JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bekymret over valgdeltakelse

Bare halvparten av innvandrere med norsk statsborgerskap stemte ved stortingsvalget.

christina.halvorsen@anb.no

Med flere innvandrere i politikken, vil valgdeltakelsen blant innvandrere øke, mener Sunniva Ørstavik, likestillings- og diskrimineringsombud.

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 52 prosent av innvandrerne med norsk statsborgerskap brukte stemmeretten ved stortingsvalget i høst.

– Den dagen partienes kandidater mye mer enn i dag speiler mangfoldet i befolkningen, vil også valgdeltakelsen blant innvandrere øke. Dette handler mye om partienes nominasjonsprosesser og hvem de velger til å representere partiene, sier Ørstavik til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Bekymringsfullt

Valgdeltakelsen generelt i befolkningen var på 76,4 prosent. Dermed var valgdeltakelsen blant innvandrere 24 prosentpoeng lavere. Deltakelsen blant innvandrere med norsk statsborgerskap har holdt seg stabil på dette nivået de siste tre stortingsvalgene, men har sunket siden valget i 1997, da den var på 63 prosent.

– Det er bekymringsfullt at valgdeltakelsen forblir stabilt lav over så lang tid. Det forteller oss at myndighetene og de politiske partiene må øke innsatsen for å nå ut til flere av innvandrerne, særlig gjelder det velgere med bakgrunn fra Asia, Afrika og Latin-Amerika, sier Ørstavik.

Hun mener dette handler om å nå ut med informasjon om retten til å delta i valget, om hvorfor det er viktig å bruke stemmeretten og at partienes politiske budskap må gjøres mer tilgjengelige.

Bedre kjennskap

Tallene fra SSB viser høyere valgdeltakelse som følge av økt alder og lang botid: Innvandrerne med over 30 års botid hadde den høyeste valgdeltakelsen med 69 prosent.

– Det er gode nyheter og bærer bud om at når du får bedre kjennskap til valgsystem og rettigheter, bruker du også stemmeretten, påpeker Ørstavik.

Svensker ved urnene

Sammensetningen av stemmeberettigede innvandrere viser at 84 prosent har bakgrunn fra Asia, Afrika, Latin-Amerika, Oseania (unntatt Australia og New Zealand), og Europa utenom EU/EØS. Det var denne gruppen som bidro mest til den lave valgdeltakelsen blant innvandrere. I denne gruppen var valgdeltakelsen i høst 48 prosent. Valgdeltakelsen blant de resterende innvandrergruppene, EU/EØS, USA, Canada, Australia og New Zealand, var på 72 prosent.

Når det gjelder enkeltland, er det innvandrere fra Sverige og Danmark som har den høyeste deltakelsen med henholdsvis 81 og 79 prosent. Kosovo er det landet med lavest deltakelse; 25 prosent, fulgt av Makedonia og Vietnam med henholdsvis 31 og 36 prosent.

Undersøkelsen er gjennomført på oppdrag av Kommunal- og regionaldepartementet. (ANB)

Annonse
Annonse