Gyldendal
Et festlig fyrverkeri
Kjartan Fløgstad:
Habeas Corpus
Gyldendal 2022
jan.erik@lomedia.no
Å kalle en roman for «Habeas Corpus» er et dristig valg om du ikke ønsker å distansere deg fra leserne mest mulig. Og det er det vel få forfattere som ønsker. Heller ikke en dreven fyr som Kjartan Fløgstad. Og begrepet er det vel neppe så veldig mange som går rundt og nynner på til daglig – kanskje de ikke en gang veit hva det betyr. Da er det fint å ty til Wikipedia der vi får vite at det er latin, i bokstavelig forstand kan oversettes med «du skal ha kroppen» - men litt mer prosaisk at det er et juridisk prinsipp som betyr at enhver som er fengslet eller på annen måte er frarøvet sin frihet, har innen en fast tidsramme rett til å bli stilt for en domstol. Altså en menneskerett i en rettsstat. At forfatteren Kjartan Fløgstad er opptatt av sånt, det veit vi fra tidligere bøker han har skrevet – så romanen fra i fjor føyer seg sånn sett inn i en logisk Fløgstad-tradisjon.
Og i «Habeas Corpus» er det mye annet som også er gjenkjennbart. Det elleville universet som dikteren fra Sauda og Nydalen i Oslo er så god til å skape, glimrer langt fra ved sitt fravær. Heller ikke de vanvittige, og ofte morsomme, navnene han gir sine litterære karakterer. De beste i denne romanen er kanskje Lars Vegas og Gus Løkke. Satt inn i sin sammenheng er de uovertrufne.
Romanen kan nesten minne om en novellesamling. Vi møter 21 personer med hver sin historie. Flere av dem møtes riktig nok i hverandres fortellinger, men det er ikke like lett hele tida å se sammenhengen. Fløgstad er da også en mester så vel kompositorisk som innholdsmessige i å blande en form for lavkultur og høykultur, blødmer og avanserte akademiske resonnementer og teorier. Ofte i en salig saus. Dessuten blander han også inn fiktive og reelle, historiske personer i sitt svært fabulerende univers. Denne romanen er ikke noe unntak, den er mer regelen.
Samtidig er Fløgstad en eksplisitt politisk forfatter. Han skjuler sjelden sine motiver og standpunkter, men skriver samtidig aldri politisk programlitteratur. Han mer viser fram enn propaganderer. Og denne gangen er han som i sine siste verker opptatt av det han nok mener er et litt pikant poeng: At de intellektuelle, akademikerne – de som burde vite bedre – gjerne går makta, ja, kapitalens ærend. Fløgstad viser gjerne dette ved å trekke fram eksempler fra tyske akademikeres holdninger under, men aller helst etter, den andre verdenskrigen. Dessuten er han som tidligere også ute etter å vise at flere av disse, som slapp unna både rettsoppgjør og andre oppgjør, stakk av gårde til diverse land i Sør-Amerika som Argentina og Chile. Og ble der uten å gjøre noe stort nummer ut av akkurat det. Handlingen i denne romanen har Fløgstad spredt geografisk til det nevnte kontinent, samt til Europa, Norge og USA.
Fløgstad er dyktig til å skape karakterer som ikke ligner på noen andre. Noen vil kanskje hevde at flere av karakterene hans ikke ligner så mye på personer du kan risikere å møte i virkeligheten heller. Dette er jeg i så fall uenig i. En kunnskapsrik forfatter som Fløgstad, med all hans vidd og kreativitet, skriver fram personer som du kan kjenne igjen og le deg skakk av. Hans ironiske perspektiv er aldri langt unna, han kler sakte, og til tider noe skråsikkert, av sine personer de ubehageligste klær til de står igjen nakne og lite å henge på juletreet. Det er ikke gull alt som glimrer, er noe av Fløgstads tilnærming til virkeligheten – enten han skriver skjønn- eller faglitteratur. Og apropos det siste så legger han ofte inn essayistiske og mer sakprosalignende elementer i sine romaner. Romanen som sjanger nekter seg jo som kjent ingenting, sjangerblanding er helt legitimt. Fløgstad dyrker denne hybriden til fulle.
I denne satiriske Fløgstad-romanen er det ikke lett å gjenfortelle en episk og logisk handlingsgang – om det i det hele tatt er noen. Han gyver som vanlig løs på vårt moderne samfunn, et samfunn han finner store mangler ved, med det største og sedvanlige alvor, men med humor, ablegøyer og språklige blødmer som virkemidler. Det er alltid en fest å lese Kjartan Fløgstads romaner. «Habeas Corpus» er ikke noe unntak.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen