Res Publica
Han som møtte Lenin
Jakob Friis:
Bevegelsen og målet.
Mitt liv i arbeiderbevegelsen
Res Publica 2011
jan.erik@lomedia.no
Ikke alle av arbeiderbevegelsens betydeligste bidragsytere får den heder og oppmerksomhet de faktisk fortjener. Jakob Friis (1883-1956) må kunne sies å være en av disse. Men til tross for at han var i samme delegasjon som blant annet Einar Gerhardsen og Augusta Aasen (mora til Arne Paasche Aasen) på en internasjonal kongress i Moskva i 1920, en berømt sådan, og sto midt i kampen i de på alle måter knallharde 1920-årene da arbeiderbevegelsen ble splittet både en og to ganger, så fins det lite litteratur av og om Jakob Friis. Ikke er han den som nevnes hyppigst i oversiktsverkene heller. Kan det være fordi han var for radikal, for vanskelig å plassere politisk? At han sjelden eller aldri tilhørte mainstream, uansett hvilket av de to arbeiderpartiene han var medlem av?
Friis hadde et manus der hans liv var opptegnet, et manus han sjøl hadde skrevet. Dette prøvde sønnen Åge allerede i 1955 å få et forlag til å utgi, men først da Res Publica fikk hånd om det, ble manuset til bok. Så sjøl om boka nå er 11 år gammel, og historien den forteller er enda eldre, så fortjener den å bli lest av mange flere enn meg. Boka har en avsluttende tekst hvor historiker Per Maurseth setter Friis inn i den relevante historiske sammenhengen, og det er helt til sist trykket en tekst som er sjelden vare: Friis’ sitt intervju med selveste Lenin, et intervju som viser Lenin fra en noe annen side enn den mange forbinder med ham.
Friis var av utdannelse historiker, men kom fort inn i politikken. I 1945-53 var han stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet fra Rogaland. Da Arbeiderpartiet ble splittet for andre gang i 1923, gikk han ikke til Kommunistpartiet – det gjorde han imidlertid et par år seinere. Men han stortrivdes ikke hos den karismatiske lederen Peder Furubotn heller, og meldte seg etter hvert ut av NKP. Og noen år seinere var han igjen tilbake i Arbeiderpartiet hvor han ble hele livet ut. Men hele tida på venstresida, og da det begynte å knake i partiets sammenføyninger rundt spørsmålet om Norge skulle være med i NATO eller ikke, og den kalde krigen for alvor var under oppseiling, så var han nok farlig nær en utmeldelse. Det er neppe dristig å påstå at han antagelig hadde blitt med over i Sosialistisk Folkeparti om han ikke hadde gått bort før dette partiet ble dannet. Men å opprette avisa Orientering, forløperen til SFs partiavis Ny Tid, var han med på.
Friis virket også mange år som journalist. At han var skrivefør viser denne boka sjøl om det ikke nødvendigvis er det stilistiske som imponerer mest. I studietida var han kompis med den seinere så kjente lyrikeren Olaf Bull, men de skilte lag da politikken «tok» Friis. Noen historikerkarriere ble det riktig nok aldri på ham, det han syslet mest med utenfor politikken og journalistikken var arbeid i arkivtjenesten. Dette arbeidet sto hans hjerte nært.
Det står på bokas omslagsside (baksideteksten) at «Friis’ selvbiografi er et kulturhistorisk dokument som rommer en sjelden beretning fra Arbeiderpartiets revolusjonære fase». Det er alltid gode grunner til å være kritisk til både selvbiografier og forlagsomtaler på bøkenes smussomslag, men denne setningen kan jeg gå god for som absolutt dekkende.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.
Sissel M. Rasmussen
Roar er en trygghet å ha i skogen, selv om livredning ikke står i stillingsbeskrivelsen
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyeste sykefravær
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie