Press Forlag
Et alkoholpolitisk virkemiddel i 100 år
Olav Hamran:
Vinmonopolet 100
Press Forlag 2022
jan.erik@lomedia.no
I fjor, nærmere bestemt 30. november, fylte Vinmonopolet 100 år. Sånt blir det ofte bøker av. Boka er skrevet av Olav Hamran, en historiker som også var med og skrev forgjengeren «Fiin gammel» - boka som ble gitt ut til 75-årsjubileet.
Vinmonopolet ble altså skapt i ei tid da det var forbudstid i Norge, ei tid det var ulovlig å drikke hetvin og brennevin i Norge – ja, det er riktig å si at institusjonen er et ekte barn av denne tida. Bekymringen i befolkningen over alkoholens eksistens var mangetydig. Mange tjente penger på andres undergang. Sånn ville vi ikke ha det i Norge. Myndighetene trengte et alkoholpolitisk virkemiddel da det ble mer og mer kjent at alkoholen absolutt hadde sine skyggesider. Et statlig vinmonopol ble den forventede løsningen, et monopol som tok over de tidligere lokale samlagene.
Men utviklingen gikk tregt. Vinmonopolet møtte mange hindringer underveis, institusjonens vei til en hundreårings fødselsdag har vært kronet med torner. Ikke før i 1991 fikk for eksempel vårt siste fylke, Sogn og Fjordane, sitt eget Vinmonopol. Da snakker vi om utsalg, eller butikk som utsalgene etter hvert ble kalt. Produksjonssteder var det fire av i landet – i Bergen, Trondheim, Hamar og Oslo, hvor sistnevnte by med sine produksjonslokaler på Hasle naturlig nok var tyngdepunktet.
Hamran tar oss i denne boka gjennom hele den fascinerende historien. Det startet med at vi byttet tørr og klippfisk med Portugal og Spania, og fikk vin tilbake. Siden kom flere vinland inn i bildet, fisken ble mindre viktig – og det begynte å rulle og gå nærmest av seg sjøl. Under krigen kom en periode hvor vi konsumerte mye mindre, men dette tok seg opp igjen som så mye annet. På 1970-tallet var også hjemmebrenningen på sterkt nedadgående, før litt smugling overtok i tiåret etterpå. Reiselysten, og evnen, tok seg opp i Norge – kundene oppdaget taxfree-butikkene på landets flyplasser, og Vinmonopolet – eller Polet som det heter på folkemunne – fikk en knallhard og nærmest uslåelig konkurrent. Etter hvert skulle også drikkevanene endre seg hos oss. Svakvin begynte å ta av, brennevin ble det drukket mindre av. Totalforbruket holdt seg imidlertid ganske stabilt – skjønt, det har vokst en del de seineste årene. I 1970 ble løsgjengerloven opphevet, det var nå lovlig å drikke seg full på gata, sjøl om det var få som anbefalte akkurat det.
I 1978, 1982 og 1986 streiket de produksjonsansatte. Særlig sistnevnte streik fikk mye oppmerksomhet i pressen da stedets fagforeningsklubbs leder fikk sparken – den såkalte Håkon Høst-saken. Det står litt i boka om dette også. Mens i 1996 ble Vinmonopolets utsalgsteder, produksjonen og distribusjon delt. Førstnevnte beholdt navnet, mens de andre ble hetende henholdsvis Arcus og Vectura. Alt dette var en konsekvens av EØS-avtalen. Vinmonopolet var en ordning som var svært utsatt i et liberalistisk EU-system, men det gikk langt bedre enn de verste pessimistene hadde fryktet. Til å begynne med beholdt staten kontrollen, i dag er situasjonen noe annerledes. Og Vinmonopolet er akkurat som mange andre nytelsesmiddelbedrifter her til lands slanket betraktelig. Ikke fordi vi drikker mindre, men mest fordi produksjonen er sterkt automatisert. Håndtapping fra hver og en er i dag en saga blott. Svenskehandelen er imidlertid fortsatt en trussel og konkurrent, men det har mer med pris- og avgiftspolitikk å gjøre – ikke nordmenns drikkevaner.
Ovennevnte og mye, mye mer handler denne boka om. Den er billedrik og staselig. Skulle jeg driste meg til å savne noe måtte det være en innholdsfortegnelse og litt mer om de ansatte på golvet i Vinmonopolet gjennom disse 100 årene. Det er tross alt de som har båret denne egenartede bedriften gjennom seire og nederlag, Hamran har lagt litt for mye vekt på styreledere og direktører – perspektivet har blitt for mye ovenfra og ned. Det betyr imidlertid ikke at boka er uinteressant. En institusjon som dette er jo Norgeshistorie uansett.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Brannfolk er blant gruppene som i dag omfattes av særalderspesnjon.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Forhandlingene om ny særalderspensjon i gang
Det er meir sannsynleg med eigenmeldt sjukefråvær på opne kontor. Det viser ei ny studie.
Vidar Ruud / NTB