begrenser profitt for de store
De fleste private barnehageeiere driver innenfor rimelighetens grenser. Bare noen få eiere har hentet ut store utbytter. Det kan umulig være galt å innføre regler som begrenser dette.
stig.christensen@lomedia.no
Regjeringen og stortinget bruker 27 milliarder kroner i året på barnehager, nokså jevnt fordelt mellom private og kommunale. Når staten bevilger så store summer på dette området, blir det viktig å kontrollere at pengene faktisk går til barna, ikke til utbytte for noen få store barnehagebaroner. Når Kunnskapsdepartementet vil innføre regler som sikrer dette, er det selvsagt positivt. Det har bare ikke hørtes sånn ut i det siste.
Høyresida har kommet med klare advarsler. Vi har fått høre at «det skal ikke være lov å tjene penger på barnehagedrift», og at (særlig kvinnelige) gründere blir motarbeidet og ikke får vilkår som er forenlig med å drive.
Mye tyder på at reaksjonene er blåst opp over alle rimelighetens grenser. Bare for å sette det i perspektiv: Det er totalforbud mot at kommersielle privatskoler tar utbytte fra skolesektoren. Men det er ikke dette regjeringen har foreslått for de private barnehagene, bare begrensninger på utbyttets størrelse.
Det norske folket støtter i stor grad opp om fellesskapstanken, noe som er påvist i en rekke opinionsmålinger. Det er derfor grunn til å tro at forslaget om begrenset utbytte for private eiere vil falle i smak.
Dagbladets Magasinet satte tingene i perspektiv lørdag, med en grundig reportasje om saken: «Tidenes dugnad for full barnehagedekning har blitt en gullgruve for private storaktører».
I reportasjen påviser de at noen private aktører har tatt ut enorm profitt av virksomheten. En av dem satt igjen med en gevinst på over 300 millioner kroner, etter at han solgte aksjemajoriteten i Barnebygg Gruppen AS til det nordiske investeringsfondet CapMan Byout. «Penger gründeren har tjent med hjelp av rause offentlige tilskudd».
Forsker Clas Jostein Claussen stiller samme sted spørsmål om i hvilke andre bransjer private aktører kan få statsstøtte til driftskostnader på minimum 88 prosent. Eller hvilke andre som kan få dekket renter og avdrag på byggelånene sine. Forsker Trond Erik Lunder ved Telemarksforskning mener det er mange hull i det nåværende regelverket som dyktige barnehageeiere vet å utnytte. For en tid siden var en privat eier ute i media og advarte staten mot å blande seg inn. Snakk om å ha frekkhetens nådegaver. Som det framgår over er staten allerede dypt inne i finansieringen.
Høyre-ordfører Inge Reidar Kallevik i Bømlo sier til Magasinet at kommunens hans har stelt pent med de private og at kommunen ikke har bedt om å få noe tilbake. Kanskje på tide å få noen regler som gjør at kommunen gjør nettopp det, slik at det er barna som sitter igjen med et god kvalitativt tilbud, og ikke private eiere som beriker seg på det offentliges bekostning.
Kristin Halvorsen sa til NTB i går at alle som ønsker høye bevilgninger til barnehageformål har en felles interesse av å motvirke at noen få eiere tar ut urimelig høye utbytter. Klart det. Dette er god rødgrønn politikk.
Mest lest
Colourbox.com
Nye satser for pensjon og trygd
Hanna Skotheim
Nav-ordning tom for penger: – Kom som «lyn fra klar himmel»
Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing
Nora er en «quiet quitter»: – Det har et ufortjent dårlig rykte
Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hassan Adow, Siidali Omar og Abdirahman Hasan.
Hanna Skotheim
Somaliske menn vil samarbeide med barnevernet: – Vi må få vekk frykten
Magnus Hauge under en vinterøvelse.
Privat
Magnus klarte ikke å løpe - fikk ikke bli ingeniør
Endringa kan tre i kraft fra 1. januar 2024.
Brian Cliff Olguin
Terskelen for opptjening av pensjon i staten senkes
Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.
Hanna Skotheim
Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-aksjonen
– Det er mye nytt jeg må sette meg inn i. Men det er moro, sier Rolf Johan Johansen.
Alf Ragnar Olsen
Rolf Johan (28) gikk fra Posten til Tesla. Han har et råd til andre på jobbjakt
Hanna Skotheim
Da Wenche fikk kreft innså hun hvor lite hun skjønte av Nav-systemet
Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn. Lønna var langt under det hun hadde krav på. Bo- og arbeidsforhold var kritikkverdige.
Privat. Innfelt: Sondre Dalaker/NRK
Julia vant i retten, men kan gå glipp av pengene fordi hun bor i Polen
Renathe Remes Øen, hovedtillitsvalgt i Bergen kommune, skjønner godt at fast ansatte er frustrerte over sommervikarenes bonuser.
Hanna Skotheim
Her tjener sommervikarene mer enn de fast ansatte
– Heldigvis var det noen som tok initiativ til slutt, sier Hanna Breden (25).
Martin Guttormsen Slørdal
Hanna fryktet at drømmejobben skulle glippe. Så skrev hun en Facebook-post
Klubbleder for Fellesforbundet på verftet Kimek i Kirkenes, Rainer Ingebrigtsen, forteller om tøffe uker etter at det ble satt bom stopp for arbeid på russiske fartøy den 12. mai.
Håvard Sæbø
Samtlige 84 på Kirkenes-verft kan bli oppsagt
Visegeneralsekretæren i ETUC, Claes-Mikael Stahl, er inspirert av at LO lyktes med å forhandle fram reallønnsvekst.
Herman Bjørnson Hagen
Hyller den norske storstreiken: – Det LO lyktes med i Norge, har jeg ikke sett noen andre klare
USS Gerald R. Ford i Oslofjorden, drevet av to atomreaktorer.
Merete Jansen
Hva om det skjer en ulykke på et atomdrevet skip?
– Hvis Ikea vinner denne rettssaken, blir det jakt på tillitsvalgte i alle bedrifter der klubbledere hever stemmen og sier sin mening, sier HK-leder Christopher Beckham.
Leif Martin Kirknes
LO-topp: – Ikea er verst i klassen på fagforeningsknusing
Debatt
Politikere fra fjerne land har kommet til Norge for å studere modellen. Men den er en bløff, skriver Simen Tveitereid.
Brooks Rice / Unsplash
Vil seks timer på jobb gjøre hverdagen lettere? Ja, er svaret
Kommentar
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen har grunn til å smile bredt, skriver Kjell Werner.
Ida Bing
Etter flere år med uro rundt trygdeoppgjøret, er det nå full enighet
Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.
Martin Guttormsen Slørdal
Her skal Camilla kjøre opp på nytt. Se dommen fra sensor Morten
Flyteriggavtalen gjelder for ansatte på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.
Arkivfoto: Eivind Senneset