70 rike år
Finn Olstad:
Den lange oppturen
Norsk historie 1945-2015
jan.erik@lomedia.no
Historiker Finn Olstad, som blant annet har skrevet en biografi om Einar Gerhardsen og bind 1 av LOs historie (det siste trebindsverket), mener at hver generasjon trenger ei bok om nyere norsk historie. Det er jeg helt enig med ham i. Min generasjon husker fortsatt Yngvar Ustvedts tobindsverk «Det skjedde i Norge 1972-86» som var et populærhistorisk verk om de nevnte 14 år. I «Den lange oppturen» dekker Olstad en enda større tidsrom – ja, tida fra andre verdenskrigs slutt og helt fram til våre dager. Og om den ikke er like lett i tonen som Ustvedts bøker, er den slett ikke preget av mer akademisk terminologi enn strengt nødvendig. Olstad har et godt språk, et språk som kler både stoffet og vår tid – og som samtidig oser av seriøsitet. Olstad har vært ute i forfatteryrket ei natt eller to tidligere. Og han avslører allerede i forordet at han er inspirert av den britiske historikeren Tony Judts bok «Postwar».
Boka til Olstad er delt inn i fire hoveddeler: Velferdssamfunnet, Det store oppbruddet, Marked og moral og Den globale utfordringen. Vi får presentert ikke bare det norske samfunnets økonomiske opptur, men også sosialdemokratiets vekst, dannelsen av NATO, 1970-årenes radikalisme med student- og ungdomsopprør og kvinnekamp. 1980-årenes jappetid hører også med, og ikke minst den store, svarte redningen: Oljeindustrien. Kanskje er sistnevnte det mest interessante av alt – og uten tvil grunnlaget for landets enorme rikdom.
Og i langt større grad enn nevnte verk av Ustvedt, gir Olstad arbeiderbevegelsen mer plass og tyngde i fortellingen og skapelsen av det moderne Norge. Skjønt, dette er ikke en ren politisk fortelling – også kultur- og idrettshistorie har Olstad tatt med. Og sjølsagt den kraftige innvandringen som startet med pakistanerne på 1970-tallet og som i de seneste år nærmest har kulminert med polske arbeidsinnvandrere – blant flere andre nasjonaliteter.
Einar Gerhardsen er naturlig nok en hovedfigur i de første tiårene etter krigen. Interessant nok modererer Olstad blant annet landsfaderens berømte kråkerøytale der Gerhardsen går i rette med Norges Kommunistiske Parti – en konkurrent om arbeidervelgerne for Det Norske Arbeiderpartiet på den tiden (i 1948). Olstad siterer ikke bare det mest kjente sitatet fra talen, men tar med helheten også. Og er påpasselig med å sette talen inn i et øst-europeisk perspektiv. Om Gerhardsen kommer noe bedre ut av dette, skal være usagt – men rett skal være rett: Hele historien bør fram.
Historieverk av denne typen pleier å være mest mulig beskrivende – det ligger også i denne vitenskaps natur. Olstads bok er ikke noe unntak fra regelen. Men som nevnt kan ikke alt tas med når 70 rike år skal beskrives. Dermed ligger det politiske valg i selve prioriteringen. Og sjølsagt må også noen fenomener behandles litt mer overfladisk enn andre.
Bare forsidebilde på boka er megetsigende. Det viser en aldrende landsfader Gerhardsen som med et varmt smil og et fast håndgrep rundt et lite barns håndledd – sågar i svarthvitt – ikke levner noe tvil om hvem som er hovedarkitekten bak den lange oppturen.
Det eneste som kanskje skaper litt riper i oppturslakken er Norges to folkeavstemminger om medlemskap i EEC/EF/EU – i 1972 og 1994. Som kjent ble det nei begge ganger. Det kunne det vært skrevet flere bøker om – noe det også er gjort, men Olstad bruker ikke så mange sidene på det.
For samfunnsinteresserte mennesker – ikke minst journalister som jobber med politikk og kultur i en eller annen form – er denne boka et must. På litt over 400 sider får vi rammet inn de siste 70 årenes viktigste saker. Boka gir oss god bakgrunn for å gjøre helt nødvendige refleksjoner over fenomener som preger vår egen tid. For ingenting kommer som kjent rekende på ei fjøl, alt henger sammen med alt – og det meste er politikk!
Boka er lest, den er satt i bokhylla – men nært nok til at den er på armlengdes avstand. Denne gir jeg ikke fra meg til et antikvariat med det første.
Finn Olstad:
Den lange oppturen
Norsk historie 1945-2015
Dreyer 2017
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.
Knut Viggen