Pax
Hvordan bli en romanforfatter
Haruki Murakami:
Yrke forfatter
Oversatt fra japansk av Ika Kaminka
Pax 2022
jan.erik@lomedia.no
Haruki Murakami, den etter hvert så feirede japanske forfatter – også her i vesten – har en enorm litterær produksjon bak seg. I de aller fleste av skrivingens sjangre. Svært mange av hans bøker har, etter et forfatterskap som har rundet 40 år, også kommet i norsk oversettelse. Han er dessuten oversatt til over 50 språk og skulle med andre ord ha en brukbar bakgrunn for egne meninger når det gjelder å definere hva det vil si å være forfatter – særlig romanforfatter som er den sjangeren som ligger hans hjerte nærmest.
Og det er akkurat det han har gjort, han har skrevet ei bok om dette, ei bok som riktignok kom ut i Japan for sju år siden, men nå foreligger på norsk hos hans faste forlag Pax og med sin mer eller mindre faste oversetter Ika Kaminka.
Murakami har skrevet sakprosa tidligere, så vi er blitt godt kjent med hans svært rasjonelle forhold til seg sjøl og verden. For eksempel i den boka hvor han skriver om hva han tenker på når han tenker på løping. Løping, fysisk utfoldelse og utholdenhet er viktig for en forfatter, ifølge Murakami, han kommer inn på dette i denne boka også.
For har du yrkesbetegnelsen forfatter, så må du aldri forledes til å tro at dette er noen frøkensport, en aktivitet du stort sett bare kan drive på med når du har lyst, og ellers drikke rødvin og dyrke deg sjøl. Det er hardt arbeid, noe som kanskje kan være godt å vite for dem som ikke visste det fra før – og ikke minst for dem som kunne tenke seg å bli forfatter sjøl. På side 17 i den norske oversettelsen har han en fornøyelig passasje om hvordan forfatterskap kan være: «Det innebærer å sitte innelukket på et rom og fikle med en tekst og tenke ‘nei, det funker ikke, og ikke dét heller’, dag etter dag. Det betyr å sitte ved en pult og tenke så det knaker dagen lang. Og så, om du så skulle klare å feste en formulering til papiret som er presis og har litt stil, er det ingen applaus å hente.» Og fortsettelsen er ikke særlig lystigere, ifølge Murakami: «Og når boken så kommer ut, er det ikke et menneske i hele verden som legger merke til den presise, stilfulle formuleringen din. Det er først og fremst dette romanforfatteryrket går ut på. Det er en ekstremt arbeidskrevende og trettende jobb.» Men, avslører han videre, det handler om å fortsette, sjøl om det kan være vanskelig å se noen nevneverdige resultater av arbeidet – skjønt, den som ikke har anlegg for dette eller som ikke tåler å ha det vondt, holder ikke ut lenge, og bør ganske sikkert gjøre noe annet.
For denne boka har absolutt det perspektivet også: At det ikke er noen menneskerett å bli romanforfatter – nei, han advarer på sterkeste mot å bli det om du kan la være. Dette har for øvrig mange forfattere sagt og skrevet før, så særlig originalt er det ikke. Og det er kanskje noe av det mest typiske ved boka, nemlig at Murakamis tanker om hva et forfatterskap er og inneholder, hva som er vanskelig og hva som ikke er det, ikke er så veldig originale. Mange vil ha hørt brorparten av dette tidligere fra andre forfattere. Til Murakamis forsvar skal det riktig nok sies at han aldri hevder å være original, han vil heller ikke være allmenngyldig. Hans prosjekt her, som han gjentar flere ganger, er å fortelle hvordan han sjøl gjør det, hva han sjøl tenker – hva som fungerer for ham. Det mest overraskende er nok at det er svært lite hokus pokus, og ingen quick fix, det er ganske jordnære og trivielle ingredienser som også rir en verdenskjent og prisbelønnet forfatter. Og til selve hovedspørsmålet: Hvordan skal jeg bli forfatter? et spørsmål han visst nok får fra mange unge mennesker, så er svaret hans: Jeg har ingen anelse.
Murakamis refleksjoner, uansett hvor rasjonelle og subjektive de enn er, blir likevel interessante for alle mennesker som skriver, som lurer på hvorfor han aldri har hatt skrivesperre – ja, som undrer seg over at nettopp han skriver så gode bøker. For de av oss som tumler med sånne spørsmål, er hans «Yrke forfatter» en reise gjennom tro og tvil, og til sist et spørsmål om fiksjonen er alt eller om det fins noe utenfor fortellingen om mennesket som igjen og igjen søker meningen med livet.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.
Alf Ragnar Olsen
Rebecca (22) er Norges yngste yrkessjåfør. Her er hennes melding til jenter som vurderer yrket
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.
Brian Cliff Olguin
Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Aldri har nordmenn fått mer i bonus. Fra 2020 til 2021 økte bonusutbetalingene med 6,1 milliarder kroner.
Brian Cliff Olguin