JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Highwayen vestover

Morten A. Strøksnes:
Rett vest
Cape Cod til Big Sur
Gyldendal 2009

Gyldendal

jan.erik@lomedia.no

Roadmovies er en egen sjanger. Som navnet indikerer, snakker vi som regel om filmer når vi bruker dette begrepet. Av og til brukes det imidlertid om litteratur også. Jack Kerouacs «On the road” er blant de mer kjente i sjangeren. Det handler altså om beskrivelser av reiser, helst gjort med bil.

Og hva er vel mer naturlig da enn å bruke USA, billandet framfor noe, som kulisse for en litterær roadmovie. Flere amerikanske forfattere har sjølsagt gjort det, ikke bare beatpoeten Kerouac, men også for eksempel John Steinbeck. Og flere andre.

For ti år siden tok også den norske sakprosaforfatteren Morten A. Strøksnes opp hansken med boka «Rett vest». Han reiser over til New York, leier seg bil og setter kursen nordover mot Boston og Cap Cod på USAs østkyst. Interessant nok tar han turen innom den lille byen Lowell i Massachusetts. Kjenner du ikke byen? Mange gjør nok ikke det, heller ikke jeg – men dette er hjembyen til nettopp Jack Kerouac. Strøksnes bruker dermed en del trykksverte på beatpoeten.

Og sjøl om han er innom en del andre forfattere også på sin vei, forfattere er ofte det når de er på reisefot, så er ikke boka en serie med dikterportretter. Strøksnes har sitt klare mål med reisen – og dermed boka – han skal krysse denne enorme nasjonen som USA er, han skal reise fra østkysten til vestkysten – fra Cap Cod til Big Sur i California. Hvor mange stater han reiser gjennom har jeg ikke talt opp, men det er ikke få. Han krysser rustbeltet, vi får et miniportrett av bilbyen Detroits vekst og fall – det begynner å ligne litt industrihistorie. Vi møter Obama-motstandere (han er nettopp blitt amerikansk president da boka skrives), og vi reiser gjennom indianerland. Jeg kunne nok tenkt meg enda litt mer om de amerikanske urfolkenes liv og levnet, men denne historien er vond, lang og mangefasettert så temaet fortjener kanskje sin egen bok. Og vi får servert mormonernes historie i kortform, den ekstremt religiøse og voksende sekten som etter hvert slo seg ned i staten Utah og byen Salt Lake City.

Et fint trekk ved denne boka er at Strøksnes tar seg tid til å stoppe opp. Ikke bare for å tenke og reflektere, men også for å snakke med folk – med såkalt vanlige amerikanere. Inn i alt dette klarer han å flette inn kortversjonen av den amerikanske kulturhistorien – om alle innvandrergruppene, særlige akterutseilte europeere, som opp gjennom tidene har befolket landet og preget den kulturen vi kjenner i dag som amerkanismen: den sterke individualismen, the american dream og survival of the fittest. Råkapitalismen.

Men forfatteren beskriver ikke bare kulturen, menneskene og drømmene – han tar med seg det fantastiske og storslagne landskapet også. Fjellformasjonene, ørkenen – prærien. USA er jo ikke bare et land med ulike stater med svært forskjellige levesett, det er også et land med en variert natur som neppe noe annet land har maken til. Skal du oppleve dette, er en biltur fra øst til vest, fra Atlanteren til Stillehavet, akkurat hva du bør unne deg.

«Rett vest» er velskrevet. Det er på sett og vis en litt over tohundresiders reportasje i bokform. Som lesere blir vi presentert for forfatterens observasjoner, han sper på med en del bakgrunnskunnskaper og runder det hele av med egne refleksjoner som aldri er dogmatiske, men hele tiden er gjenstand for våre motforestillinger. Om vi vil. Dermed er Strøksnes’ reise også vår reise – det er nesten så vi føler at vi sitter ved siden av han i bilen de to månedene denne turen varer. På innsiden av omslaget er det også trykket et kart over alle statene i USA og de mest sentrale byene han er innom. Dermed kan vi som ikke har dette kartet i hodet lettere følge med.

Aller mest er dette amerikansk kulturhistorie – ikke uttømmende fortalt, men en fin smakebit som stimulerer til videre lesning og også stimulerer til et dypdykk i andre perspektiver.

Annonse
Annonse