JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bill.mrk: Rektorer søkes

Skole-Norge skriker etter rektorer. Flere skoler får knapt nok søkere til de utlyste stillingene.

For en måned siden ble stillingen som rektor ved Båtsfjord skole i Finnmark lyst ut. Om ei uke går fristen ut.

– Én person har søkt, sier en ganske oppgitt rådmann, Øyvind Hauken til Dagsavisen.

Det er sikkert en mager trøst, men Båtsfjord er langt ifra den eneste kommunen som sliter med å rekruttere rektorer. Heller ikke i hovedstaden er søknadspågangen særlig imponerende.

Kan true skoletilbudet

Ifølge tall fra Norsk Skolelederforbund er det nemlig kun to av 13 utlyste rektorstillinger i Oslo i år som har fått flere enn ti søkere.

Forbundsleder Solveig Hvidsten Dahl i Norsk Skolelederforbund, mener tallene er så lave at det kan gå på skoletilbudet løs.

– Hvis man har ti søkere og sju er uaktuelle, sier det seg selv at man ikke har mye å velge blant. Norsk og internasjonal forskning dokumenterer at gode skoleledere er helt avgjørende for å gi lærerne gode arbeidsvilkår og elevene god utdanning, sier Dahl og legger til:

– Søkertallet burde i hvert fall ligge på over 20 per stilling.

Ti søkere

Rådgiver Gunnar Wibe i Trondheim kommune opplyser at de i snitt får inn rundt ti søkere per utlyste rektorstilling.

– Jeg mener vi har mange nok søkere, men vi skulle gjerne hatt flere.

Han viser til at det er langt flere søkere til andre kommunale stillinger enn det er til rektorstillinger.

– Til min jobb var det 40 søkere, og 25 søkte stillingen som barnehagebestyrer, sier Wibe.

Selv om de største byene har sine utfordringer, er det enda mer foruroligende eksempler å finne i distrikts-Norge.

Den utlyste stillingen som rektor ved Østvang Skole på Løten i Hedmark har ligget ute i tre uker. Status: Én søker.

Da rektorstillingen på Sandnessjøen ungdomsskole i Nordland, ble utlyst tidligere i år, var det ingen kvalifiserte søkere.

Nå prøver de igjen, men to uker etter at stillingen ble utlyst, er det kun én som har tatt seg bryet med å sende en søknad.

I fjor ville Bjørnar Midtbust, rektor ved Stordal skole i Møre og Romsdal, ta ett års permisjon. Rektorstillingen ble lyst ut som ett års vikariat. Hvor mange søkte? Ingen.

– Jeg ble pent nødt til å droppe permisjonen, jeg kunne jo ikke la skolen i stikken, sier Midtbust.

Frykter ansvaret

Solveig Hvidsten Dahl i Norsk Skolelederforbund bekrefter at rekrutteringsproblemer, med noen unntak, er hverdagen i skole-Norge.

Hun tror mange vegrer seg for å søke fordi de frykter at ansvaret koster mer enn det smaker.

– Det å være rektor er en ensom jobb, og man sitter utsatt til hvis man trår feil. Fokuset på skole og på å levere gode resultater er blitt stadig skarpere de siste årene, sier Dahl.

Hun mener også rektorlønna jevnt over er for dårlig til å tiltrekke seg mange nok søkere.

I fjor høst startet rektorutdanningen, som først og fremst er myntet på ferske skoleledere. Dahl tror dette kan bidra til at flere «våger» å søke på rektorstillinger. Men flere tiltak må til, mener hun.

Bedre apparat

– Rektorer må få et bedre støtteapparat, enten i kommunen eller ved at man ansetter flere i skoleadministrasjonen. I dag har flere norske rektorer altfor mange oppgaver.

– Dette høres ikke bra ut. Hvorfor skal man søke på rektorstillinger hvis det er så ille?

– Det er mulig å sette inn tiltak mot utfordringene, sier Dahl som selv har vært rektor på en barneskole i Skien.

– Jeg lærte hvilken rolle skolen har i samfunnet. Det finnes ikke noe viktigere enn å sette de unge i stand til å sikre en god framtid for seg selv og oss andre. De gode historiene må fram, og de finnes det mange av, påpeker Dahl. (ANB)

Annonse
Annonse