Nationaltheatret
Teater:
Forrykende dødsdans på National
August Strindberg:
Dødsdansen
Nationaltheatret
Skuespillere:
Pia Tjelta, Jon Øigarden og Torbjørn Harr
Regi:
Marit Moum Aune
jan.erik@lomedia.no
Jeg har aldri vært gift. Derfor hører det kanskje med til livets svært mange paradokser at av alle teaterstykker jeg har sett i mitt liv, og det er ikke så få, rangerer jeg nesten uten unntak ekteskapsdramaer over alle. August Strindbergs «Dødsdansen» er ett av disse, jeg har sett flere oppsetninger av det tidligere, lest det mange ganger i bokform – ja, til og med skrevet eksamensoppgave om det den gangen jeg nærmest var besatt av teater. I disse dager går stykket på Nationaltheatrets hovedscene – flyttet fra teatrets biscene på Torshov.
Og hvilken fest av en forestilling det har blitt! Regissør Aune har heldigvis ikke falt for fristelsen til å gjøre en supermoderne versjon av denne teaterklassikeren, kaptein Edgar er sågar kledd opp i militæruniform fra tida Strindberg skrev dramaet. Akkurat sånn jeg helst vil at det skal være.
Som nevnt er dette et ekteskapsdrama. Og av den bitre sorten. Alice og Edgar bor på ei lita øy. Han er utkommandert dit, sånn er det å være en militær. Ekteparet hater hverandre, det har de gjort i 25 år – ja, det er faktisk 25 år siden de ble gift da stykket starter. De påstår de aldri har hatt en lykkelig dag sammen.
Helt uventet får de vennen Kurt på besøk. Han har heller ikke hatt det særlig lett de siste 15 årene, men i motsetning til Alice og Edgar, har han i hvert fall klart å bli skilt. Og med det røyk barna også. Det er alltid barn med i Strindbergs dramaer, og de er alltid til besvær på ett eller annet vis. Sånn også her. Kurt er også mannen, eller vennen, som spleiset Alice og Edgar i sin tid. Skjønt, det vil han ikke innrømme.
Vi skulle kanskje tro at med Kurts ankomst ville ekteparet roe seg noe ned, slutte å kaste dritt på hverandre. Den gang ei. Det blir om mulig enda verre. Både Alice og Edgar vil gjerne fortelle Kurt om hvem som har det verst i ekteskapet. Kaptein Edgar er en skikkelig grinebiter, han hater alt og alle. Til og med seg sjøl, kan det se ut til.
Sett under ett er det nok heller ikke helt riktig å si at de to hater hverandre, det er nok mer snakk om et kjærlighetshat. Og det blir ganske raskt klart for salen at dette stykkets hovedproblemstilling ikke nødvendigvis trenger å være plassert i ekteskapet, det kan utmerket godt egne seg som illustrasjon på andre nære relasjoner også.
Det er et ganske strippa stykke Nationaltheatret her har satt opp. Hvis vi trekker fra pausen, varer det i om lag en time og tjue minutter. Jeg har sett lengre versjoner av det. Og litt usikker er jeg på om den intense handlingsgangen i denne versjonen er det beste grepet. Intensiteten blir sjølsagt større når det hele blir så presset, samtidig mister vi noe av varigheten – det at denne krangelen, de sterke infamitetene varer og varer, nærmest til døden skiller de ad. For dette handler jo om døden som tittelen også mer enn antyder. Edgar er dødssyk, et faktum som Alice tross alt har et ambivalent forhold til. Gleder eller gruer hun seg til å bli aleine, til å bli fri, som hun kaller det.
Det er litt av et stjernelag av skuespillerne vi får møte er. Pia Tjelta spiller en sur, giftig Alice som samtidig ikke mangler erotisk tiltrekning, særlig på Kurt. Svært vanskelig å bli glad i, antagelig akkurat som Strindberg ville ha ønsket det – så kvinnefiendtlig som han tross alt var. Thorbjørn Harr spiller seg mesterlig opp som Kurt, problemene hans siver sakte og sikkert ut av ham. Han er den klart minst verbale av de tre, og mer bitter enn sint. Men slett ikke uten følelser av både det ene og andre slaget.
Sterkest spiller likevel Jon Øigarden i sin rolle som Edgar. Både det han eksplisitt uttrykker og det som forblir mer skjult, turnerer han som den svært gode karakterskuespilleren han er. Han kan i starten kanskje se noe endimensjonal ut, men det er Strindberg som har «lagd» ham, vi møter flere sider av Edgar etter hvert. Øigarden blåser liv i dem alle.
«Dødsdansen» er et stort teaterdrama, skrevet av en av verdens sterkeste dramatikere og forrykende framstilt av gode norske skuespillere. Det fortjener mange besøkende.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim