Manifest
En inkluderende boligpolitikk
Kjetil Gyberg:
Boligdrømmen
Hvordan sikre alle et godt sted å bo
Manifest 2019
jan.erik@lomedia.no
Boligpolitikk er i vinden for tida. Hos nesten alle unntatt hos dem som burde vært aller mest opptatt av det: Politikerne. Det er først og fremst den sterke prisveksten – ja, faktisk helt siden 1980-tallet, og mangelen på boliger som særlig ungdommen eller de med minst (egen)kapital rammes av, som gjør dette til et evig diskusjons- og boktema. Agendarådgiver Hannah Gitmark har nylig utgitt ei bok om temaet der hun særlig setter søkelyset på forholdet mellom leiemarkedet og eiendomsmarkedet. Som kjent så eier nesten åtte av ti nordmenn sin egen leilighet. Dette står i grell kontrast til de aller fleste andre land i den vestlige verden.
Kjetil Gyberg, som har skrevet sakprosaboka «Boligdrømmen» kaller norsk boligpolitikk for en av de mest markedsorienterte i Europa. Og dette mener han ikke bare er grunnen til den voldsomme prisveksten de seineste årene, men dette er også en utvikling han vil bli kvitt. Det er særlig i Oslo og de store byene våre at denne prisgaloppen raser.
Derfor har Gyberg reist til andre byer på vårt kontinent for å se hvordan det står til der. København, London, Wien og Zürich er fire byer han har besøkt. Og funnet ut at de har boligpolitiske ordninger som både er mer sosiale, kollektivistiske – og ikke minst rimeligere – enn de våre politikere har klart å stampe opp. Gyberg legger ikke skul på at vi har ett og annet å lære.
Blant annet siterer han en ledende figur i Det røde Wien med denne kraftsalven: «Vi kan ikke avvikle kapitalismen fra rådhuset, men det ligger i store byers makt å realisere nyttige innslag av sosialistisk arbeid i midten av det kapitalistiske samfunn».
Det er altså ikke lett innenfor gitte rammer, men slett ikke umulig. Gyberg finner flere eksempler på dette i de nevnte byene.
For etterkrigsgenerasjonen var Husbanken redningen i Norge. Her var det mulig å få boliglån til betingelser det var mulig å leve med. Med jappetid og generell høyrepolitikk på 1980-tallet ble Husbanken noe annet enn den en gang var. Heller ikke dette er Gyberg spesielt fornøyd med. Skjønt, han gir ikke Høyre og statsminister Kåre Willoch hele skylda – det starta med Arbeiderpartiet og Gro Harlem Brundtland, ifølge forfatteren som også har snakket med Hanna B. Marcussen, byråd for byutvikling i Oslo. Han skriver: «- Det må satses mye mer på Husbanken, konstaterer Marcussen. – For å få til fremtidens boligløsninger kreves det endringer både i bankens mandat og i finansieringen fra regjeringens side.»
Altså et klassikersvar fra en lokalpolitiker: Skyld på regjeringen, skyld på statlig nivå!
Gyberg er heller ikke blind for det store skismaet mellom å leie en bolig og å eie den. At eierpolitikken er en villet politikk for de aller fleste politiske partier, er også han temmelig tydelig på. Han mener at fradragsretten til gjeldsrenter, den store verdistigningen på eierleiligheter og hus og den lave boligbeskatningen er elementer som trekkes fram i tide og utide, mens den politiske debatten om eierlinjas ulemper nærmest har vært totalt fraværende. Gyberg skriver blant annet: «Norge har dermed blitt stående som noe ganske unikt i europeisk sammenheng: et sosialdemokratisk eierland.»
Dette er sjølsagt politikk, politikk, politikk. Men går det an å gjøre noe? Er løpet kjørt? Ja, noe kan gjøres, mener Gyberg og skriver dette om Oslo: «Det (Oslo) er i aller høyeste grad en by som lever av andre typer kunnskaper og tjenester (enn informasjon). Så her burde det bo sykepleiere, politimenn, bussjåfører og de som jobber i byens store varehandel. I den videre utformingen av en modell for en fullt ut inkluderende boligpolitikk bør man i det hele tatt styre etter en enkel universell maksime: Alle som jobber her skal kunne bo her uten å betale mer enn en tredjedel av nettoinntekten på bolig.»
Kjetil Gyberg (født 1972) er frilansjournalist og har med denne boka skrevet ei lita håndbok som har et format som får plass i lomma på ei vinterjakke. Den bruker ikke de store ord, vi møter en forfatter som ikke roper ulv hver gang han ser noe som ligner. Leser du boka, blir du garantert litt klokere. Og antagelig blir du akkurat som jeg mer og mer irritert over at den rådende boligpolitikken her til lands – eller mangelen på en sådan – ikke justeres noen knepp. Blant skiskyttere er det vanlig å skru et par hakk på børsas sikte om det blåser når du kommer inn på standplass. Dette kunne våre politikere nok lære litt av også.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie